banner564

Uzaktan Algılama

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, coğrafya bilimsel çalışmalarına ve eğitimine büyük yenilikler getirmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Uzaktan Algılama (UA) ve Küresel Konumlandırma Sistemleri (KKS), coğrafya çalışmalarında kullanılan teknolojilerdir. Coğrafi bilgi sistemleri yeryüzüne ait bütün coğrafi verilerin toplanmasını, bilgisayar ortamına aktarılarak, mekân ile insan arasındaki ilişkiyi analiz edilmesini sağlar. Küresel konumlandırma ve uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemlerinin veri kaynağıdır.
Yeryüzünde yaşanana değişikliği, geniş alanlarda ve çıplak gözle gözlemlemek oldukça zordur. Uzaktan algılama yöntemi, yerkürede yaşanan değişikliklerin gözlenip incelenmesinin en kısa yoludur. Yeryüzüne kuş bakışı bakmamızı sağlayan uydu ve hava fotoğrafları, çok geniş alana ait görüntüyü tek bir fotoğraf karesi içerisinde gözlemlememizi sağlamaktadır. Uzaktan algılama yöntemi ile yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü, arazi kullanımı, tarım ve yerleşim alanlarının dağılımı gibi farklı coğrafi özellikler kolaylıkla gözlemlenebilir.
Uzaktan Algılamanın kısa bir tanımlamasından sonra bu yöntemle, günümüz Lefkoşa kentinde yaşanan çevre sorunlarının nedenlerini, siz gazete okuyucularımız da, kendi gözlemleriniz ve yorumlarınızla birlikte cevaplayabilirsiniz. 
Google Earth programı yardımı ile Lefkoşa kentimize ait iki uydu fotoğrafı aldım. Birinci Fotoğraf Lefkoşa’nın 2003 yılına, ikincisi ise 2014 yılana ait olan uydu fotoğraflarıdır. Her iki uydu fotoğrafını inceleyip değerlendirirken, amacımız doğrultusunda iki sınıflama yapılmalıdır;
1. Arazi Örtüsü (Çıplak arazi, Sulak alan ve Bitki örtüsü)
2. Arazi Kullanımı ( Tarımsal alan, Sanayi faaliyetleri ve Konut alanları)
Her iki uydu fotoğrafını basitçe bu iki sınıflandırma altında inceleyip aradaki farkları bulmanız, Uzaktan Algılama yöntemi ile günümüzde Lefkoşa’da yağmurdan sonra yaşanılan sıkıntıların nedenlerini görmenizi sağlayacaktır. 
Günümüzde Kentlerin denetimsiz büyümesinin getirdiği sorunlar, günümüz Lefkoşa Kentinde yaşana çevre sorunlarının başlıca nedenidir. Toplumun gereksinimlerine nasıl yanıt verileceği konusu ise ilgili birimlerin, kurum ve kuruluşların en temel sorunudur. 
Sel taşkınlarını yalnızca meteorolojik oluşumlara bağlı kalarak ifade etmek mümkün değildir. Sel taşkın olayları genellikle insan eliyle doğaya yapılan yanlış ve düzensiz müdahaleler sonucu oluşmaktadır. Özellikle Lefkoşa gibi bir başkentin kentleşme faaliyetlerinin denetimsiz oluşu, akarsu havzaları kesimlerindeki insan faaliyetlerinin çeşitliliğini ve yoğunluğunu artırmıştır. Sorunların çözümü için yapılacak bilimsel çalışmalar, ilgili birimler arası diyalog, kontrollü, akılcı, sürdürülebilir bir planlamanın yapılması ve çözümlerin üretmesini sağlayacaktır. 
Lefkoşa kentimiz bir dünya başkenti olarak tanınmaktadır. KKTC nüfusunun büyük bir bölümü de bu kentimizde yerleşik olarak yaşamaktadır. Ayrıca ekonomik faaliyetler merkezinin Lefkoşa kenti oluşu, büyük oranda günlük nüfus hareketlerine neden olmaktadır. İki uydu fotoğrafının karşılaştırılması sonucunda varılacak sonuçlar bizlere yön verirken, Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak bilimsel çalışmalar yapılması ve ilgili birimlere aktarılması, gelecekteki sorunların önlemini şimdiden alınmasını sağlayacaktır. 
 
YORUM EKLE

banner471

banner474