banner564

Tuzun cilde ve saça faydaları

 Tuzun cilde ve saça faydaları konusu tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Binlerce yıldır tuz yaşamın temel kaynak gıdalarından ve cilt ve saç bakım malzemelerinden biri olmuştur. Örneğin yaraya tuz basmak gibi atasözlerine dahi girmiştir. Tuzun cilde faydaları kadim uygarlıklardan bize ulaşmış değerli bir bilgidir.

Tuzun cilde faydaları

Tuz özellikle peeling etkisi ile cilde etki eder. İşte tuzun cilde faydaları:

•    Tuz kan dolaşımını hızlandırarak cildi canlandırır.
•    Cildi ölü derilerden arındırır.
•    Ciltteki sivilcelere karşı etkilidir.
•    Deniz tuzu cilt lekeleri için son derece etkili bir maddedir.
•    Ayak bakımında tuz hem kokuyu önler hem ölü derileri temizler.
•    Tuz maskeleri ile daha genç ve daha canlı bir cilde sahip olabilirsiniz.
•    Tuz ciltteki zararlı bakteri ve enfeksiyonlara karşı da etkilidir.
•    Cilt beyazlatma etkisi gösterebilir.
•    Cildi dengeler.
•    Kuruluğa ve pullanmaya karşı doğal maddelerle maske yapılarak kullanılabilir.
•    Tuz maskesi gözenekleri temizleyici tonik etkisini yaratabilir.
•    Cilt lekelerine kaya tuzu maskesi yaparak savaş açabilirsiniz.
•    Kristal tuzun cilde faydalari arasında gençleştirici ve yumuşatıcı peeling etkisi öne
    çıkıyor.
 
Yoğurt tuz maskesi 

Yoğurt tuz maskesi yaparak cildinizde gençlik ışıltısı elde edebilirsiniz. Bunun için erekli malzemeler:

•    5 yemek kaşığı tuz
•    5 yemek kaşığı yoğurt
•    4 tatlı kaşığı bal
 
Yoğurt tuz maskesi tarifi:

Tuz ilaveli bal ve yoğurt yüz maskesi malzemelerini bir kase içerisinde karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı yüzünüze ve vücudunuza dairesel masajlar yaparak uygulayın. Yoğurt tuz maskesi peeling etkisiyle yüzünüzdeki ölü derileri atarak cildinizde gençlik ve bahar enerjisi sağlayacaktır. Yoğurt tuz maskesini 15 dakika kadar cildinizde tutup daha sonra ılık su ile temizleyebilirsiniz. Daha sonra zeytinyağı özlü nemlendirici krem kullanmanızı tavsiye ederim.
 
Tuz maskesi

Tuz maskesi yaparak tuzun cilde faydalarını elde edebilirsiniz. Tuz maskesi evde kolay uygulayabileceğiniz bir tariftir. Tuz maskesi kullananlar ciltlerinde pürüzsüz bir görünüm elde edebilir. ayrıca sivilce ve benzeri oluşumların yok edilmesinde de tuz maskesi önemli bir görev yapar.

Tuz maskesi için gerekli malzemeler:

•    Bir bardak su
•    Dört çorba kaşığı tuz (deniz tuzu, kaya tuzu olabilir)

Tuz maskesi yapımı:

Tuz maskesi hazırlamak için dört çorba kaşığı tuzu bir bardak suyun içerisine boşaltın. Tuz eriyinceye kadar devam edin. Hazırladığınız tuzlu solüsyonu yüzünüze bir havlu veya pamuk yardımıyla uygulayın. Yüzünüzde 15 dakika kadar kalmasına izin verin. Daha sonra ılık suyla yıkayın. Nemlendirici uygulayın.
 
Tuzlu suyun cilde faydaları

Yukarıda tarifini verdiğimiz tuzlu suyu düzenli olarak cilde uygularsanız elde edebileceğiniz başlıca faydalar şunlardır:

•    Cildinizdeki sivilcelerin kurumasına katkı sağlar.
•    Ciltteki zararlı bakterilerin yok edilmesinde tuz etkili bir silahtır.
•    Tuzlu suyun cilde faydaları arasında canlılık ve parlaklık kazandırması da
    sayılabilir.
•    Cilde tuzlu su kullanımı cildin nem dengesine olumlu katkı sağlar.
 
