banner564

Vicdani Ret olmalı, çünkü…

Dünkü yazımız üzerine gün boyunca telefon ve mesaj yoluyla bize ulaşan okurlarımız bu konudaki fikirlerini beyan ettiler. Onca görüş arasında gerçekten ilginç bulduğum önerilerde oldu.
Dün konu ile ilgili olarak görüştüğümüz önemli isimlerden bir tanesi de Net Holding Yönetim Kurulu başkanı ve Liberal Demokrat Parti’nin Kurucu Başkanı Besim Tibuk oldu.
Türkiye’de ilk kez Vicdani Ret konusunu parti seçim programına koyan parti Liberal Demokrat Parti olmuştu. 1994 seçimlerinde Türkiye’de Vicdani Ret hakkının olmasını parti programına koyan Tibuk, bu yasanın KKTC’de çok geç bile kalındığının altını çizdi.
Tibuk’a göre Vicdani Ret bir haktır. Ve Liberalizm vicdani reddi tanır.  Çünkü devlet bireye bir görevi zorunlu kılamaz. Bir kişiye bir işi zorla yaptırmanın liberalizmde yeri yoktur. Bunun yerine işi profesyonellere bırakmak öngörüsü vardır.  Askerlikte de olması geren, profesyonel askerliktir.
Bakın bu ay yapılacak zam ile birlikte şuan KKTC’de askere alınan üniversite mezunu çavuşlara devletin kasasından her ay kişi başı 1700 TL asker maaşı çıkacak.
Her askerin alacağı ücretin yanında yeme, içme, barınma ve diğer masraflarını da eklediğinizde büyük bir bütçe ortaya çıkmaktadır. Oysa devlet bu bütçeyi, bu işi gerçekten isteyen ve severek yapmak arzusunda olan uzman kadrolarla çözebilir.  
Kısacası devlet, askere alacağı 3 tane üniversite mezunu asker yerine, ordumuza 1 tane tam donanımlı uzman askeri kazandırabilir. Zaten dünyada bu yönde gidiyor. AB üyesi ülkeler ve birçok gelişmiş ülkede askerliği profesyonel ordular yapıyor. 
Besim Tibuk, bu yasanın meclisten tüm partilerin ortak oyu ile yani oybirliği ile geçmesini söylüyor. Çünkü Vicdani Ret üzerinden milliyetçilik yapılmasını bu zeminde doğru bulmuyor. 

“İkiyüzlü olmayalım” 
“Vicdani Ret konusunu vatanseverlik ile eşdeğer tutmamak ve ikiyüzlü olmamak gerekir. Eğer ülkeyi terk eder ve 7 yıl yurt dışında kalırsan 4000£ ödeyip askerden muaf olmak vatanseverleri rahatsız etmiyorsa, yine ülkede kalıp doktora yapmak şartı ile yine 4000£ ödeyip askerden muaf olmak vatanseverleri rahatsız etmiyorsa, ben Vicdani Ret hakkımı kullanıp asker olarak değil başka türlü kamuya hizmet edeceğim demekte vatanseverleri rahatsız etmemeli.
Askerlik yasası toplu olarak ele alınmalı. Ben size iddia ediyorum doktora yapıp askerden muaf olanlar daha yüksek sayıda olacaktır Vicdani Ret talep edenlerden. Askerlik, bence bir bütün olarak ele alınması gereken bir konudur ve yeni bir şekle dönüştürülmelidir. (Vicdani Retçi olan Halil’i çok iyi tanımaktayım, sanatçı yönü güçlü, şiirler yazan, yazar kimliği olan bir kişidir ve vicdani ret talebi siyasi değil tamamen kişiliği ve ruhu ile alakalı olduğuna inanıyorum ancak bazı kişilerin bu süreci kendi siyasi çıkarları içinde kullanmak için hareket ettiğini de görüyorum).”
Av. Hasan Yücelen

 UBP Eylem yapacakmış!
Pek alışık olmadığımız bir şey, Ana Muhalefet Partisi eylem yapma kararı almış. “Almış” diyoruz çünkü bizde bu konuda daha nasıl bir eylem yapılacağı konusunda bilgi sahibi değiliz. 
Ancak bize gelen bilgilere göre Çarşamba günü UBP, yılbaşından hemen önce 4 gencimize mezar olan Ciklos’ta bir eylem yapma kararı almış.
Anlaşılan basın demeçlerinin bir adım ötesine geçmek için UBP harekete geçiyor. Bu konudaki ilk ciddi sınavı da Çarşamba günü Ciklos’ta verecekler. Bakalım UBP’nin ilk sahaya çıkışı nasıl olacak ve nasıl bir sonuç alacaklar.

