banner564

TC-KKTC İktisadi Ve Mali İşbirliği Anlaşması ve dörtlü hükümet-1

Bildiğiniz üzere 2016-2018 dönemi TC-KKTC “İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması” 2018 yılı ile son bulmuştur. KKTC’nin üç yıllık performansına bakıldığında; üç yıllık işbirliği antlaşmasında  sırası ile CTP-UBP, UBP-DP ve son olarak CTP-HP-DP-TDP koalisyonu olmak üzere üç yıllık işbiriliği antlaşmasında üç hükümet görev yapmıştır. Bu üç yılda üç hükümetin performansına baktığımızda gerek TC Hibe gerekse TC Kredi kaynaklarının kullanımı açısından en başarısız dörtlü koalisyon hükümeti olan  CTP-HP-DP-TDP’dir. Hızla hükümetlerin değişmesi aslında oluşacak KKTC belleğinin yada yapılacak reformların her hükümet değiştiğinde sil baştan başlaması hem kaynak kullanımını hem de yapılacak reformları sekteye uğratmaktadır. Aşağıda 2016-2018 dönemine ait TC-KKTC “İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması”’nın yıllar itibariyle ne kadar kaynak kullanılmıştırı bulabilirsiniz.
 
Yukarıdaki tablo aslında üç yıllık süre zarfında her üç hükümetin de karnesi niteliğindedir. Ülke insanı açısından TC Hibe ve Kredi kaynaklarının ne kadar fazla kullanım oranı artarsa hem ülkemizin altyapı hem de üst yapı sorunlarımızın minimize edilmesi anlamı taşmaktadır. 
2018 yılında yaşanan “döviz krizi” sonrasında ülkemiz için sıcak para çok daha önemli olmasına rağmen maalesef dörtlü koalisyon hükümeti TC Hibe ve Kredileri çerçevesinde verilen Altyapı ve Reel Sektör projelerini yeterli oranda kullanamamıştır. Kusura bakmasın ama hiç kimse kaynakların kullanımını şu ve bu nedenlere veya bahanelerin arkasına sığınmasın. 7 ocak 2018 seçimlerinden önce vatandaşa verilen vaatler hala kulağımızdadır. Bu vaatlerden en önemlisi; Başbakanlık altında “proje geliştirme birimi”  kurup KKTC’ye gelen tüm dış kaynakaların tek elden hızla ülke amaçları için kullanılması vaat ediliyordu. Şimdi sorsak ne oldu bu birim?? Cevap kesin şöyledir “tek başına iktidara gelsek” yapacaktık veya koalisyon hükümetinde ortak paydada buluşmak zorundayık ifadesi kullanılacaktır. Kısaca halkımız çok laf yerine çok iş, çok icraat  ve çok büyük yatırımlar beklemektedir. Ülke ekonomisi açısından tek dış kaynak erişim noktamız olan ve Anavatanımız tarafından KKTC Maliyesine ve Ekonomisine verilen TC hibe ve Kredilerine herzamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu ülkemiz insanı açısından herkes tarafından bilinmektedir...

YORUM EKLE

banner471

banner474