banner564

Tokyo 2020 ve düşündürdükleri

Dünyanın en büyük spor organizasyonu Olimpiyat Oyunları, Covid-19 salgını nedeniyle verilen bir yıllık ertelemenin ardından Tokyo'da geçtiğimiz cuma günü başladı. Olimpiyatlar dört yılda bir gerçekleşmektedir. 2020 yılında 32’ncisi gerçekleşmesi beklenen olimpiyatlar, Covid-19 pandemisi nedeniyle bir yıl ertelenmiş olarak Tokyo 2020 seyircisiz olarak gerçekleşiyor. Olimpiyatlarda 206 ülkeden 11 binden fazla sporcu madalya için yarışacak.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) spor kanalından bizler de Tokyo 2020 Olimpiyatını izleme şansına erişiyoruz. Açılış seremonisi izlemeye değerdi. Oluşturulan görsel ve işitsel sunumlarla muhteşem bir açılış gerçekleştirildi. Takımlar stadyumdaki geleneksel geçişlerinde ilk sırayı oyunların ilk ev sahibi Yunanistan yer aldı. 207 takımın geçişinin izlendiği törende geçişler Japon alfabesine göre sıralandı. Tokyo 2020’de verilmek istenen cinsiyet eşitliği mesajı dolayısıyla, bu yıl ilk kez geçit töreninde ülke bayrakları, kadın ve erkek sporcular tarafından birlikte taşındı. Geçit töreni sonrası 1.824 drone ile stadyumun üzerinde oluşturulan ışık gösterisi görülmeye değerdi. Geleneksel olimpiyat ateşini ise dört grand slam şampiyonu 23 yaşındaki Japon tenisçi Naomi Osaka tarafından yakıldı.

TRT ekranlarından Tokyo 2020 Olimpiyat açılışını izlerken bir yandan da bizim sporcularımızın böylesi bir organizasyonda yer almasını arzuladığımızı düşünmeden edemedim. Özellikle bireysel spor dallarında başarılı sporcularımız olduğunu yerel basından takip ediyoruz. Atıcılık, tenis, atletizm, okçuluk gibi spor branşlarında başarılı sporcularımız var. Ayrıca bizim KKTC Milli Olimpiyat Komitemiz de var. Hatta yanlış hatırlamıyorsam, bir zamanlar bir tane değil iki tane Milli Olimpiyat Komitemiz vardı. Sonradan yasal düzenlemeler ile iki olan olimpiyat komitelerimiz bire düşürüldü. 
KKTC Milli Olimpiyat Komitesi faaliyetleri ile ön plana çıkmayan, yerel medyada yer bulamayan bir komitemizdir. Ancak kısa süre önce Olimpiyat komitemiz tarafından spor ambargolarının aşılabilmesine yönelik Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile oluşturulan ortak çalışma grubu ve 'Olimpiyat Evi' projesi duyuruldu.
Üniversite adasıyız ve hemen hemen her üniversite bünyesinde spor bölümleri vardır. Bu akademik değerlerimizle birlikte KKTC Milli Olimpiyat Komitesi birlikte ortak bir çalışma grubu oluşturulamaz mı? Bu sayede bilimsel ve teknolojik olarak sporcularımıza daha fazla destek sağlanabilir. Ayrıca yurt dışında birçok temsilcilerimiz var. Bu temsilcilikler aracılığı ile yabancı takımlar olmasa bile bireysel branş sporcular coğrafyamızda konuk edilebilir. Hatta istenirse yabancı sporculara üniversite bursları sağlanabilir.
Spor adına yapılabilecek birçok faaliyet varken bizler ambargolara saplanıp kaldık. Ancak diğer yandan faaliyet dahi yapmayan, yapamayan bazı spor federasyonlarına ciddi miktarlarda ödemeler yapmaya devam ediyoruz. Her konuda olduğu gibi spor alanlında da çelişkiler ülkesiyiz. Ancak Tokyo 2020 Olimpiyat açılış törenini izlerken dahi, bizim sporcularımızın da belki bir gün oralarda yarışabileceklerinin düşüncesi bile bizleri heyecanlandırıyor.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner474