banner564

Teknik komite Akdağ’ı bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında bir haftadan bu yana devam eden Teknik Komite toplantısı dün itibari ile tamamlandı. Hem devam eden Ekonomik Mali İşbirliği Protokolü gözden geçirildi hem de bir sonraki protokolün alt yapısı hazırlandı.
Normalde Türk heyetinin dün Ada’dan ayrılması gerekiyordu. Ancak Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Bakan Recep Akdağ’ın KKTC’ye bugün günübirlik bir ziyaret gerçekleştirebileceği yönde haberler gelmesi üzerine teknik komite üyeleri Ada’da kaldı.
Tüm bakanlıklarla tek tek ve toplu olarak görüşen TC Teknik Komite üyelerinin en kısa görüşmesi Sağlık Bakanlığı ile oldu. Zira Sağlık Bakanlığı yürürlükteki protokole uygun olarak atılması gereken tüm adımları atmış, gerekli düzenlemeleri de meclise sevk etmiş durumda. Hal böyle olunca Teknik Komitenin en kısa toplantısı Sağlık Bakanlığı heyeti ile oldu.
Recep Akdağ’ın gelişi dün gece geç saatlere kadar netleşmemişti. Bu arada Recep Akdağ’ın son ziyareti sırasında Ercan Havalimanına inmeden önce uçaktan gördüğü çıplak Mesarya Ovası, fena halde kendisini üzmüş. 
Akdağ’ın bir toplantı sırasında yanındakilere “Buraları çöl gibi. En kısa sürede buraları ağaçlandıralım. Zira Türkiye’den gelen su ile bu bölgenin yemyeşil olması için çalışma başlatmamız gerekiyor” dediği de bize gelen bilgiler arasında. 

Dev-İş’in ruhuna uygun
Maaşı için iş yerindeki tabakları kıran ve cezaevine gönderilen Kamerunlu kadına DEV-İŞ destek çıktı. Dev-İş’in bu tavrı izlediği yol bakımından son derece ruhuna uygun ve olması gereken bir davranış. 
DEV-İş dün Kamerunlu kadın işçinin avukat ücretini ve dava boyunca tüm savunma masraflarını üstleneceğini açıkladı. 
Bu konudaki duyarlılıktan ötürü ve son zamanlarda benzer olaylarda sivil toplum örgütlerinin sessiz kaldığı bir ortamda bu çıkış tamda yerinde ve zamanında oldu. 

Karşılıksız çek
Çok tartışıldı bir dönem karşılıksız çekten dolayı yapılan tutuklamalar. Hatta bu konuda mazbata mağdurları bir oluşum bile kurmuştu. Mecliste bu konu ilgili yasal düzenleme bile yapıldı.
Avrupa Birliği üyesi ve AB yasaları ile yönetilen Rum kesiminde dün ünlü iş insanı Orfanidis’e karşılıksız çek yüzünden 14 ay hapis cezası verildi. Gazetelerde küçük bir haber olarak yer alan konu aslında kısa bir süre toplumda çokça tartıştığımız hiç de yabancısı olmadığımız bir durum.
Güneyde Orfanidis büyük bir alış veriş mağazasıydı ancak Rum kesiminde yaşanan ekonomik krizden etkilenmiş ve piyasaya 400 bin Euro civarında karşılıksız çek vermiş ve mahkemelik olmuştu. Mahkeme karar davasında karşılıksız çekten ötürü 14 ay hapis cezası verdi.

Rusya 
Türkiye-Rusya arasındaki yakınlaşma devam ediyor anlaşılan. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamalara bakınca ileriki günlerde iki ülkenin daha da yakınlaşacağının sinyalleri var yapılan ortak açıklamada. 