Deniz tuzunun cilde faydaları yararları

Deniz tuzunun cilde faydaları yararları arasında doğal sivilce tedavi edici özelliği ilk sırada geliyor. Deniz tuzu potasyum, klorit, demir, magnezyum, sülfür ve manganez yönünden çok zengindir. Bu zenginlik cildi sıkılaştırır, gençleştirir, sağlıklı hale getirir.

Tuzun cilde zararları var mıdır? Tüm ürünlerde olduğu gibi tuz da doğal bir madde olmasına rağmen kontrolsüz kullanımı halinde cilt yanığı, ciltte kızarıklık, yanma, tahriş gibi zararlar verebilir. Bu zararlara yakalanmamak için doktorunuza danışınız.
 
Tuzun cilde zararları

Tuzun cilde zararları noktasında iki farklı noktaya dikkat çekmek gerekiyor. Birincisi tuz yemenin cilde zararları ikincisi deniz tuzunun cilde zararları açısından. İlk olarak yemek biçiminde tüketilen tuzun cilde faydaları ve zararları noktasında ele alırsak tuz vücudun su toplamasına neden olabilir. Su toplayan bir vücutta cilt şiş görünür. Özellikle göz çevresinde şişlikler sabah mahmurluğunda ortaya çıkan göz durumunun gün boyu devam etmesi olarak düşünülebilir.

Tuzun cilde zararları yaşla da ilgilidir. Yaşın ilerlemesiyle tuzun vücutta su tutma ve cildi kırıştırma etkisi artar. Bu nedenle daha sağlıklı ve daha genç görünümlü bir cilt için tuzdan uzak durmayı öneriyorum.


Tuzun cilde zararları arasında deniz suyundan cilde gelen tuzun etkisine de bakmak gerekiyor. Deniz tuzunun cilde olumsuz etkisi cildi kurutma noktasında olur. Bu nedenle cildiniz deniz tuzuna maruz kalacaksa öncelikle güneş kremi kullanırken nemlendirici özelliğine dikkat edin. Ayrıca güneşten sonra mutlaka nemlendirici kullanın.
 
Kaya tuzunun cilde faydaları (Kaya tuzunun cilde faydası)

Kaya tuzunun cilde faydaları nelerdir konusuna girmeden önce kaya tuzu nedir sorusuna cevap vereyim. Kaya tuzu eski deniz ya da okyanus yataklarından elde edilir. Bugün tuz mağarası veya kaya olarak gördüğünüz bu tuz elde edilen alanlar çok yıllar önce deniz yatağı idi. O nedenle kaya tuzu veya deniz tuzu arasında çok büyük bir fark yoktur. Kaya tuzu ile deniz tuzu arasındaki temel fark boyut ve renk farkıdır. Kaya tuzu ince kristaller yerine daha iri ve daha tıknaz formda kristallerden oluşur. İki tuzun da bileşeni büyük oranda sodyum klorürden ibarettir.

Kaya tuzu, rafine edilmiş göl veya deniz tuzuna göre daha mı doğaldır. Tuzun kalitesini belirleyen asıl nokta tuzun deniz tuzu veya kaya tuzu olması değil elde edildiği kaynağın kalitesidir. Bu kalite hem damak zevki bakımından önemlidir hem de içeriğindeki mineral zenginliği farkı nedeniyle oluşur. 
 
Kaya tuzunun cilde faydası

Kaya tuzunun cilde faydası demir zenginliğiyle de ilintilidir. Çünkü demir yönünden zengin kaya tuzu cilde faydası olarak kırmızı kan hücre sayısını artırıp cildin solgun görünümünü sonlandırır. Bu nedenle kaya tuzu cildin daha canlı ve sağlıklı bir hal ve görünüm almasını sağlar.

Ayrıca kaya tuzu cilde faydaları yönünden ele alındığında kaşıntı, sivilce, enfeksiyon gibi cildi yıpratıcı etkilerle savaşır. Bununla birlikte demir eksikliğinin hücrelerdeki oksijeni azaltması yaşlandırıcı bir etkiye neden olabilir. Bu nedenle demir yönünden zengin kaya tuzu cilde faydaları arasında cildin yaşlanmasını yavaşlatıcı etkisi öne çıkar.
 
Cilt lekelerine kaya tuzu

Kaya tuzu  potasyum, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum, bakır vb. dahil olmak üzere vücudun ihtiyaç duyduğu 92 eser elementten 84’ünü içeriyor. Bu nedenle cilt lekelerine kaya tuzu kullanmak eski uygarlıklardan beri bilenen bir tekniktir.

Ölü deri hücrelerinin birikmesi, cildinizin sert, mat ve yaşlı bir görünümüne neden olmaktan sorumludur. Kaya tuzu, ölü cilt hücrelerini temizler ve cildinizin doğal tabakasını korur, böylece genç ve ışıltılı, lekesiz bir cildi garanti eder.

Vücudunuzu kaya tuzu suyuna batırmak, vücudunuzdaki emilimini kolaylaştırmak için tuzlardaki mineral ve besin maddelerinin iyonlar şeklinde hücrelere verilmesini sağlar. Bu, dolaşımını artırarak cildinizin görünümünde bir iyileşmeye neden olur.

Tuzun saça faydaları

Kaya tuzundan mı bahsediyoruz yoksa sofra tuzundan mı? Farketmez ikisi de olur. Yeterki saçlarınız ve kafa deriniz tuz ile buluşsun.

Seyrek saçlı mısınız, saçlarınız oluk oluk, tutam tutam ellerinize gelecek şekilde dökülüyor mu? Cansız saçlarınıza parıltı mı katmak istiyorsunuz yoksa kafa derileriniz soyuluyor, kepekleriniz kar misali omuzlarınıza mı yağıyor? Hepsine bir arada çözüm sunan şey tabi ki TUZ!

Başlıca faydaları da şu şekilde;

Saçlarınızı tuzlu su ya da tuzlu şampuanla yıkamak dökülmeleri azaltıyor

Tutam tutam dökülen saçlardan bıktıysanız ve saç dökülmesi sorununuzun altında hiç bir organik sebep bulunamıyorsa, saçlarınızın ihtiyacı olan şey belki de sadece biraz doğal destek. İhtiyacınız olan bu desteği doğanın bize armağanı olan tuzdan alarak, dökülmeleri %80’e kadar engelleyebilirsiniz.  Sık sık denize girerek tuzlu suyu saçlarınızda bekletmeli, hiç olmadı tuzlu bir şampuan kullanmalısınız.

Tuzlu şampuanlar hızlı saç uzatma üstünde üstün etkili

Tuzun, saç derisine yaptığı peeling sayesinde, kafa deriniz bakterilerden arınıyor ve saç dipleriniz nefes alıyor. Bunun sonucu olarak saçlarınıza uygulayacağınız diğer besleyici maskelerden maksimum sonuç oluyorsunuz ve doğal olarak saç uzama hızınız gözle görülür bir biçimde artıyor.

    Dolgun saçlara sahip olmak için bol bol tuzlu deniz suyu
    
Seyrek ve güçsüz, ince telli saçlardan muzdaripseniz saçlarınıza hacim kazandırmak için de tuzun faydalarını kullanabilirsiniz. Hem dökülen saçlarınızın yerine extradan kıl kökleri gelmesinden kaynaklı hem de varolan saç tellerinizi kalınlaştırma ve dolgunlaştırma etkisinden kaynaklı olarak, tuzlu su saçlara hacim ve dolgunluk kazandırıyor. 

    Saçlarınıza tuzlu su ile parıltı katın
    
Saçlarınız biraz soluk mu? Üzülmeyin. Tuzlu su sayesinde parlak saçlara sahip olabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken husus, saçlarınızda tuzlar varken güneşin altında fazla kalmamanız.

Saç egzaması ve kepeğe tuz ile son verin

Saç diplerindeki mikropları, bakterileri öldürmenin yanı sıra ölü derinin de atılmasına yardımcı bir eleman olan tuzlu suyu kafa derinize iyice işleyecek bir biçimde kullanırsanız, saç egzaması denilen lanetten ve kepek sorunundan kısa bir süre içinde tamamen kurtulabilirsiniz.

Tuz saça nasıl uygulanır?

