banner564

Tek tip askerlik 

Vicdani Ret konusu gündemdeki yerini korurken yepyeni bir öneri geliyor. Güvenilir kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiye göre “Tek Tip Askerlik” yasası için muhalefet düğmeye basıyor.
Komitede görüşülmek üzere Hükümet ortakları tarafından Cumhuriyet Meclisine gönderilen Vicdani Ret Yasa Tasarısı pratikte hem uygulanması zor hem de askeri makamların taleplerin çok ötesine bir yasa tasarısı.
Yasa tasarısının, hükümet adına Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tarafından hazırlatıldığı ortaya çıktı. Salı günü Mecliste konuşan Başbakan Erhürman, yasa ile ilgili olarak Güvenlik Kuvvetlerinden görüş aldıklarını ve yasayı Özersay’ın hazırladığını açıklamıştı. 
Dün bu konunun biraz altını araştırdık. Meğerse 5 ay önce GKK’den istenen görüşte Vicdani Ret kabul edilsin veya benzeri hiçbir öneri yapılmamış hükümete. Aksine asker azlığının giderilmesi için Uzman Personel alımının arttırılması istenmiş. 
Başbakan Erhürman ya bu konuda kamuoyunu yanıltıyor veya kendisine verilen önerileri anlamamış gibi davranıyor. Şeffaf bir hükümet vadi ile bugünkü hükümeti oluşturan partilerin bu konuda da şeffaf olmasını bekliyoruz ve GKK’dan kendilerine gönderilen yazıyı kamuoyu ile paylaşmalarını istiyoruz.
Diğer yandan Vicdani Ret yasasına alternatif olarak muhalefet partilerinin Tek Tip Askerlik Yasa Tasarısı için düğmeye bastığı bize gelen bilgiler arasında. Buna göre;
•    İlköğretim, Lise mezunu veya Üniversite Mezunu tüm askerlik çağına gelmiş erkekler, 12 ayı geçmeyecek şekilde tek tip askerlik yapacaklar. Ve hepsinin alacağı aylık ücrette aynı olacak.
•    Kademeli olarak profesyonel askerliğe geçiş için belli bir plan ve strateji oluşturulacak. 
•    Bu plan ve strateji doğrultusunda ileriki yıllarda Vicdani Ret konusunda adımlar atılacak. 

•    Vicdani Ret hakkını kullanmak isteyenler Kamu Kurum ve Kuruluşlarında 18 ay boyunca gönüllü olarak hizmet sınıfında çalışacaklar (Örnek okullarda temizlik görevlisi gibi)
•    Askerlik yapanlar ile Vicdani Ret kullananlar aynı ortamlarda olmayacaklar. (Örneğin; meclise verilen yasada vicdani ret kullanacak olanların askerlikte yemekhane gibi yerlerde çalıştırılması önerisi var. Bu durumun bireyler arasında bazı sorunlara yol açabileceği düşüncesi ile yeni öneride ayrı yerlerde olması hatta mümkün ise Askeri alanların dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında yapılması önerisi var.) 
•    Vicdani Ret kullananların Seferberlik yerine seçtikleri işlerde eski görevlerinde ki işlerini senede 3 gün yapmaları, askerlik yapanlarında da yılda bir kez Seferberlik yapmaları…

Açıkçası Profesyonel askerliği destekleyen ve vicdani rettin bir hak olduğunu düşünen bir kişi olarak bu yeni önerinin daha mantıklı, daha vicdanlı ve en önemlisi daha uygulanabilir olduğunu düşünüyorum. Bakalım siyasetçiler bu konuda özellikle de Hükümet bu öneriye nasıl bakacak?

 Sorular, sorular…
“Bulut Akacan olayı ile ilgili Hükümete sorular...
Bir:  Zanlının özel hastaneye sevk edilmesine emir ve izin veren kamu görevlileri ile ilgi soruşturma başlatıp sorumluları açığa aldınız mı?
İki:  Girne Akçiçek Hastanesi doktor ve tıbbı müdahale açısından bu kadar mı yetersizdir de zanlının muayenesi için Lefkoşa’dan doktor gönderdiniz ve zanlıyı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk ettiniz?
Üç: Olaya konu olan zanlı tanınmış bir iş insanı yerine sade bir vatandaş olsaydı yine Lefkoşa’dan doktor gönderip zanlıyı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk edecek miydiniz?”
Göktürk Ötüken

MESAJLAR

Ayşegül BAYBARS: Madem soruşturma başlattınız, kaç kişi görevden alındı? Kaç kişi sorgulandı? Ha bu arada Yenierenköy’deki olay içinde soruşturma açacak mısınız? 

