banner564

Uzlaşı kültürü oluşmalı

2022 erken genel seçimi siyasi partilerin Meclisteki koltuk sayılarını değiştirirken, Meclis bünyesindeki hükümet modelinde bir değişikliğin oluşmasını sağlamadı. Ortaya çıkan seçim sonuçlarından sonra herkesin haklı olarak sorduğu soru; seçimden önceki hükümet modelleri ile 2022 erken genel seçim sonucunda ortaya çıkan hükümet modelleri arasında bir fark olmadığına göre, niye seçime gittik? Seçmenin ortaya koyduğu irade, bir değişime zemin hazırlamadığına göre, neden güçlü bir koalisyon için (UBP-CTP) taraflar birbirlerine uzak duruyorlar.
Seçim öncesi seçmene seslenen tüm siyasi partiler bu coğrafyanın sıkıntılarını iyi bildiklerini, çözüm için projelerinin hazır olduğunu tüm medya platformlarında seçmenlerine ilettiler. Seçim sonrası iş icraata gelince, Meclise giren herkes toplumu unutup kendine çalışmaya başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesinleşen resmi seçim sonucunu açıklamasından hemen önce bakanlık isteyenler kendilerini göstermeye başladılar. Meclise girmeye hak kazanan vekiller topluma karşı olan asli görevlerini unutup, Meclis içi bireysel hesaplaşmalara başladılar.
Geçen haftaki yazımda da belirttiğim üzere seçmen Meclisteki iki büyük parti olan UBP ve CTP’ye koalisyon görevi vermiştir. Seçmenin beklentisi partilerin temel konularda uzlaşı göstermeleridir. Tek başına iktidar imkanının olmadığı Meclis çatısı altında uzlaşı kültürü yaratılabilmelidir. Uzlaşı kültürü koalisyon oluşumunu gerektirmektedir. Böylesine uzlaşı kültürünü genellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin siyasi yaşamlarında görebilmekteyiz. Özellikle ikinci dünya savaşından sonra Kuzey Avrupa ülkelerinde merkez sağ ve solun temel konularda uzlaşmalarıyla istikrarlı koalisyon hükümetleri kurabildiklerini görmekteyiz.
Kuzey Avrupa’daki siyasi partiler arasında öyle bir siyasi kültür gelişmiştir ki, aralarında siyasi rekabet varken; iş toplum çıkarlarını korumaya gelince kenetlenirler. Temelde oradaki siyasi partiler de kendi paylarına düşen pastayı büyütme düşüncesiyle hareket ederler. Ancak aradaki tek fark kendi paylarına düşen pastayı büyütebilmek için toplum çıkarını koruyacak icraatlar üretebilmek için koalisyon oluşumuna gitmektedirler.
CTP’nin hemen seçim sonrası “Halk bize muhalefet görevi verdi” açıklaması, seçimden “En başarılı parti biz olduk” açıklamasının ardından, işin kolayına kaçmak oldu. Bardağın dolu tarafından bakarsak “Halk size koalisyon görevi verdi” anlamı da çıkmaktadır. Sosyal ve ekonomik sorunların katlanarak büyüdüğü bu zaman diliminde toplum için çözüm üretmek, muhalefet yapmaktan daha fazla takdir görecektir.
Coğrafyamızdaki siyasette sürekli bir çekişme, didinme, sürtüşme hali vardır. Bir uzlaşı sağlanamadığından kötü yönetiliyoruz. Siyasette yer alanların kendi arzularını bir kenara bırakıp toplumun sosyal ve ekonomik sorunlarına odaklanmaları gerekmektedir. Erken genel seçim sonrasında en fazla milletvekili çıkaran değil, iyi bir uzlaşı kültürü ile topluma fayda sağlayan kişi veya kişiler iyi bir lider olabileceklerdir. Günümüz şartlarında coğrafyamızdaki sorunlar ancak uzlaşı kültürü ile çözülebilecektir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Devrim Taşkan
Devrim Taşkan - 2 yıl Önce

Uzlaşı kültürü mü!!! hele hele böyle bir zamanda… Hiç sanmam :)

banner471

banner473