banner564

Üniversitelerde sürdürülebilir yapılanma şart

Üniversitelere giriş için yorucu bir hazırlık dönemi geçiren öğrencilerin merakla bekledikleri Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre 2019 öğrenci kontenjanları açıklanırken, KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısı geçtiğimiz yılın gerisinde kaldı. KKTC üniversitelerine 8 bin 39 öğrenci yerleşti. Bu rakam geçen yıl rakamlarına göre artmış gibi görülse de aslında toplam ayrılan kontenjan sayısında ciddi bir azalma oldu. Geçen yılki kontenjan 17,801 iken bu yıl 14,017 öğrenci için kontenjan ayrıldı.
Kontenjanlar azalırken buraya gelen öğrenci sayısı da azalmaktadır. Buradaki üniversiteleri 8039 öğrenci kazanmıştır. Ancak hepsinin gelip kayıt yaptıracağı kesin değildir. Buraya gelecek olan bir öğrencinin karşılaşacağı sorunları bir düşünün. Bir ada ülkesi olmamız dolayısıyla adaya en kolay ulaşım yolu olarak hava yolu tercih edilecektir ama bu tercih bir o kadar da pahalı bir ulaşım şekli olacaktır. Özellikle öğretim dönmelerinin başlarında uçak bilet fiyatlarının çok yükseldiği hepimizin malumudur. 
Ercan’a ulaşan öğrenci, üniversitenin ekipleri tarafından karşılanacak, fakat sonrasında bireysel işlemleri için ulaşımı ancak üniversitenin sağladığı ulaşım ağı ile sınırlı kalacaktır. Sağlıklı bir toplu taşıt sistemimizin olmaması öğrencilerin diğer bir sorunudur. 
Öğrenci barınmak için üniversitenin öğrenci yurdunda kalabilir ancak tüm öğrencilerini kendi yurtlarında barındıracak yurt kapasitesine hiçbir üniversite sahip değildir. Barınmak için bir ev kiralamak isteyen öğrenci, kirayı sterlin olarak ödemek zorundadır. Ancak büyük bir ihtimalle kira bedeli bir yıllık peşin olarak talep edilecektir.
Yükseköğrenim için bizim coğrafyamızı tercih eden öğrenci uçak bileti, üniversite harcı ve ev kirasını birlikte topladığı zaman ortaya ciddi bir rakam çıkmaktadır. Daha öğrenimlerine başlamadan önce öğrencinin böyle bir rakam ile karşılaşması, sadece öğrenciyi değil velisini de düşündürmektedir. 
Meraklı veliler coğrafyamızın sosyal ve ekonomik yaşantısını da araştırmaktadırlar. Temel gereksinimlerin pahalı olması yanında bet ofislerin, kumarhanelerin ve gece kulüplerinin olduğu bir yere çocuklarını göndermek istememektedirler. Hele hele birde medyadan, sosyal yaşantımızdaki olumsuz haberleri okuduktan sonra öğrenci velileri bir o kadar daha çekince göstermektedirler.
Yükseköğretimin coğrafyamızda sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Bu yapılanma için öncelikle yükseköğrenim için coğrafyamıza gelen öğrenci ihtiyaçları odak noktası olmalıdır. Öğrenciler yeni bir çevrede tanımadığı bireylerle ilişki kurma ve geliştirme, barınma, beslenme, ekonomik zorlukları aşma, sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılama, toplumsal baskılar ve gençliğin kendine özgü genel sorunları gibi birtakım sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu kapsamda kamunun ortak bir bilinç şeklinde kısa, orta ve uzun süreli, sürdürülebilir yapılanma planı hazırlanmalıdır. Aksi halde düşüşe geçen öğrenci sayısı yıldan yıla daha da azalacaktır.
Güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner473