banner564

Vicdan yoksunluğu 

Ercan Havaalanın işletmesini devir alan firmaya, basın haberlerine ve Lefke milletvekili Sayın Salahi Şahiner’in açıklamalarına göre, Bakanlar Kurulu açıklanmayan bir kararla, 60 milyon Euro dolayında vergi bağışlamış. Bunu da Pandemi gerekçesi ile yapmış. 
Sanki Pandemi döneminde bir tek bu firma zarar görmüş gibi. Ancak bu haksız karar, ağır enflasyon koşullarında olduğumuz bu dönemde yükü, tüm toplum omuzlamamış gibi yalnız bir imtiyazlı firmaya bu destek geldi. Bunun ne adaletle, nede vicdanla bir bağı olamaz. 
Maliye Bakanlığının Haziran gibi 2023 raporuna göre devlet gelirlerinin ezici çoğunluğu, dolaylı vergilerden ve harçlardan oluşmaktadır. Bunu da tüm yurttaşlar ödemektedir. Bu çok haksız bir gelirdir. Çünkü yurttaşların ezici bir çoğunluğu düşük gelir veya orta gelir gurubundadır. Söz konusu Maliye Bakanlığı Haziran ayı raporuna göre; Vergi gelirlerinde, Uluslararası Ticaretten alınan verginin 2023 oranı, %73’tür. Dahilde alınan KDV oranı ise %47’dir. Yani en fazla gelir, günlük döviz kuru üzerinden alınan ithalat vergilerinden olmaktadır. Buna birde içte alınan KDV eklendiği zaman, esas geliri bu dolaylı vergi türü oluşturmaktadır. 
Ama hükümet, bu ağır döviz krizi döneminde ithalattan alınan vergide kur sabitlemesine gitmemiş ve günlük döviz kuru üzerinden vergi almaya devam etmektedir. Tıpkı kur krizinden yararlanan bir simsar gibi... 
Kısacası bu döviz krizi ve enflasyon sarmalında yükü, en geniş toplum kesiminin üzerine yıkmıştır. Bu şartlarda söz konusu imtiyazlı firmaya 60 milyon EURO vergi bağışlamanın hiç bir adaleti yoktur. Bu adım, hiç bir değerle bağdaşmaz. Bu karar, yalnız ağır geçim koşullarında dolaylı vergi yükü ile ezilen emekçileri değil. 
Ayni zamanda zor ekonomik koşullarda Kurumlar ve Gelir Vergisini ve harçlar ile direk ve dolaylı vergileri ödemeye çalışan iş dünyası, esnaf ve üreticilere karşı da yapılmış haksızlıktır. Bu kararla hükümet, bütün bu kesimlere kayıt dışına kaçma ve vergiden uzaklaşma duygusunu da teşvik etmiş olmaktadır. 
Çünkü herkesi ahmak yerine koymaktadır. Evet, belli bir süre istihdama doğrudan ve dolaylı katkı koyan ve ülke ekonomisinin çok yönlü büyümesine etki edecek olan yeni yatırımlar için yatırımcıya teşvik ve destek için vergi muafiyeti verilir. Ama bu süresiz olamaz. Eğer olursa, bu kez bu olay kamu kaynağı ile kayırmaya, o kaynak ile beslemeye döner. Ülkenin sosyal ihtiyaçları için; sağlık, eğitim, alt yapı ve üretken sektörler için ihtiyaç olan kaynağa ulaşmayı engeller. Bu ise çok yönlü sorunlara yol açar. Bağımlılığı artırdığı gibi, sosyal hizmetleri, eğitim, sağlık gibi dumura uğratır.
Bu vergi bağışlama kararı, yanlış ve vicdandan yoksun bir karardır. 

YORUM EKLE

banner608

banner474