Muhabbet MEVSİMLER: Artık ülkede Adalet Bakanlığı olması şart oldu. Zaten gereksiz birçok bakanlık var. Onlardan bir tanesi kapanıp bu bakanlık yerine getirilebilir. Bu konuyu konuşmakta fayda var. 

Sefa KARAHASAN: Küresel Gazeteciler Konseyi'nin kurucu üyeleri arasında yer almışsınız ve geçen hafta Ankara’da bir dizi önemli temaslarda bulunmuşsunuz. Bu konseyin KKTC’de temsilciliği olacak mı? 

Tufan ERHÜRMAN: Asker tarafı bizim görüşümüz bu değildi diyor. Siz ise geçen gün kürsüde başka ifade ettiniz. Şimdi vatandaşın aklı karışacak. Şeffaflık adına gelen görüşü açıklar mısınız? 

Ersin TATAR: Mevcut hükümeti ekonomi üzerinden vurmak için düğmeye basmışsınız ve ekonomi ile ilgili komiteler kurdurmuşsunuz. Bu komiteler bugün çalışmaya başlıyormuş. 

Raşit BAĞZIBAĞLI: Moda sektörünün sizi daha yakından takip edebilmesi adına Girne’de bir mağaza açmışsınız.  Artık sizin özel tasarımlarınız için İstanbullara kadar gitmeye gerek kalmayacak anlaşılan. 

Muslu AKGÜNEY: Uluslararası Final Üniversitesi’nde işe başladığınızı öğrendik.  Sizin gibi bir değeri kazandığı için çok şanslı Final Üniversitesi. Başarılarınız daim olsun. 

Çetin SADELİ: Nedense son günlerde sizin otobüse binen ya cüzdanını ya anahtarını kaybediyormuş. Acaba o vahşi cazibeniz yüzünden olmasın bu durum. İnsanlar kendinden geçiyor anlaşılan. 

Çağrı ANIL: Ulusal Birlik Partisi'nde göreve başladığınızı öğrendik. Demek ki yeniden sahalara dönmeye karar verdiniz. Zaten sizin gibi kişiler çok fazla kıyıda bekletilmemeli. Hayırlı olsun. 

Mustafa AKINCI: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kıbrıs sürecinde Avrupa Parlamentosu seçimlerinden dolayı müzakere başlaması mümkün görünmüyor” dedi. O yüzden artık iç meselelere odaklansanız hiç fena olmayacak. 

Özdil NAMİ: Önümüzdeki hafta KIB-TEK elektrik ücretlerine yeni bir zam yapmak için karar almış. Bakalım bu zam kararını vatandaşa nasıl açıklayacaksınız? 

Erhan ARIKLI:   2014 yılında yazdığınız bir yazı sosyal medyada dönmeye başladı. Bu konuda bir açıklama yapacak mısınız? Bu arada o günkü görüşünüz ile bugün ki aynı mı? 

Emrah YEŞİLIRMAK:  Tam siyasi kavgaya girmişken meydana gelen hortum felaketi işin tuzu biberi oldu diyorlar. Bu arada yaptığınız yayınla ilgili olarak muhataplardan bir cevap çıktı mı? 

Aktaç ATAİ: MDP olarak tüm ilçe binalarınızı yenileme kararı almışsınız. Ayrıca tüm üyelerinizi de kayıt altına alacak bir program satın almışsınız. Anlaşılan seçim hazırlıklarına bu sefer erken başladınız. 

Sadık GARDİYANOĞLU: Şu sizi kızdıran kişi kim? Kamuoyunda herkes farklı bir ismi söylüyor. Siz en iyisi kendiniz bu ismi deşifre edin, bizde bize soranlardan kurtulalım. 


POLEMİX
 “Yetkililerin çöken yollar, beş paralığına kirayla peşkeş çekilen halkın arazileri ve kamulaştırmak için yağmalanmış kamu mallarının yeniden kamulaştırılma ücretler ve bakım onarım masrafları için umursuz davranışları hesap sorulmayacağına olan güveni göstermekte ve esas suçluların yiyenlerden çok yememiş gibi görülenlerdir.”
YKP Sekretarya üyesi Alpay Durduran 

YORUM EKLE

banner608

banner474