banner564

Tırnak hastalıkları 

Tırnaklarımız sağlığımızın bir aynası olarak kabul edilmektedir. Öyle ki ciddi hastalık ve rahatsızlıkların habercisi olabilirler. Tırnaklarınıza bakarak sağlığınızın kontrolünü yapabilirsiniz. Böbrek rahatsızlıkları, diyabet, kalp ve tiroit bozuklukları, hepatit, olabilen hastalıkların birkaçıdır. İşaretler tırnak etlerinde veya tırnakların üzerlerinde olabilmektedir. Tırnaklarınızın üzerinde herhangi bir doku, renk ve şekil bozuklukları varsa, öncelikle bir doktora başvurmalısınız.
Tırnaklarınız ve oluşabilecek sorunlar
•    Mat ve donuk renkte tırnaklar;
•    Beyazlaşmış tırnaklar;
•    Tırnaklarda dikey çizgiler;
•    Sararmış tırnaklar;
•    Yeşil renkte tırnaklar;
•    Mavimsi renkte tırnaklar;
•    Soyulmuş tırnaklar,
•    Dalgalı tırnaklar;
•    Tırnaklardaki beyaz lekeler;
•    Hassas tırnaklar;
•    Tırnak etrafındaki Şişkin ve kızarık etler;
•    Tırnak altlarındaki siyah çizgiler;
•    Yenmiş tırnaklar;
Mat ve donuk renkte tırnaklar
Çok mat ve donuk renkte tırnaklar çoğu zaman ciddi hastalıkların ön habercisi veya göstergesidir.
•    Kansızlık…
•    Kalp yetmezliği…
•    Hepatit hastalıkları…
•    Kötü beslenme…
Beyazlaşmış tırnaklar
Tırnaklarda aşırı beyazlaşma ve uçlara doğru koyulaşma söz konusu ise bu durum karaciğerle ilgili bir sorunu gösterir. Bu durumda tırnak etlerinde de belirli bir dereceye kadar sararma vardır.
Tırnaklarda dikey çizgiler
Tırnaklardaki dikey çizgiler, tırnağın rahat ucundan başlayıp tırnak köklerine doğru uzanırlar.
Buna olası sebepler;
Aseton:
Aşırı aseton kullanımı tırnakları kurutup bu dikey çizgilerin oluşmasına sebep olur. Bu sebeple kullanım sonrasında soğuk suyla elleri iyice yıkamak gereklidir. Eğer sorun aseton ise kısa sürede tırnakların rengi doğala dönecektir. 
Sıcaklık ve deterjan etkisi:
Sıcak su ve deterjanın fazla kullanımı da tırak yüzeylerinde dikey çizgilerin oluşmasına sebep olur.
Yaralanmış tırnaklar:
Bazı ufak tefek yaralanmalardan tırnak yüzeylerinde dikey çizgiler oluşabilmektedir.
Tiroit bezi bozuklukları:
Tırnaklardaki aşırı hassasiyet ayrıca tiroit bezi bozuklukları tırnaklarda dikey çizgilere sebep olabilir.
Sararmış tırnaklar
Tırnak sararmalarının başlıca sebebi tırnak mantarlarıdır. Bulaşma kötüleştikçe tırnakların şekilleri değişmeye başlar, kalınlaşır ve kırılır. Sararmış tırnaklar aynı zamanda daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.
•    Tiroit hastalıkları,
•    Akciğer rahatsızlıkları,
•    Diyabet hastalıkları,
•    Deri (Sedef gibi) hastalıkları,
Ayrıca koyu renk ojelerin uzun süre kalması ve asetonla çıkartıldıktan sonra sararmış görünüm verebilir. Özellikle koyu kırmızı ve kahve tonlarında bu durum oluşabilmektedir.
Eğer sigara kullanımınız fazla ise sadece dişleriniz sararmaz aynı zamanda tırnaklarınız da sararır.
Sigarayı bırakmakla uzun vadede tırnak rengi doğala geri döner.
Yeşil renkte tırnaklar
Candida grubuna ait olma ihtimali çok yüksek bir mantar çeşidinin habercisidir. Dermatolog tarafından verilebilecek bir tedaviyle iyileşir. Ayrıca farklı bir mikrop türü olan tırnak küfü de yeşil renkteki görünüme sebep olmuş olabilir. Uygun tedavilerle tırnaklar eski doğal rengine kavuşacaktır.
