banner564

Üretmeyen kesim ortaya çıktı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 600 tane milletin vekili var. O vekiller Türk halkının refahı ve mutluluğu için her gün görev almak için seçildikleri meclise gidip, çalışmalara katılıyorlar.
Darbe oldu ama meclis çalışmaya devam etti. Coronavirüs geldi ama meclis çalışmaya devam etti. Sadece 600 vekil değil çalışan, güvenliğiydi danışmanıydı sekreteriydi derken TBMM’de 8 bin civarında insan bulunuyor normal bir günde.
Coronavirüs çıktıktan sonra kapanan yerlerin başında bizim Cumhuriyet Meclisimiz de maalesef yer alıyor. Sanki bir yıl içinde yüzlerce yasa yapan bir meclisimiz varmış gibi bu günlerde en çok çalışması gereken kurumu kapattık.
Petrol istasyonu açık, eczane açık, market açık ama Meclis kapalı. 
Sevgili okurlar bizim ülkemizde maalesef sistem çalışmıyor, iktidara kim gelirse gelsin bir adım öteye gidemememizin sebebi de aslında bu. 
Türkiye 2017'de düzenlenen referandumunda kabul edilen Başkanlık Sistemine 24 Haziran 2018'deki genel seçimle birlikte resmen geçildi. Yeni sistemde TBMM'nin çıkardığı kanunların yanı sıra Cumhurbaşkanı da kararnameler yayımlayarak yasal düzenlemeler gerçekleştirebiliyor artık. Ama buna rağmen TBMM çalışmaya, Türk halkı için üretmeye devam ediyor.
Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına size bazı resmi bilgileri paylaşayım.
•    2016-17 döneminde 314 kanun 25 kanun hükmünde kararname
•    2017-18 döneminde 120 kanun 6 kanun hükmünde kararname
•    2018-19 döneminde 34 kanun 6 kanun hükmünde kararname ve 39 tane de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçti…
Yani son üç yıla baktığımızda toplamda;
•    468 Kanun Yasası, 68 tane kanun hükmünde kararname ve 39 tane de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçti
Peki, aynı dönemlerde bizde durum ne?
Bir kere böyle bir veriye ulaşabileceğiniz bir site yok, araştırıp peşine düşmelisiniz. Bu rakamı bulabilmeniz bile aslında neyi anlatmak istediğimin en büyük ifadesi.
Dört yüz atmış sekiz rakamının sadece son iki hanesini yakalamış olsak bu bile başarı sayılır KKTC için. Ama şahsen ben bu rakamın yani 68 rakamının bile yakalanamadığını biliyorum. Çünkü bizim meclisimizde bir yılda en fazla 10-15 tane yasa yapılabiliyor ancak…
Çok zor günlerden geçiyor dünya ve her toplum kendisini bu yenidünya düzenine göre ayarlamaya çalışıyor. Biz hariç tüm dünyada durum bu. Almanya’da ABD’de her yerde meclisler açık ve çalışmaya devam ediyor. 
TBMM de açık, vekil sıralarının arasına boş bir koltuk bırakmışlar ve maske ve eldivenler ile canla başla çalışmaya devam ediyorlar. Bizde ise vekillerimiz meclisin dışında olmaması gereken her yerdeler.
Niyetimiz kimseyi yermek veya rencide etmek değil. Ama bu virüs salgını bize bir kere daha acı gerçeği gösterdi. Üretmeyen bir meclisimiz var. Birçok konuda yasal eksiklik olmasına rağmen vekillerimiz idari izinli. 
Varsın benzin istasyonu pompacısı çalışsın, varsın eczanenin kalfası çalışsın, varsın marketin kasiyeri çalışsın ama vekillerimiz çalışmasın. Bizi pompacılar, kalfalar ve kasiyerler düzlüğe çıkartacak sonuçta… 

MESAJLAR
Teberrüken ULUÇAY: Kıymetli başkanım yazdıklarımız şahsınızla alakalı değildir. Sizden önceki başkanlar dahil durum hep aynı. Ve maalesef bu pek de sürdürülebilir bir yapı değil. 

