banner564

Tek Yürek; 19 Mayıs

Buruk bir 19 Mayıs günü herkese merhaba.

   Biz, Türk toplumu kolektif yaşayan bir toplumuz. Birlikte güler, birlikte ağlarız. Acımızı en derinde yaşar, coşkumuzu paylaşmaktan çekinmeyiz.  Her ne kadar batının kapitalist yağmurlarında ıslansak ta, benliğimizden ödün vermeyiz. Yaşanan dram günlerdir hepimizin yüreğini derinden sızlatmıştır. Eminim ki ‘Şehit’ verdiğimiz yüzlerce maden işçisi için tüm Türk halkı derinden yaralanmış ve dualarını esirgememiştir.

   Yıl 1919, aylardan Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktı!

   İlk kez 24 Mayıs 1935’te çeşitli spor kulüplerinin de katılımı ile “Atatürk Günü” olarak kutlanan bu tarih Atatürk’ün de onayıyla 20 Haziran 1938 de “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adını alır.          12 Eylül darbesinden sonra ise “Atatürk’ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” olarak bugün hala kutlanan son ismini alır.

   16 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal diğer komutan ve askerleriyle Samsun’a doğru yola çıkar.

   Tarihe yansımayan ve sonradan aydınlatılan sayfalarda ise İstanbul o dönemde İngilizlerin işgali altında olduğundan bu hareketini gerçekleştirebilmesi için Mustafa Kemal’in İngiliz Yönetiminden vize aldığı ve dönemin son Padişah’ı Vahdettin, yani asıl ismiyle IV. Mehmet’ten onay alarak yola koyulduğu belirtilmektedir.

   Bu yol aslında farklı bir yorumla Mustafa Kemal’in Atatürk’e doğru aldığı ilk yoldur.

   Pek tabi ki Mustafa Kemal’in başarısı bugün gelinen noktada göz ardı edilemez. Fakat yine de zafer ‘Türk’ toplumunundur.  Zafer delik ayakkabılarıyla, kurşunu bitmiş silahlarıyla, yüreğiyle savaşan Türk ordusunun, Türk halkının, Türk gençliğinindir. Önder çok önemlidir. Fakat büyük zaferler tek başına değil, büyük zaferler el birliğiyle, yürekle, inançla kazanılır.

   Her zaman olduğu gibi son bir yılda, özellikle de son bir haftada yaşadığımız bu acı günlerde de Türk halkı yine tek yürek olmasını bilen bir millet olduğunu tekrar tekrar gösterdi.

   Ama birşeyi daha gösterdi bizlere. İnsan yaşamının önemi ve teknolojide dünya standartlarını yakalama gibi konulardaki eksiklerimizxi ve ihmallerimizi.

   Bunları ortadan kaldırmak için çalışmalıyız. Sırasında dikenli, taşlı yollar çıkabilir karşımıza.

   Acılar, kayıplar verilebilir, ekonomik krizler yaşanabilir, ambargolar, soğuk savaşlar, sanal savaşlar bilim savaşları.

    Tüm bunları elimiz vicdanımızda, beynimiz işimizde, ilhamımızı ülkemizden, tarihimizden alarak, ilimi-bilmi ilke edinerek Türk gençleri olarak başarıyla aşacağız.

   Çünkü büyük zaferler gibi büyük başarılar da birlikte kazanılır.

YORUM EKLE

banner471

banner473