Mavimsi renkte tırnaklar
Tırnaklarda mavi mor bir görünüm varsa bunun kan dolaşımındaki bir sorundan olduğunu söyleyebiliriz. Kan yeterince oksijenlenmediği için ya da akciğer rahatsızlıklarında renk mavimsi olabilir. Ayrıca bir takım kalp rahatsızlıklarında tırnaklar soluk mor renkte olur.
Soyulmuş tırnaklar
Kuru hassas ve hatta hafif renk değişimlerine de rastlanan soyulmuş tırnakların tiroit bezi bozukluklarına işaret etmektedir.
Dalgalı tırnaklar
Dalgalı tırnaklar veya üzerinde portakal kabuğu görüntüsü olan pütürlü yapıdaki tırnaklar, sedef hastalığı veya arterit hastalığının göstergesi olabilmektedir.
Tırnaklardaki beyaz lekeler
Toplumun %50’sinde olan bu durum çok alışılmıştır. Yoğun beyaz renkteki lekelerin sebebi ana tırnak yapısındaki küçük çaptaki yaralanmalardır.
Bu zaman zaman yanlış yapılan sert manikürden olabileceği gibi tırnakların birbirine veya sert zeminlere çarpması sonucu da olabilmektedir.
Aynı zamanda çeşitli hastalıklarında göstergesidir. Sedef hastalığı gibi veya çeşitli mantar hasatlıklarında tırnaklarda bolca beyaz lekeye rastlanabilmektedir.
Hassas tırnaklar
Kuru ve çok kolay kırılan tırnaklar çoğu zamanlarda tiroit hastalıklarıyla alakalıdır.
Bu durumlarda sararmalarda yer yer oluşuyorsa mantar çeşitlerinden şüphelenilir.
Tırnak etrafındaki şişkin ve kızarık deri
Tırnak etrafındaki deri şişkin hassas ve kızarık ise tırnak eti iltihabına işaret eder. Ayrıca bir deri hastalığı bulaşmışsa tırnak etleri ve tırnak etrafı etkilenip kızarabilir şişkin ve sorunlu bir görüntü elde edilir.
Tırnak altındaki siyah çizgiler
Siyahlaşmalar genelde tırnaklardaki yaralanmaların sonucunda oluşur. Küçük bir yaralanma bile tırnak altlarında siyahlıklara sebep olabilir.
Eğer tırnaklarınız bir yere çarptığınızı ve yaralanmaları hatırlamıyorsanız o halde çok daha ciddi bir hastalığa gösterge olabilir. Hemen doktora gitmeniz önerilir.
Yenmiş tırnaklar
Birçok kişinin tırnaklarını yeme alışkanlığı bulunabilmektedir. Ancak bazı durumlarda bazı kişiler sinirsel ve bırakamayacakları boyutta bir tırnak yeme alışkanlığıyla baş etmektedirler. Bu durumda bir uzman psikiyatrist tarafından görüş alınmalıdır. Bu durum hem vücut hem de tırnak sağlığı için olumsuzluklar yaratmaktadır.
Tırnak sağlığında yemek yeme alışkanlıkları son derece önemlidir
Vücudumuz olduğu kadar tırnak sağlığımız için de önemli ölçüde etkili bir şey varsa o da dengeli düzenli bir beslenmeye sahip olabilmektir. Günlük beslenmemizde sebze, meyve protein karbonhidrat ve yağlardan oluşan bir düzen olmalıdır.
Tırnaklarımızın ayrıca dayanıklı olabilmeleri için bol kalsiyumun yanında, karnabahar, yumurta sarısı gibi vitaminden zengin besinlerle beslenmeliyiz.
Demir eksikliği de tırnakların zayıflamasına sebep oluşturur.
Kandaki demirin azlığı hassas sönük tırnaklara sebep olur. Vücudumuz uygun demir seviyesi ile birlikte kalsiyumu da daha rahat emebilmektedir.
Renga balığı, et, sardalye, musli ve yumurta gibi besinler de demirden zengin yiyeceklerdir.

YORUM EKLE

banner471

banner473