Ersin TATAR: Çalışmayan, üretmeyen bir meclis ile iki ay sonrasına üç ay sonrasına bu ülke nasıl gelecek. Birçok hayati öneme sahip yasa geçmez ise kendimizi daha zor günlere nasıl hazır hale getireceğiz?

Erhan ARIKLI: Gördüğün gibi bu yıl da Hal Yasası geçmeyecek gibi. Senle iddiaya girdiğimizden bu yana iki yıl geçecek neredeyse. Ha bu arada bizim iddianın mükâfatı nerede? Unuttum sanmayın. 

Reşat AKAR: Bu yıl karantinanın gölgesinde kaldı sizin doğum günü kutlamanız. Allah sıhhat ve afiyet versin, karantina sonrası çok daha coşkulu kutlarız nasılsa. Tekrardan hayırlı yaşlara. 

Dr. Remzi GARDİYANOĞLU: Sevgili doktorum, kendinizi ve ailenizi karantinaya almanıza üzüldük ama sizin için en iyisi bu. Sizi ve ailenizi seviyoruz, lütfen kendinize iyi bakınız karantina günlerinde. 

Vakkas ALTINBAŞ: Ağam memlekette gördüğünüz gibi herkes karantina kurallarına uymaya devam ediyor birkaç istisna dışında. Bu arada siz de kurallara sıkı sıkıya uyuyormuşsunuz ve kimse ile yakınlaşmayıp sosyal mesafeyi koruyormuşsunuz. 

Sedat KILIÇ: Uzun bir aradan sonra yeniden ekranlara dönmüşsünüz ve Gazimağusa’dan sabahları günaydın demeye başlamışsınız TVM’de. Hayırlı olsun tekrardan. 

Göksel SAYDAM: Devleti boykot kararınızı üzülerek okuduk. Sizin gibi yılların ismi de devleti boykot kararı alabiliyorsa vay halimize. Umarız bu konuda bir uzlaşı ortamı doğar. 

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Göksel abi dediklerinde haksız sayılmaz. Pek çok açık işyerinde aslında durum tam da böyle. Madem adil olacağız o zaman herkese adil olmamız gerekiyor. Bu konuda belli ki bir düzenleme gerekecek gibi. 

Cengiz ERCAĞ: Vakıflar Bankası olarak Covid-19 ile mücadelesi için 300 bin TL katkıyı dün Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim etmişsiniz. Gerçekten bu süreçte bu tür katkılar son derece önemli. 

Hasan KELEBEK: Karantina günlerinde herkes evlerinde kapalı kalırken siz keçileriniz ile birlikte ovalarda temiz havanın keyfini çıkartmışsınız. Bu arada keçi sütünden hellim de yaptınız mı? 

Özkan OKUR: Karantina günlerinde tam bir ev erkeği olup çıktınız karşımıza. Hemen her gün bir iki yemek tarifi vererek bu konuda hayli iddialı olduğunuzu de görme şansımız oldu. Acaba karantina sonrası ev yemeği yapan yerlerden bir tane de siz mi açsanız? 

Salih GÖKPINAR: Kıymetli müdürüm, şu denetimleri biraz daha artıralım mı? Evet, personel sayısı çok ama çok az gene de bir piyasayı dolaşmalarında fayda var. Zira fiyatlar artık günlük artmaya başladı marketlerde. 

Aziz KAYA: Tüm uğraşlarınıza rağmen Lefke’de bir kadının Coranavirüs testlerinin pozitif çıktığı öğrenilmiş. Çok geçmiş olsun diyoruz bölgeye. Şimdi çok daha dikkatli olmanız gerekiyor.

YORUM EKLE

banner608

banner473