MESAJLAR: 
Kutlu EVREN: Ankara’da son temaslarınız sırasında Merkezi Cezaevi konusunda da son adımı atmışsınız. Mobese konusundan sonra Merkezi Cezaevi konusunu da bitirmişsiniz. 
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Teknik heyetin en kısa görüşmesi Sağlık Bakanlığı heyeti ile olmuş. 10 dakika süren görüşme sonrası teknik heyet memnun bir şekilde bakanlıktan ayrılmış. 
Emine DİZDARLI: Geçenlerde İstanbul’da katıldığınız bir toplantıda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ilgilisi ile karşılaşmışsınız. Erdoğan sizden övgü ile söz etmiş yakınındaki isimlere. 
Özel KADIOĞLU: Ufak bir rahatsızlık geçirmişsiniz çok geçmiş olsun. Dün gün boyunca ziyaretçi akınına uğramışsınız. Hatta uzun zamandır kapınızı çalmayan bazı isimler bile söz konusu sağlık olunca sizi ziyarete gelmiş. 
Orhan TUĞBAY: Kırmızı ışıkta geçen bazı kişiler ceza almaz iken siz bir kere geçmeye kalmışsınız ve anında da cezayı yemişsiniz. Ne diyelim çok geçmiş olsun, demek ki bundan sonra daha dikkatli olmanız gerekiyor. 
Anıl KAYA: Düğün davetiyelerini son sürat dağıtmaya devam ediyormuşsunuz. Bu süre zarfından uzun süredir görmediğiniz dostlarınızı da görme şansı elde etmişsiniz. 
Derviş REFİKER: Klasik arabanız ile dün Lefkoşa’da tur atarken görülmüşsünüz. Klasik arabanın sürüş keyfi de bir başka oluyor değil mi? 
Çelebi ILIK: Üzerinizdeki iş yükü azalınca bölge ziyaretlerinizi arttırmışsınız. Hemen her gün köy ve ev gezileri düzenliyormuşsunuz. 
Ürün SOLYALI: Vatandaşlıklar ve diğer konularda bir değişim olması gerektiği konusunda söylediklerinize aynen katılıyoruz. Ama bu işlerin gerçek manada olabilmesi için toplumda da bir değişim şart. 
Burcu Başay KARAKAYA: Önceki gece Girne’de bir yemekte önemli bazı isimlerle yemek yerken görülmüşsünüz. Yemeğin ardından kulağımıza bazı şeyler de geldi, yakında kokusu çıkar nasılsa. 
Cemal BULUTOĞLULARI: Zamanında LTB’nin borcu 85 milyon iken belediye battı diyenler bugünkü borç karşısında neden sessiz kaldıklarını merak ediyormuşsunuz. 
Kazım AND: Güneyde iş adamı Orfanidis’e karşılıksız çek vermekten ötürü 14 ay hapis cezası verildiğini duydunuz mu? Bu konu basında yer aldı ama kimse geçmişteki tartışmaları hatırlamadı. 
Nidai GÜNGÖRDÜ: İçişleri Bakanı ile birlikte Girne’ye Dr. Küçük anıtı yapılması için bugün adım atıyormuşsunuz. Girne’de önemli bir eksikliği tamamlayacaksınız. Rahmetli Denktaş’ı da unutmazsınız değil mi? 
Dimağ ÇAĞINER: Sigorta şirketiniz bu yıl performans olarak ülke genelinde birinci çıkmış. Turizmden sonra sigorta içinde de iddialı yükselişiniz sürüyor. 
Betül Dizdarlı HASTAN: Küçük bir operasyon geçirmişsiniz İstanbul’da. Umarız en kısa sürede yeniden aramızda görürüz sizleri de. Bu arada İstanbul’dan hayli iddialı dönecekmişsiniz. 
 
POLEMİK
“KKTC- Türkiye vatandaşı çalışanlarına ödenen asgari ücretten rahatsız değiliz. Neden olalım? Zaten birçok işletmede asgari ücret taban fiyat olarak ele alınıyor ama çalışanlar bunun üzerinde maaş alıyor. Anasının ak sütü gibi helal olsun.”
Kıbrıs Türk Sanayi Odası
YORUM EKLE

banner471

banner474