banner564

Tesadüf mü?

Kıbrıs Türk Toplumu 07 Ocak Erken Genel Seçimden yeni çıkmış ve çok partili bir meclis yapısı ile karşı karşıya kalmıştır. Erken genel seçim sonrası meclise girenler çeşitli hükümet senaryoları ile meşgulken, meclise giremeyenler de ne yapacaklarını düşünmektedirler. Hele hele seçimi kaybeden öyle milletvekili adayları var ki onların ne yapacakları, mesleklerine dönüp dönmeyecekleri merak konusudur.
Vatandaşın bir diğer merak konusu da bu ayki maaşlarının ödenebilecek mi konusudur. Seçimden önce 2018 yılı bütçesinin mecliste onaylanmamasının bu yıl içinde kaos yaratacağı söylenmişti. Neyse ki Ocak ayı ödemelerinde bir sıkıntı olmadığı Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı.
Her şey bir yana geçtiğimiz yılın Nisan ayında Güney Rum kesimindeki ELAM örgütünün, Rum meclisine sunduğu 15 Ocak 1950 Enosis Plebisitinin okullarda kutlanması ile ilgili yasa tasarısına ne oldu. Yasanın ELAM örgütü tarafından Rum Meclisine sunulmasının ardından iki toplum arasında gerginlik yaşanmıştı. Geçtiğimiz Pazartesi Plebisitin yıl dönümü idi, acaba Rum okullarında kutlama yapıldı mı?
Konu ile ilgili herhangi bir bilgi edinemediğim gibi bu konu bizde de gündeme gelmedi. Bu konu hakkındaki düşüncelerimi daha öncede belirtmiştim. Biz sadece kısa dönemli tepki vererek yerimizde sayarken nerdeyse konunu yıl dönümünde, Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan’ın denizleri birleştirmesi konusunu gündeme taşıdılar. Rum tarafı adanın kuzeyini de içine alacak şekilde egemenlik sahasını belirlemek için Birleşmiş Milletlere başvurdu. Basit bir anlatımla denizdeki egemenlik sahalarını Yunanistan ile birleştiriyor.
Bunun bir tesadüf olmadığını düşünmüyorum. Denizdeki egemenlik sahası konusunun Plebisitin yıl dönümüne denk gelmesi bilinçli çalışılmış bir adımdır. Bizler ikili, üçlü ve dörtlü koalisyon modelleri ile uğraşırken Rum komşularımız bir anlamda denizde Enosis’i gerçekleştiriyorlar.
İki toplumlu görüşmelerde kırk yıldan fazladır ümitlenip durduk. Bizler ümitle yol alamazken, Rum toplumu adım adım hayallerine yaklaşmaktadırlar. Bu hayallerini gerçekleştirmek içinde bölge ülkeleri ile çeşitli konularda ikili anlaşmalar imzalamaktadırlar. Bizlerde hala daha iki toplumlu görüşmeleri beklemekteyiz… Bekleyelim bakalım ne olacak ama suların ısındığı kesin!
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner473