banner564

Tercih sizin: Bayram mı, tatil mi?

 Bizler için çalışan birini daha yitirdik. Seksen yaşında hayıtını yitiren Kofi Annan 1997-2006 yılları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini yürütmüştü. Yaşadığımız coğrafyada Kıbrıs sorunu üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Kabul etsek de etmesek de Kıbrıs Türkü’nün dünyaya sesini duyurmasına yardımcı olmuştu. Yıllardır süre gelen Kıbrıs görüşmeleri ancak onun Genel Sekreterlik dönemimde ve onun adı ile anılan plan ile ilk kez referanduma götürülmüştü. Bu referandum sonucunda Kıbrıs Türkü %65 gibi bir oranla, Annan Planına “Evet” diyerek dünyaya sesini duyurabilmişti. 
Yattığı Hastahanede hayatını kaybettiğini öğrendik; Allahtan rahmet, ailesi yakınlarına başsağlığı diliyorum.
***
Pazartesi gününün resmi tatil verilmesi ile birlikte dokuz günlük tatil kamu çalışanlarını beklemektedir. Şurası bir gerçek ki, sosyal ve ekonomik olarak çok parçalı bir coğrafyada yaşıyoruz. Bayram süresinin uzaması ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte bayram günleri yavaş yavaş tatile doğru evrimleşmektedir. Bayram süresinin uzunluğunu fırsat bilenlerin birçoğu hemen yurt dışı tatil paketlerine hücum etmiştir.
Dini bayramların toplumumuzun sosyal ilişkilerini pekiştirmek olduğunu, dargınların barıştığı, insanların dayanışma ve yardımlaşmayı gerektirdiğini yavaş yavaş unutur olduk. Telefon listesindeki kişilere yuvarlak cümlelerle gönderilen mesajlarla manevi görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. İster kabul edin ister etmeyin, şu bir gerçek ki; özele yönelik olmayan mesajlar olumlu bir duygu yaratmaz. Hayatınızdaki özel birine yuvarlak cümlelerle genel bir mesaj atılması ancak kişiyi sıradanlaştırır. Burada nerede o eski bayramlar söylemine girmek istemem ama kesinlikle eski bayram zamanları insanları daha bir arada tutuyordu.
Diğer yandan çalışma hayatımızın çok parçalı olması nedeniyle bayram tatili kimileri için dokuz gün, kimileri için iki, kimileri için ise bir gün şeklinde sürecek. Çalışma hayatımızın bu çok parçalı oluşu bile toplum içinde derinden ve sessizce huzursuzluk yaratmaktadır. Bayramlar toplumun manevi değerleridir ve herkes için aynı olmalı ve içtenlikle yaşanması sağlanmalıdır. Bayramlarda yaşlılar, büyükler ve güçsüzler hatırlanmak isterler. Böylesi manevi günlerde aramızdan ayrılanlar dua ister. Nerede o eski bayramlar diye hayıflanıyoruz ama unuttuğumuz bir gerçeklik var. Özlediğimiz o bayramları yaşamak ve çocuklarımıza yaşatmak bizlerin elinde. Bayramlarımızı elimizden geldiği kadar bayram gibi yaşamaya özen gösterelim.
Herkese sağlıklı bir bayram haftası dileklerimle, iyi bayramlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner473