banner564

Vah vah mı?

Erenköy Belediyesi bir kez daha “beyaz bayrağı” çekti ve kapıya kilit vurup, anahtarı da İçişleri Bakanlığı yetkililerine verdi.
Vah vah mı diyelim?
Sevgili okurlar elbette hiç kimsenin alın terinin karşılıksız kalmasını bu köşenin yazarı olarak savunacak değilim. Ancak bugünlere nasıl gelindiğini iyi etüt etmeden, bu bataklığın içine nasıl düşüldüğünün tespiti yapılmadan, yani hastalığın nedenini bulmadan, tedavi veya akıl vermek kimsenin haddine düşmemeli.
Bakın çok değil bundan sadece 10 yıl kadar önceydi, dünyanın tanıdığı saygın iş adamların başında gelen İsrailli işadamı David Lewise Başkanlığındaki Karpaz Bay Resort firmasının, Karpaz Gate Marina ismiyle hayata geçirmeye çalıştığı projenin danışmanlığını Kıbrıs Türk Ticaret Odası Eski başkanlarından Erdil Nami yürütüyordu.
Projenin toplam büyüklüğü 300 milyon Euro olarak açıklanmıştı. Önce bir marina inşa edilecek, ardından da otel ve rezidans projeleri hayata geçecekti.
O günlerde bu haber sadece KKTC’de değil başta Güney Kıbrıs olmak üzere tüm dünyada geniş bir yankı bulmuştu. Bir anda dünyanın en büyük yatırımcıları Karpaz’ı KKTC’yi araştırır olmuştu.
Ardı ardına bölgede önemli alanları ünlü şirketler alabilmek için adeta birbirleri ile yarışır hale gelmişti. Herkes Karpaz için “Yeni Las Vegas” yorumları yapıyordu.

