banner564

Türk Lirası Faizi ve Ethereum için fırsat dönemi!

 Yurt içi yerleşiklerin Dövize endeksli tasarruflarında düşüş sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlarda 17 Mayıs haftasında kur korumalı mevduatlar 20,4 milyar TL geriledi. Böylelikle kur korumalı mevduat toplamı 2,18 trilyon TL'ye geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre döviz mevduatları da aynı haftada parite etkisinden arındırıldığında 1,2 milyar dolar azaldı. Pariteden arındırılmış olarak bakıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatlarının 1,1 milyar dolar düştüğü izlendi. Türk Lirası referans faizi % 53 seviyesinde ve döviz kuru da sabit kaldığından dolayı yatırımcısına aylık % 4.5 oranında bir kazanç sağlıyor. Yıllık bileşik faiz getirisi ise % 60’lara kadar çıkıyor. 
TL cinsi yatırımlar nereye kadar sürecek?
    Bank of America (BofA) Securities yüksek carry getirisi, cari dengede mevsimsel pozitif görünüm, sıkı parasal koşullar ve rezervlerdeki artışa işaret ederek Türk lirasında uzun pozisyon tavsiyesinde bulundu. Mikhail Liluashvili ve David Hauner'in de aralarında olduğu BofA analistlerinin yayımladığı raporda, "Pozitif cari denge mevsimselliği ve sıkı parasal koşullar Türk lirası carry trade getirisini gelecek birkaç ayda destekleyecektir. Türk lirasında forward işlemleri üzerinden uzun pozisyondayız. Düşük carry ve yabancı sahipliği tahviller için olumlu ancak piyasa bizim tahminimize göre daha güvercin bir para politikası görünümüne sahip." denildi. Bu açıklamalarla birlikte Amerikan Büyük Bankalarından City Bank da Türkiye’de yeni rönesans başlangıcı yorumu yaptı. Yabancı bankaların pozitif kazanç için çok kısa bir vadeden söz ediyor. Kredi faizinin yüksek olması ve yaz aylarında da turizmden döviz girişi beklenmesiyle önerileri TL faizi getiriş için birkaç aylık limitle yapılmış. Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere son aylarda yabancılar tarafından 15 Milyar dolar sıcak para ülkedeki tavhil ve hisse senetlerine girmiş ve Merkez Bankası rezervlerini artırmıştır. Ancak eğer turizm sezonu bitişinde eylülden sonra yabancı trendi tersine dönerse döviz kurlarını da olumsuz etkilenmesi yüksek ihtimaldir. Bunun sebebi ise sıcak paranın kısa vadeli gelmesi ve uzun vadeli doğrudan yatırımların yapılmamasıdır. Sonuç olarak yabancı yatırımcıların hareketleri takip edilerek yatırımların bir kısmını Türk Lirası faizinden döviz sabit tutuldukça reel getiri elde etmek iki üç ay mantıklı kazanç vaat ettiği anlaşılmaktadır. Döviz kurlarındaki trendin devamı için ise yabancı yatırımcıların para hareketlerini ve yabancı fon şirketlerinin yatırım tavsiyelerinin yakından takip etmek son derece önem arz etmektedir. 
Bitcoin’den sonra Ethereum Fonu (ETF):
   ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot ethereum Borsa Yatırım Fonu (ETF) için başvuran tüm şirketlere onay verdi. SEC, BlackRock, Fidelity, Invesco ve Ark Invest'in de aralarında bulunduğu çeşitli gruplar için Ethereum blok zincirinin yerel kripto para birimi olan Ethereum'a yatırım yapan ETF'leri destekleyen kural değişikliklerini onayladı. Ürünlerin piyasaya sürülebilmesi için ikinci bir onay turuna ihtiyaç duyulacak. Bloomberg ETF Analisti James Seyffart karara ilişkin “bu karar işlemlerin hemen yarın başlayacağı anlamına gelmiyor. Bu yalnızca 19b-4 onayı. S-1 belgelerinin de onaylanması gerekiyor ve bu zaman alacak. Birkaç hafta veya daha uzun sürebilir.” değerlendirmesini yaptı. SEC Ocak ayında da spot Bitcoin ETF’lere onay vermişti. Spot bitcoin ETF’lerine toplam net girişler 12 milyar doları aştı. Bitcoin onay sonrası ocak sonu 42.682 dolardan % 70 artarak 13 Mart 2024’de zirve noktası olan 73 bin dolar seviyesine yükselmişti. Final onayı sonrasında Bitcoinden sonra piyasalarda resmi şekilde fonu oluşacak olan ikinci dijital para birimi Ethereum tarihi zirvesi 4.000 bin doların üzerine sert bir yükseliş yapmasının önü açılacaktır. 

YORUM EKLE

banner582

banner608

banner628

banner474