banner564

Ülke ekonomisi yanıyor! Diğer ülkeler tedbir alıyor…

Enflasyonun türleri ve yüksek enflasyonun etkileri:
 
ABD öncülüğünde küresel faiz artışları devam ediyor: 
   ABD Merkez Bankası FED 04.05.2022 tarihinde 50 baz puan faiz artırarak 2000 yılından buyanı en yüksek miktarlı artışı gerçekleştirerek politika faizini % 0,75 - % 1 bandına yükseltti. Karar metninde enflasyondaki risklerin kontrol edilmesine vurgu yapılırken, 1 Haziran 2022’de bilançolarını 47,5 milyar dolar, önümüzdeki 3 ay içerisinde ise 95 milyar dolar azaltılacağı belirtildi. Hedeflenen % 2 enflasyon oranına ulaşıncaya kadar sıkı para politikasının devam edeceği vurgulanıyor. Buna ek olarak önümüzdeki iki toplantıda 50’şer baz puan artışlar FED’in masasında bulunuyor. ABD’nin faiz kararı sonrası küresel bazda Merkez Bankaları da sıkı para politikası uygulamalarına devam ediyor. Keza FED’i izleyen Brezilya, Hong Kong, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı diğer ülkeler eş zamanlı olarak faiz artırım yönüne gittiler. 

Enflasyonla mücadelede Dünya ile Türkiye ve KKTC ayrıştı: 
   2022 yılı üçüncü ayında ABD ve İngiltere öncülüğünde faiz artırımı trendine rağmen Türkiye’de politika faizi % 14 oranında sabit kalmaya devam ediyor. Türkiye’ye bağlı olarak KKTC Merkez Bankası mevduat faizi ise % 12,75’de sabit tutuluyor. FED Başkanı Jerome Powell mayıs ayında 50 baz puan faiz artırımı karar metninde “Enflasyonu yüzde 2'ye getirmek biraz acı verici olabilir, ancak yüksek enflasyon ile mücadele etmemek daha acı verici olur” dedi. Dolayısıyla ABD ve İngiltere’yi takip eden ülkeler ekonomideki ılımlı daralmayı göze alıp, daha büyük sorun olarak gördükleri enflasyonu kontrol altında tutmayı hedefliyorlar. Avrupa Birliği Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı enerji arz sıkıntısı ve maliyet artışı nedeniyle ekonomik daralma tehlikesine girmesine karşın artan enflasyonu kontrol altına almak adına Haziran ayında faiz artışına başlayacağının sinyalini verdi. Keza, Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, AMB'nin muhtemelen Haziran ayında bir faiz artırımına gideceğini söyledi.
   Türkiye ve KKTC’de ise enflasyon hızla artmaya devam ediyor. Nisan 2022 döneminde aylık enflasyon % 7,25 artarak yıllık enflasyon tüketici tarafında % 70’e yükselirken, üretici enflasyonu ise rekor tazeleyerek Mart 1995 döneminin üzerinde çıkarak % 121,8’e tırmandı. Sonuç olarak toplam enflasyon % 191,8 ile telafisi çok zor olan bir seviyeye tırmanmış vaziyette yer alıyor. TÜİK verilerine göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası oldu. TCMB politika faizi ile enflasyon arasındaki negatif getiri farkı yeni bir rekor kırarak 56 puana yükseldi. TÜİK verilerine göre, Üretici fiyat endeksine bakıldığında en yüksek artışların enerji kalemleri olduğu görüldü. Bu çerçevede kök ve rafine petrol ürünleri yüzde 249,55, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 247,50, ham petrol ve doğal gaz yüzde 243,52 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu. Sonuç olarak bu rakamlar bize enflasyonun kısa vadede düşmesinin mümkün olmadığını gösteriyor…
Yüksek enflasyonun olumsuz etkileri:
   Yukarıdaki açıklama tablosundan görüleceği üzere tırmanan enflasyon dönemi genel kabul görmüş uygulamalar yapılmadığından dolayı enflasyon oranları ekonomi için çok tehlikeli olan yüksek enflasyon seviyesine çıkmış ve kontrolsüz şekilde artış trendine girmiştir. Genel olarak yüksek ve belirsiz enflasyon ortamında yaşananları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;
•    Belirsizlik, şirket ve tüketici güvenini zedeler
•    Hızla artan maliyetler uluslararası ticarette rekabet avantajını kaybettiği için ihracatta azalmaya yol açar
•    Emekli, sabit maaşlı, öğrenci, tasarruf mevduat sahipleri fakirleşir
•    Reel yaşam standartları düşer
•    Gelir eşitsizliği artar
•    Devletin vergileri azalır ve kamu maliyesi disiplini azalır
•    İhracat azalınca ve/veya ithalat artınca Ekonomi Daralmaya başlar
•    Dış borç ve finansman bulmakta zorlanılır (Ör: Sri Lanka borçlarını ödeyemediği için Nisan 2022’de IMF’ye başvurdu).

