banner564

Üretmek iyi ama Pazar nerede?

 Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği’nin tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 5 milyon Euro’luk hibe programı duyuruldu. Avrupa Birliği Destek Ofisi’nde, AB’nin finanse ettiği Kırsal Kalkınma Hibe Programı’nın dördüncüsü ile ilgili düzenlenen basın toplantısında; hibeden çiftçiler, sulama birlikleri ve kooperatiflerin faydalanabileceği belirtildi. Bireysel çiftçilerin 35 bin ile 110 bin Euro arası hibe alabileceği de açıklandı.
Bundan birkaç yıl önce yine Mesarya’nın güzide bir köyü olan Serdarlı’da AB destekli bir sunuma katılmıştım. Seminer konusu tarımsal verimin artırılmasına yönelik, bir takım alınması gerekli önemlerden bahsediliyordu. Narenciye bölgesinden olduğum için bu önlemlerin birçoğu bana yabancı değildi. Ekim yapılan tarlaların etrafının rüzgârdan korunması için çit ekiminin yapılmasından, sulamada alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına kadar değişik örnekler veriyorlardı.
Seminer sonunda soru cevap kısmında Mesarya bölgesindeki tarımsal faaliyetler hakkında fazla bir fikrimin olmadığını ancak anlatılan verim artırıcı önlemlerin narenciye bölgesi olan Güzelyurt’ta bilinmekte ve uygulanmakta olduğunu aktardım. Özellikle narenciye bahçelerinin hakim rüzgâr yönüne kamışlık ekildiğini, sulama içinde eski zamanlarda rüzgâr değirmenlerinin kullanıldığını anımsattım. Esas sorunun üretimde verimi artırmak olmadığını, artan üretimin nerelere pazarlanacağı konusunda bir yanıt aradığımı aktardım. Çünkü hükümet edenler rekoltenin artmasından ve özellikle devlet destekli ürünlerin, üretim fazlalığına pazar bulunamamasından yakınıyordu. Kısaca üretilen tarımsal ürüne pazar bulunamayacaksa seminerde aktarılanların pek bir faydası olmayacağı açıktır. 
Gelinen noktada narenciye üretimi yıldan yıla gerilemektedir. Burada kurak geçen yılların etkisi de varken esas neden pazarlama sıkıntısı olan üreticinin üretmekten vazgeçmesidir. Narenciye rekoltesinin düşüşünün esas nedenlerinden birisi üretim hektarlarının azalmasıdır. Kimi üreticiler narenciyede tür değişikliğine giderken kimileri de narenciye ağaçlarını şöminelik odun haline getirmişlerdir.
AB bizle bu kadar ilgileniyorsa bir nedeni vardır elbet. Dördüncü hibe programının ön başvuru forumları 24 Aralık Pazartesi’ne kadar kabul edileceğini ancak değerlendirmelerde rekabet edilebilirliği arttırmak, sürdürebilirlik ve gıda güvenliğinin öncelikli kriterleri arasında olacağı açıklandı. Ayrıca açıklamada, bireylerin 35 bin -110 bin Euro, sulama birlikleri ve kooperatiflerin 35 bin ile 150 bin Euroya kadar hibe alabileceğini, ancak sunulan ön başvuru kavram belgesindeki miktarın sadece yüzde 80’inin karşılanacağını, bu rakamların hedef kitle ile istişare içerisinde belirlendiğini söyledi. 
Dünyanın artan nüfusu karşısında tarımsal üretimin büyük önem kazandığı bir gerçekliktir. Üretimden kopmamak, üreterek bu coğrafyada var olabilmek adına önümüze gelen fırsatların değerlendirilmesi gerekmektedir. En azından kendimiz için…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner473