banner564

Turizmde istatistikler ve erken rezervasyonun önemi 

Her gün televizyon ekranlarında onlarca operatörünün artarak farklı kanallarda gösterdikleri reklamlar. On binlerce rezervasyon hayaliyle böylesi büyük bütçeli reklam ve tanıtım faaliyetleri bugünlerde gittikçe tüm yazılı ve görsel basınında her akşam televizyonlarımızı işgal etmiş durumda. 
Nedeni aslında çok basit. “End user” dediğimiz turizm de tüketicinin böylesi reklamlarla ilgisini uyandırıp satış yaptırmak . 
Özellikle Almanya ve İngiltere gibi dünya devi dış dünyaya turist pazarlayan yani gönderen ülkelerin turistlerini uygun fiyatlar ile en az erken rezervasyon da %35 ve %40 aralığında indirimli fiyatlar son yıllarda oldukça revaçta. 
Yine en popüler destinasyonlar Doğu Akdeniz destinasyonları . Türkiye , Güney Kıbrıs , Yunan Adaları , Malta , Mısır ‘a turist göndermek hedefiyle yapılan reklam ve tanıtım faaliyetleri. Bizler ülke olarak ne yazık ki tam da bu ülkelerin tam da göbeğinde iken ; hiçbir ülkede bahsedilmeyen böylesi bir siyasi çekişmeler kavgalar ve toplumsal barışın bu kadar uzak durduğu, adeta birbiriyle didişmekten başka bir şey yapmaz hale alırken farklı coğrafyalar da turizm dizayn ediliyor biz de resmen uzaktan seyrediyoruz. 

Almanya’nın en büyük pazarı Türkiye

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig: " Erken rezervasyon 2024'te çok popüler. Genel olarak Doğu Akdeniz ülkelerine talep var " dedi.

Almanya’da erken rezervasyon son yılların en yüksek düzeyinde. Tur operatörlerinin sunduğu erken rezervasyon paketleri satış rekoru kırdı. 3,6 milyar avroluk rezervasyon yapıldı. Erken rezervasyonların destinasyonlara dağılımında Türkiye ilk sırada. 

“ Bu arada Travel Data + Analytics (TDA) tarafından yapılan bir analize göre, tur operatörleri tarafından mayıs ve ekim ayları arasındaki yaz gezileri için sabit seyahat acentelerinde ve çevrimiçi seyahat portallarında yaklaşık 3,6 milyar avro değerinde paket ve modüler seyahat rezervasyonu yapıldı. DRV den yapılan açıklamada satışlar geçen yıl aynı dönemde 2,4 milyar avro, Korona 2019’da 3,3 milyar avro olarak gerçekleşmişti. Bu durumda erken rezervasyon rekor yıl olarak kabul edilen korona öncesini de aştı.

İngiltere’de Jet2 Holidays 

Jet 2 Holidays acentelere rezervasyon başına 10 Pound teşvik primi verme kararı aldı.
Jet2 seyahat acentesi ilişkileri direktörü Alan Cross teşvik uygulamasını 26 Ocak Cuma gününden başlayıp 31 Ocak Çarşamba gününe kadar geçerli olacağını uygulamanı 1 Nisan ile 31 Ekim 2024 tarihleri arasındaki tüm Jet 2 tatilleri için geçerli olacağını söyledi.
“Amacımız seyahat rezervasyon yapmaya teşvik etmektir” diyen Cross, "Seyahat acentesi ortaklarımızı doğrudan desteklemeye yönelik bu yeni teşviki duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu, bağımsız seyahat acentesi ortaklarımızın başarılı olmasına ve büyümesine yardımcı olacak” dedi.

İspanya 2023 de rekor kırdı 

İspanya Endüstri ve Turizm Bakanı Jordi Hereu, 2023 yılında ülkeye gelen turist sayısının 84 milyonu aştığını, turizm gelirinin de 108 milyar avronun üzerine çıktığını belirterek bunun şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğunu bildirdi.
Basına açıklama yapan Hereu, Kovid-19 salgını öncesinde, 2019 yılında ulaşılan en fazla turist sayısının 2023'te yüzde 1 kadar arttığını, 2022'ye kıyasla ise yüzde 19'luk artış gerçekleştiğini ifade etti.
İspanya özellikle son üç yılda ucuz turist istemiyoruz sloganı ile yürüttükleri devlet politikası başarılı olmuş gibi gözüküyor anlaşılan 

İspanya’nın az para harcayıp çok tüketenlere yönelik politikası sonuçlarını veriyor. 2023 yılında Gelen ziyaretçilerin kişi başına harcaması yüzde 3.8 artışla 1233 Avro’ya yükseldi. Hatırlayalım İspanya makamları “daha az turist daha fazla para kazanmak hedeflerini açıklamışlardı . Turizm Bakanı “ Niceliğe değil niteliğe dayalı turiste inanıyoruz” demişti.

Türkiye’de durum nasıl ? 

Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin kişi başı harcaması son dönemde artmasına rağmen 933 dolar. Bu rakam 2022 yılında 901 dolardı.
Tahmin ediyorum Ocak sonunda açıklanacak olan 2023 rakamları Türkiye’nin yaklaşık 48 milyon turist, 45 milyar $ civarı bir gelir elde edeceği yönünde. Bekleyip göreceğiz ama Avrupa’nın zirvesi birinci sırada İspanya ikinci sırada İtalya büyük ihtimalle Türkiye ziyaretçi sayısında üçüncü sıraya yerleşecek. Ancak gelirler anlamında kişi başı turist gelir anlamında İspanya ve İtalya’ya kıyasla neredeyse arada kişi başı turiste elde edilen gelir neredeyse 400 $ daha az. Türkiye’miz için esas yoğunlaşılması gereken stratejinin bu olması gerektiğini düşünüyorum.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bora OZGEN
Bora OZGEN - 4 ay Önce

Bizi de bir analiz etseydin iyiydi....

İsmet Esenyel
İsmet Esenyel @Bora OZGEN - 4 ay Önce

Zaten her hafta bizi analiz ediyorum Bora Bey . Geçmiş yazılarıma girerseniz lütfen. Bu arada ne yazık ki bize analiz edecek turizm anlamında çok birsey de kalmadı

banner608

banner473