Enflasyon ve ithalat rakamlarındaki yüksek artış ekonomileri daraltıyor: 
   ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ABD’de cari açık % 22,3 oranında artarak 109,8 milyar dolara yükseldi. İhracatın % 5,6 oranında artmasına karşın ithalatın % 10,3 oranında daha yüksek artış kaydetmesi sonucunda ekonomi 2022 yılının ilk çeyreğinde % 1,4 oranında daraldı. Türkiye’de ise cari açık nisan sonunda yıllık bazda 32,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Portföy yatırımlarındaki satışlar, yabancı direkt yatırımların azalması, resmi rezervlerdeki azalma ve enerji fiyatlarındaki keskin artış cari açığı artıran etkenler olarak sıralanabilir. Elektrik, gaz ve diğer girdi maliyetlerinin artması üretime de sekte vurmaktadır. Bu durumla birlikte nisan sonrası 4 aylık zaman zarfında ihracat % 21,7 oranında artarken, ithalat ise % 40,1 oranında daha fazla artarak ekonomiyi daraltacak bir etki yaratmıştır. Zira Türkiye’de satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan 2022 döneminde 49,4’den azalarak 49,2’ye gerilemiş ve ekonomik daralmaya gidildiğini işaret etmiştir.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Palikarya vatandaş ancak sen palikarya etek altı sakizini cignersin kelle Rasim esas sen cehennemin dibine gidersin sittir git

ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

15 KASIM 1983'TEN BERİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'NDE 33 HÜKÜMET KURULDU.YANİ ORTALAMA BİR HÜKÜMETİN ÖMRÜ SADECE 13 AY.BİR AN ÖNCE İSTİKRARLI BİR YÖNETİM İÇİN RUMLAR GİBİ DEVLET BAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKE İÇİN DEVLET BAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.YOKSA ÜLKECE BATACAĞIZ.DÜNYA'NIN EN İYİ EKONOMİSİNE SAHİP AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ BİLE BAŞKANLIK SİSTEMİYLE YÖNETİLİYOR.ÇOK DA BAŞARILILAR.

Vatandaş
Vatandaş @ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

Anladık be gardaş,ağzında sakız ettin devamlı çiğniyorsun..Nereye baksak senin başkanlık sistemi önerin tutturmuş gidiyorsun...Baydın artık..Anladık bişeyler biliyorsun da,bildiğini kendine sakla usandırdın çünkü....

ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

RUM TARAFINDA BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR.AYRICA RUMLAR'DA BİZDEKİ GİBİ 13 AYDA BİR VEYA 6 AYDA BİR ERKEN SEÇİM YAPILMIYOR.HÜKÜMET DEĞİŞMİYOR.5 YILDA BİR SEÇİM YAPILIYOR.VE 5 YILDA BİR HÜKÜMET DEĞİŞİYOR.ŞU ANKİ SİSTEM ÜLKEMİZDE SADECE İSTİKRARSIZLIK YARATIYOR.RUMLAR GİBİ BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİRLİKTE KİMSE ÜLKEMİZDE SİYASİ AMELİYATLAR YAPAMAYACAKTIR.NE MUTLU KIBRIS TÜRKÜ'YÜM DİYENE.

Rasim
Rasim @ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

Yeter artık lan anladık,bi cehennem ol git artık..Ağzında sakız ettin habire çiğniyorsun..Nereye baksak senin başkanlık sistemi önerin tutturmuş gidiyorsun...Baydın artık..Anladık bişeyler biliyorsun da,bildiğini kendine sakla usandırdın çünkü...

ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

ÇATLASANIZDA PATLASANIZDA BU ÜLKEYE ENİNDE SONUNDA BAŞKANLIK SİSTEMİ GELECEKTİR.KKTC HALKININ %60'I BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR. ÇÜNKÜ PARLAMENTER SİSTEMİN YILLARDIR BU ÜLKEYE İSTİKRARSIZLIKTAN BAŞKA HİÇBİR ŞEY GETİRMEDİĞİNİ GÖRDÜ.BANA DÜNYA ÜZERİNDE 59 GÜNDE BİR 5 GÜNDE BİR HÜKUMETİN DEĞİŞTİĞİ BİR ÜLKE GÖSTERİN.HİÇ BOŞUNA DÜŞÜNMEYİN KKTC'DEN BAŞKA BİR ÜLKE BULAMAZSINIZ BU ŞEKİLDE.RUMLAR 1960'TAN BERİ BAŞKANLIK SİSTEMİYLE YÖNETİLİYOR. BAŞKANLIK SİSTEMİ KÖTÜ BİR ŞEY OLSA NEDEN RUMLAR 62 YILDIR BU SİSTEMİ KULLANIYOR.AYRICA TÜRKİYE'NİN VEYA BAŞKA BİR DEVLETİN BAŞKANLIK SİSTEMİ BENİM ÜLKEMİ İLGİLENDİRMEZ.KKTC'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ BAŞKAN ÜZERİNDE DENGE DENETLEME MEKANİZMASININ YÜKSEK OLDUĞU, YASAMA YÜRÜTME VE YARGI ERKLERİNİN KIRMIZI ÇİZGİLERLE BİRBİRİNDEN AYRILDIĞI,KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNİN ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE UYGULANDIĞI BİR SİSTEM KKTC'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ OLACAKTIR.AYRICA ÜLKEMİZİN ADI BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİRLİKTE KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ OLARAK DEĞİŞECEKTİR.ELEŞTİRİYE,GÖRÜŞ VE ÖNERİYE TAHAMMÜLÜ OLMAYAN YORUM ALTLARINA HAKARET VE KÜFÜR YAZANLARLA DA HUKUK ÖNÜNDE KARŞILACAĞIZ.

banner608

banner473