banner564

Türkiye’nin risk düzeyi artıyor, gidişatı etkileyecek faktörler nelerdir?

Türkiye’de gerçekleşen ekonomik gelişmelerin ülkemize direk ve dolaylı yoldan etkileri bulunmaktadır. Hepimizin bildiği gibi ortak para birimiz olan Türk lirasının değer değişimleri, Para piyasalarının kullanımı, Borsa yatırımları, Türkiye Merkez Bankası tarafından belirlenen para ve faiz politikaları, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ithalat ve ihracat kompozisyonu ekonomimiz nezdinde çok önemli rol oynamaktadır. Yukarıda bahse konu hususların bir çoğuyla ilgili nihai karar direk olarak Türkiye’ye bağlı olan gelişmelere dayalı olarak şekillenmektedir. Ülkemizin ithalat ve ihracatının dağılımına baktığımızda ise yayımlanan en güncel resmi veriler çerçevesinde ithalatın % 67.98’i Türkiye’den, ihracatımızın % 51.98’inin ise Türkiye’ye yapıldığı gözlemlenmektedir. Dolayısı ile Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakın takip ederek ekonomik ve finansal kararlar vermemiz son derece önem arz etmektedir.
  Türk piyasaları yaşanan terör olaylarının etkisiyle olumsuz yönde etkileniyor. Ülkenin dört yanından gelen terör eylemleri ve yaşanan kayıpların haberlerine müteakip olarak borsa değer kaybederken, Türk lirası düşük seyrini devam ettiriyor. Türkiye gazeteleri Suruç, Sırnak, İstanbul Fatih Polis Merkezi ve benzeri birçok terör eylemlerinin 2015 yılı içerisinde artış gösterdiğine işaret ediyorlar. Borsa İstanbul 100 (BIST100) endeksini incelediğimiz zaman aşağıdaki tabloda görüleceği üzere borsa ağustos ayının başından itibaren % 1.19 oranında değer kaybederken, 2015 finansal yılının başından itibaren % 11.58 oranında düşüş yaşayarak 9 Ağustos 2015 tarihi gün sonunu 77.495,29 puanla tamamladı.  
 
  Türk lirası sterlin (GBP), euro (EUR) ve amerikan doları (USD) olarak ülkemizde kullanılan üç temel döviz birimi sepet kurlarına kıyasla 2015 finansal yılı başından itibaren ortalama olarak % 14.92 oranında değer kaybederken, ağustos ayı içerisindeki on günlük zaman zarfında sepet kurlarına göre % 0.40 oranında hafifçe değer kazanarak seyrini sürdürmüştür. Bu itibarla 10 Ağustos 2015 tarihinin gün sonu itibari ile resmi alış ve satış kuru ortalaması kapsamında USD 2.7827, GBP 4.3165, EUR 3.0405 Türk lirasından işlem görmüştür.
  Bu hafta piyasaların gündeminde 5 ana konunun yer teşkil etmesi öngörülmektedir. Beklentileri şekillendirecek olan konu gündeminin birincisi koalisyon görüşmeleri kapsamında gerçekleştirilecek olan AKP ve CHP görüşmeleridir. Zira hükumet kurma yasal süresi olan 23 Ağustos 2015 tarihinde iki haftadan az bir süre kaldığı vesilesiyle erken seçim senaryosunun da yerel ve uluslararası beklentiler arasında hayli güçlendiği müşahede edilmektedir. 
  İkincisi ise Türkiye’nin ülke kredi notunun hangi yönde güncelleneceği hususudur. Geçen ay Fitch Türkiye’nin kredi notunu değiştirmemiş ancak merkez bankasının bağımsızlığı hususunda endişeleri olduğunu beyan etmişti. Diğer üç büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody’s ise Türkiye ile ilgili kredi fikrini ağustos ayı içerisinde yayınlayacak. Hızla artan terör olayları ve siyasal belirsizlik kredi notlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir durumda ise ülkeye duyulan güven yerli ve yabancı yatırımcı nezdinde azalacağından ve belirsizliğin artacağından dolayı Türk lirası ve borsada düşüşler yaşanabilir.
  Üçüncü olarak cari açık dengesinin açıklanmasını takriben haftanın son gününde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının yayınlayacağı beklenti anketi piyasaları olumlu ya da olumsuz tesir edebilecek ekonomik gösterge verilerinden borç yönetiminin etkinliğinin görülmesini sağlayacaktır.
  Diğer önemli gündem konusu ABD Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz artırımı düşüncesiyle ilgili resmi açıklamaları ve faiz kararlarını şekillendirecek ekonomik verilerin yayınları ve son olarak Yunanistan’ın 20 Ağustos 2015 tarihli Avrupa Merkez Bankasına olan borcunun son ödeme gününden önce kreditörlerle yapacağı müzakere ve varacağı olası anlaşmalar gündemi teşkil edecek ve piyasaların gidişatı hakkında belirleyici unsurlar arasında yerlerini alacaktır.   
YORUM EKLE

banner608

banner474