banner564

Tek bir şeyde anlaştılar

Fransa’da yerel seçimlere katılım yüzde 45’ler civarında kalınca iktidardaki Emanuel Macron'un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi Partisi elindeki büyük şehirleri kaybetti.
Bizde de bir ay on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Dün bu konuda hareketlilik yaşandı. Başbakanlıkta siyasi parti başkanları ile toplantı yapıldı. Bugün ise nihai kararın Cumhurbaşkanlığında yapılacak toplantıdan sonra alınması bekleniyor. 
Başbakanlıkta yapılan zirvede Cumhurbaşkanlığı seçiminin 6 ay ile 1 yıl arasında bir süre ile ertelenmesi konusunda mutabakat sağlandı. Seçimin 6 ay ertelenmesi durumunda Ekim ayına denk geleceği ve bu sürecin bütçe çalışmalarına denk geleceğinden yine seçimin zor olacağının ifade edildiği görüşlerin de bulunduğu toplantı sorasında, seçimin en az 6 ay ertelenmesi ve tarihin bugün Cumhurbaşkanlığı’nda yapılacak toplantı sonunda netleştirilmesi için anlaşıldığı ifade edildi.
Günlerdir alınacak tedbirler konusunda bile anlaşamayan siyasetçilerimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi konusunda hem fikir oldular. 
Uzun bir süredir ne Kıbrıs konusunda ne sınır kapılarının kapatılması konusunda ne de Coronavirüs konusunda fikir birliğine giremeyen partilerin söz konusu Cumhurbaşkanlığı seçimleri olunca anlaştıkları görüldü. 

Genel Başkan karantina altında 
Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu geçen hafta İngiltere’de temaslarda bulunmuştu. Ataoğlu ülkeye döner dönmez ise kendi kendini karantina altında aldı.
Ataoğlu, ailesinden ayrı bir evde şuan karantinada bulunuyor. Başbakanlıkta yapılan siyasi partiler zirvesine DP adına Genel Başkan Fikri Ataoğlu’nun yerine Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş katıldı.
Dün telefonda görüştüğümüz Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, sağlığının gayet iyi olduğunu ama bu bağlamda kurallara uyulması gerektiğini ve kendisinin de sonuna kadar bu kurala uyacağını ve 14 gün boyunca evden çıkmayacağını, işlerini telefondan halledeceğini söyledi.
Vatandaşlardan da alınan kurallara uyulmasını isteyen Ataoğlu, “Bu tedbirler hepimizin sağlığı için. Herkes kurallara uyarsa büyük bir sıkıntı olmadan bu salgını atlatacağımızı düşünüyorum” dedi.

Dolar kuru ne olacak? 
Tüm dünya Coronavirüs belası ile uğraşırken dünya ekonomilerinde de çok ciddi çöküşler yaşanıyor. Başta ABD borsası olmak üzere Avrupa ve Türkiye borsası çöküşte. 
Amerikan para birimi olan dolar ise 6 buçuk liraya yaklaşmış durumda. Uzmanlara göre; ay sonuna kadar doların çıkışının devam edeceği söyleniyor. 
Öte yandan dolar çıkarken petrol fiyatları son dört yılın dibini gördü. Brent petrolün varil fiyatı 30 doların altına düşerek; böylelikle Ocak 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dünya genelinde Coronavirüs salgınının yayılması ve petrol piyasasındaki arz fazlası nedeniyle Brent türü ham petrolün varil fiyatı 30 doların altına düştü.

Hukuki bir soru? 
“KKTC Anayasası, Cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıl olarak tanımlamıştır.
Şimdi seçim ertelenirse, Sn. Akıncı'nın 5 yıl görev süresi dolunca Cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanı Sn. Teberrüken Uluçay mı vekâlet edecek?”
Devrim Barçın

MESAJLAR

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Hem işverenin hem de işçinin bu krizden etkilenmemesi adına herkesin gözü üzerinizde. İşveren tarafı fonların kullanılması konusunda topu size attığına göre artık bir karar üretirsiniz. 

Serdar DENKTAŞ: Başbakanlıkta yapılan siyasi partiler zirvesine maske ve eldivenli gitmeniz sosyal medyayı hareketlendirdi. Zirve öncesinde ve sonrasında diğer parti başkanlarının elini sıktınız mı bari? 

Fikri ATAOĞLU: İngiltere dönüşü bir eve kendinizi kapatıp 14 gün boyunca karantina kurallarına uyacağınızı açıklamışsınız. İyi de 14 gün boyunca yalnız başınıza evde sıkılmayacak mısınız? 

Okyay SADIKOĞLU: Ekonomik olarak alınan tedbirleri yetersiz bulmuşsunuz ve önümüzdeki günlerde diğer ekonomik örgütler ile birlikte bir dizi toplantı yapmaya karar vermişsiniz. 

Barbaros ÖZKAPTAN: Hükümet vatandaşa evden çıkmayın dedi ama siz hemen her gün denizdesiniz. Valla denize çıkmayın çağrısı olmadığına göre en iyisi şuan için sizinkisi gibi duruyor. Bu arada tayfa lazım olursa seslenmeniz yeterli. 

Fırat ATASER: Alsancak Belediyesi olarak bir takım tedbirleri yürürlüğe koymuşsunuz ve vatandaşların belediyeye gelmeden hizmet alabilmeleri adına bazı ek önlemler almışsınız. 

Ahmet Melih KARAVELİOĞLU: Bireysel olarak virüse karşı önlemler almaya başlamış ve vücut direncinizi artıracak yiyecek ve içeceklere yönelmişsiniz. O zaman kefir içmeyi de ihmal etmeyin. 

Ahmet BUBA: Meyhaneler aybaşına kadar kapalı kalacağı açıklandıktan sonra sizde bir asabiyet görülmeye başlanmış. Anlaşılan aybaşına kadar sizden uzak durmak en iyisi. 

Cengiz ERÇAĞ: Sosyal medyada yazdığınız “Derin Darbeye hazırlıklı olalım derim” mesajınız herkesçe farklı algılandı. Bu konuda daha kapsamlı bir açıklama yapar mısınız? Kafa karışıklığını ortadan kaldıralım. 

Süleyman MANAVOĞLU: Dün bizzat Lefkoşa’daki bazı caddeleri gezerek iş yerlerin kapalı olup olmadığını kontrol etmişsiniz ve bazı yerlerde alınan önlemleri de bizzat incelemişsiniz. 

Ersin TATAR: Seçimlerin en az 6 ay ertelenecek olması seçim yasaklarının da bir an önce kaldırılmasını gerektiriyor. Bakalım bu konuda bugün nihai karar nasıl alınacak. 

Mehmet HARMANCI: Evde sıkılınca kendinizi hovere vermişsiniz. Böyle devam ederse önümüzdeki günlerde başkanlar arasında bir altın günü mü yapsanız? Gelen misafirlere kolonya ve eldivenin yanında maske ve kısır da ikram edersiniz. 

Ahmet ÖZSOY: Evde kalınca ekmek yapmaya merak salmışsınız ve değişik türlerde evde ekmek pişirmeye başlamışsınız. Şu cevizli ekmekten sipariş alıyorsanız bizi de ekleyin listeye. 

Birikim ÖZGÜR: Eve kapanıp sosyal medyadaki paylaşımlara bakıyormuşsunuz. Yenge de bilimsel çalışmalara kendini verince ev işleri de komple size kalmış. Kolay gelsin o zaman size.  

YORUM EKLE

banner608

banner474