banner564

Umut ve yeni yıl

İster miladi isterse hicri  takvim olsun yada Uzak Doğu veya başka yerlerde, ayın  dünya veya dünyanın güneş etrafındaki dönüşü veya diğer astrolojik olayları meridyenler ve onların  farkına göre hesaplayan insanlığın, takvim hesabına göre, her biten yılın arkasından gelen yeni yıl, coşku ile karşılanır. Her yeni başlangıcın da daha güzel olması umudu, bu coşkuyu besler. Törenler, eğlenceler, buluşmalar, aileler, dostlar, arkadaşlar ve tüm insanlar arasında yapılır.
Bu nedenle her yeni yıla umutla başlamak esastır. Ben 12 yaşımdan sonra yeni yıl kutlamalarından uzun zaman keyif almadım. Çünkü, 29 Aralık 1963 gecesi evimizi, mahallemizi silah sesleri ve kurşunlar altında terk edip, Lefkoşa’da önce bir tanıdığın evine, sonrada bir bodrum katının uzun ve dar bir koridoruna, geceleyin de rahmetli annemin odanın içine serdiği şiltelerde, üç yıl uyuduk. Ta ki göçmen evleri verilene kadar. Bu nedenle yeni yıl bende hep bir travma yarattı. Ama buna karşın her yeni yılın, daha iyi daha güzel bir ortama gelmesine yol açacağına dair, annemin ve babamın bize verdiği motivasyon, bende umudu canlı tutu.
 Bu bakımdan içinde bulunduğumuz kötü ekonomik koşullar ile demokrasi, hukuk devleti ve toplumsal varoluş noktasındaki olumsuz koşullara. Ayrıca bölgemizde ve dünyada yaşanan insanlık dramı halinde süren savaşlara karşın;  yeni yılın adalet, huzur, demokrasi ve barış, özgürlük gibi önemli değerlere yönelik yeni umutların gelişmesine yol açmasını beklerim. Bu umut, yeni yılı karşılamanın en önemli motivasyonudur. Çünkü en olumsuz koşullara karşın; Yahudi, Müslüman, Hristiyan veya Ateist insanlar; hükümetlerinin ters siyasi duruşlarına karşı; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve NATO üyesi ülkelerde, onca baskıya ve manipülasyona rağmen Filistin halkına yönelik, İsrail’in faşist yöneticilerinin yaptığı vahşi saldırıya, demokratik karşı çıkışı  ortaya koyuyorsa. Üstelik tüm  olumsuz koşullara rağmen, Kuzey Kıbrıs’ta hala, ‘ ben bu ülkeden kaçmam ama irademe karşı  dayatılan ekonomik ve siyasi ortamdan da çıkış yolunu, demokratik yollardan açmaya çalışacağım’ diyen önemli bir toplum kesimi canlılığını koruyorsa ve bunun düşüncelerini üretiyorsa, yeni yılın, yeni umutları besleyeceğine dönük beklentim yükselir. 
Bu nedenle yeni yılı, “ Yurtta Barış, Dünyada  Barış “ için, umut ve çabaların beslemesine katkı koyacak enerjiyi, eski yılın karamsarlığından uzak, karşılamak gerekir. Yeni yılınız kutlu olsun, umudu büyütsün. 

YORUM EKLE

banner608

banner474