Tuzun saça olan faydalarından istifade etmek için deneyebileceğiniz bir kaç temel yöntem mevcut. Elinizdeki imkanlarla doğru orantılı olarak hangisini deneyeceğinize kendiniz karar verin;

Saç sağlığında tuzlu deniz suyunun katkısı

En ideal yolu tabi ki deniz suyu ile saçlarınızı sık sık ıslatmak ancak içinde yaşadığımız güzel ülkemizin iklimini ne yazık ki 4 mevsim boyunca buna imkan tanımıyor ancak yaz aylarında olabildiğince deniz suyu ile temas halinde olmak saçlarımızın çok daha sağlıklı, canlı ve parlak hale gelmesine yardımcı oluyor. Düzenli olarak denize giren kişilerde saç dökülmesinin neredeyse tamamen önüne geçildiği ve tuzlu deniz suyu sayesinde, dökülen saçların yerine yeni bebek saçlarının çıktığı bildiriliyor

Şampuana tuz katmak

Saçlarına tuz banyosu yaptırmak isteyen kişilerin sıklıkla kullandıkları yöntemdir. Günlük kullandığınız şampuanın içine az miktarda tuz atarak karıştırabilir ve ek hiç bir çaba harcamaksızın saçlarınızı tuzlu şampuan ile yıkayarak bakım yapabilirsiniz.

Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus, banyo sırasında ilk önce tuzlu şampuanın uygulanması böylece tuzlu karışımın siz vücudunuzu yıkarken minimum 10 dakika boyunca saçlarınızda sabit kalması gerektiğidir. Aksi takdire tuzdan herhangi bir fayda sağlayamazsınız.

Tuzlu şampuanı saç diplerinize masaj yaparak, kafa derinize ve gözeneklerinize nüfuz edecek şekilde başınızı yıkamaya da özen gösterek olursanız, kafa derinize adeta peeling yaparak, kepeklenme, saç egzaması gibi durumlardan da bu şekilde bir süre sonra kurtulabilirsiniz.

Evdeki banyo suyuna kaya tuzu koymak

Artık kovaya su doldurup ibrikle saç yıkama dönemi geçmiş de olsa, tuzun saçlarında uzun kalmasını isteyen kişiler, haftada 2 ya da 3 kez bu şekilde duş almayı tercih edebilirler. Saçınızı normal bir şekilde şampuanlayın ancak durulama suyunuzun içine bir miktar sofra tuzu ya da öğütülmüş kaya tuzu atın. Tuzu abartmamalısınız çünkü durulama suyunuz olduğu için saçlarınızda kalacak tuz, haddinden fazla olursa saçlarınız sertleşebilir.

Tuzlu saç spreyi kullanmak

Tuzun saça olan faydalarının kanıtlanmış bir olgu olması sebebiyle, piyasadaki boşluğu doldurarak ihtiyaçları yalnız başına karşılayacak pratik bir ürün olarak satışa sunulan tuzlu saç spreyleri kullanımı da, uygun bir markanın düzenli kullanımı sonucunda saçlarda deniz suyunun mucizevi etkisine yakın bir etki yaratıyor.

Yumurta akı ve tuz ile hazırlanan saç bakım kürü

Malzemeler

•    Yumurta akı
•    Sofra tuzu ya da öğütülmüş kaya tuzu 
•    Uygulama için boya fırçası ya da diş fırçası

Hazırlama ve Uygulama

•    Yumurtanın sarısını ayırıp elde ettiğiniz yumurta beyazına öğütülmüş tuzdan bol 
    miktarda ilave ederek hafif köpürene dek karıştırınız.
•    Arından fırça ile saçlarınıza dipten uca, saç derinize de temas edecek ve tüm kafa 
    derinizi kaplayacak şekilde tuzlu saç bakım kürünü uygulayınız.
•    30 dakika kadar beklettikten sonra, bol ve ılık su ile yıkayınız.
•    Ertesi sabah tekrar şampuanla yıkama işlemi yapabilirsiniz.
•    Tuzlu bakım kürünü haftada 3 kez kadar tekrarlayınız. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Meryem akpınar
Meryem akpınar - 5 yıl Önce

Çok güzel bilgiler

merjen ramazanowa
merjen ramazanowa - 4 yıl Önce

Cok tessekurler faydali bilgiler yanii

banner608

banner473