Karpaz’da düşünülen yatırımlar
Hikâyeyi anlatmaya devam edelim. Öyle ki marina ve otel projesinin duyulması ile birlikte tüm dünyadan önemli yatırımcılar Karpaz yarım adasında kendine yer bulma arayışına girmişti. Ve projeler de peş peşe açıklanıyordu. 
İşte 2009 yılında Türkiye’de yayınlanan Sabah gazetesinin o günkü haberi ve o günlerde konuşulan bazı önemli projeler:
*Kaya Artemis Resort: 2007'de kapılarını açan 120 milyon TL yatırım yapılarak inşa edilen ilk 5 yıldızlı otel konumundaki Kaya Artemis Resort & Casino 1600 metrekare alana kurulu ve 2 bin 200 yatak kapasiteli. Artemis Tapınağı'nın birebir kopyası şeklinde tasarlanan otelin 3 bin kişilik konferans ve kongre salonu da hizmete açıldı. Türkiye'de bu büyüklükte sadece 3 tane kongre merkezi var.
*Hotel Collosseum: Bafra bölgesindeki otel, Roma'daki tarihi arena Collosseum örnek alınarak tasarlanmış. 2009'da açılacak olan bu otel, 72 milyon 590 bin Dolar’a mal olacak. Hotel Colleseum Kaya Artemis Resort ile yan yana yer alıyor.
*Babylon Otel: Artemis'in hemen iki yanında halen inşaatı devam eden Babylon Otel de Babilin Asma Bahçelerinden esinlenerek inşa ediliyor.
*Nuh'un Gemisi: Bafra Turizm Merkezi'nde yer alan Collosseum Otel’in yanında İzmirli Eksen İnşaat'ın yaptığı 5 yıldızlı otel Nuh'un Gemisi'nin inşaatı sürüyor.
*Karpaz Bay Resort: Yeni Erenköy'de 450 dönümlük arazi üzerine 'Karpaz Bay Resort' adı altında yeni bir turizm tesisi kuruluyor.
*Erenköy'de Yat Limanı: İsrail- İngiliz ortaklarının yatırımı olan Karpaz Bay Resort için ilk yatırım yat limanı ile başladı. Yaklaşık 350 yata hizmet edecek olan limanın 2 yıl içerinde tamamlanması hedefleniyor.
*Thalassa Beach Resort: 2 ve 3 yatak odalı apartman ve bungalovlardan oluşacak olan Thalassa Beach Resort, Bafra'da yer alacaktır. Yüzme havuzundan hamamına kadar ince bir şekilde düşünülmüş bu projenin 2010'da tamamlanması bekleniyor.
*The Heights, Bafra Beach Resort: Bafra sahillerine kurulan 152 apartmandan oluşacak bu komplekste her daire 2-3 yatak odalı olacak. Denize 300 metre uzaklığında bulunan The Heights Resort'un kendine ait park yeri ve iki adet yüzme havuzu bulunacak.
*Imperial Park Bafra: 648 lüks daire ve penthousedan oluşan bu projede 11 apartman olacak. Apartman dairelerinin büyüklüğü 65 ila 104 metrekare arasında değişecek.
* Skyline Residence: Kıbrıslı ünlü iş adamı Ali Özmen Safa'nın Boğaz bölgesinde inşa ettiği 17 katlı oteli, Kıbrıs'ın en yüksek binası unvanına sahip olacak. 150 metre uzunluğundaki otelin açılışı, 2009 yaz sonunda yapılacak.
*Bafra'daki Sunny Valley'e ait 5 yıldızlı otel, 2010 yılında tamamlanacaktı. Otel, 600 yatak kapasiteli.
*Sunrise Beach Resort and Casteria Marina Resort: Otel Boğaz bölgesinde inşa ediliyor ve inşaatı halen devam ediyor.
*Monarga Village Apartments: 42 apartmandan oluşan proje, Boğaz bölgesinde bulunuyor. İnşaatı Temmuz 2010 yılında tamamlanacak.
*Ünlü Mimar Eren Talu'nun bölgede 3 tane 5 yıldızlı otel yaptırdığı konuşuluyor.
* Alarko Holding Hillside Karpaz - Otel ve Tatil Köyü: Yeni Erenköy'de yaklaşık 450 dönüm arsa üzerinde geliştirilmekte olan Otel ve Tatil köyü projesidir. Hillside tarafından geliştirilen projenin 1. fazında yaklaşık 400 oda planlanıyor.
* Big Old Bazaar: 45 bin metrekarelik alana kurulan alışveriş merkezinin kapalı kullanılabilir alanı 18 bin metrekare. Proje kapsamında 850 ünite 360 dükkan yer alıyor. Dükkanların fiyatı 20 bin ila 67 bin Sterlin arasında değişiyor.
Alışveriş merkezinde kuyumcular, dericiler, tekstilciler, cafe-barlar, eğlence merkezleri ayrı sokaklarda yer alıyor. En değerli deniz gören yerler kafelere ayrılmış ve büyük çoğunluğu şimdiden satılmış.
Sabah gazetesi 27 Ocak 2009 

İşimiz hikaye
Sevgili okurlar, gazetelerde gördünüz, Yeni Erenköy Belediyesi iflas etti. Bölgedeki diğer belediyelerinde durumu malum. Hiç kimse burada topu bir başkasının üstüne atmaya kalkmasın. 
Bugün 15 büyük projenin sadece bir iki tanesi tamamlanabildi. Gidin sorun o yatırımcılara pişmanlar değiller mi diye? Analarından emdikleri sütü burunlarından getirdik. 
Birçoğu ya projeyi ya yarım bıraktı ya memleketten arkasına bile bakmadan kaçtı gitti.
Yatırım düşmanlığı yapan, yatırımcıyı yolunacak kaz gibi gören, yatırımcının önüne olup olmadık bürokrasi engelleri ile feleğini şaşırtan bürokratlarımız sayesinde 2010 yılında ”Vegas“ olur dediğimiz Karpaz’da belediyeler iflas ediyor. 
Türkiye Cumhuriyeti Karpaz’daki belediyelere yardım etmese, değil alt yapı yatırımları, belediyenin duvarına, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın fotoğrafını çakmaya çivi bile bulamazlar. 
Kimse hikaye okumasın, bugün Yeni Erenköy Belediyesi’nde olanlar, sadece eksi idarecilerin hesapsız kitapsız işleri değil! Karpaz’da olanlardan hepimizin sorumluluğu var.
Belediyenin anahtarlarını sadece İçişleri Bakanlığı yetkililerine değil, eski-yeni siyasetçilere, sivil toplum örgütü yöneticilerine, bölge halkına da vermeniz gerekiyor.
Devam edecek…
YORUM EKLE

banner608

banner473