MESAJLAR

Tufan ERHÜRMAN: ‘Pazartesi Meclise gönderiyoruz’ deyince siz yasayı, bazı kesimler heyecanlandı. Oysa pazartesi günü Mecliste nisap bile yoktu. Neyse umutlar gelecek haftaya. 

Mustafa AKINCI: Türk kesiminde sivilleşme yolunda önemli adımlar atılırken Rum hükümeti neredeyse KKTC bütçesi kadar bir parayı silahlanmaya harcıyor. Bu konu da müzakere masasına dahil olmaz mı? 

Besim TİBUK: Vicdani Ret konusunu Türkiye’de ilk kez 1994 seçimlerinde gündeme getirmiş bir siyasetçi olarak KKTC’de 25 yıl sonra bu konunun konuşuluyor olmasını nasıl buluyorsunuz? 

Ersin TATAR: Çarşamba günü ilk eylem için sokaklara inecekmişsiniz ve Ciklos’ta bir eylem gerçekleştirecekmişsiniz. Bakalım ilk eylemde beklediğiniz desteği görebilecek misiniz? 

Mazhar Iqbal CHOUDHRY:  China Bazaar olarak bu yılbaşını da birçok aileye yardım yaparak karşılamışsınız. Her yıl düzenli olarak yaptığınız yardımlarda artarak devam ediyormuş. 

Cemal BULUTOĞULLARI: Hafta sonu evden cikla avına gidiyorum diye çıkıp Karpaz’da bir kebapçıda soluğu almışsınız. Ava gidip de tek bir fişek atmadan dönmek her halde bu olsa gerek. 

Dr. Filiz BESİM: Şu yılbaşından önceki konu var ya hani sigara içme yasağı konusu. Yılbaşında bir baktık tüm mekanlarda püfür püfür içiliyor. Denetimler ne aşamada. 

Dr. Özlem GÜRKUT: Dr. Salih Ramadan Tanul’u Tabipler Birliği olarak unutmanız hem ailesini üzdü hem de hekim camiasını. Böylesine değerleri unutmamak, adlarını yaşatmak için en çokta size görev düşüyor bu konuda. 

Serdar DENKTAŞ:  Hayat pahalılığını ay sonu nasıl vereceksiniz. Yüzde 15,92 oranında mı yoksa yüzde 17,73 oranında mı yansıtacaksınız maaşlara. 

Prof. Dr. Akile BÜKE: YÖDAK arzu ettiği binaya çok yakında kavuşacakmış. Bu arada geçenlerde bir gazeteci arkadaşımızla yaptığınız toplantı merak konusu oldu kulislerde. 

Fuat NAMSOY: Doğu Ekspresi ile Kars turunda hayli güzel vakitler geçirip memlekete dönmüşsünüz. Siz memlekete döner dönmez de kar yağmış olması tesadüf olamaz demi. 

Teberrüken ULUÇAY: Vah vah, bir yıl geçmiş üstünden ve koca mecliste bir yılda yapılanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Yakında bu konu kamuoyuna bir paylaşımda bulunacağız. Bekleyin bizi. 

Erhan ARIKLI: Kızınız sosyal medyaya atınca videonuzu Azeri şarkılarda ki hünerlerinizi görmek şansımız oldu. Ve sahnede hiçte fena olmadığınızı gördük. İyisiniz. 

Biray HAMZAOĞULLARI: Bak bir yıl geçti bile. O gün bugün işte. Bir daha aynı şeyleri yaşamamak istiyorsan bence çok daha çalışmakta fayda var. Anladın sen konuyu. 

Olgun AMCAOĞLU: Dün milletvekilliğinizin birinci yılı dolasıyla seçim ekibiniz ile birlikte özel bir kutlama yapmışsınız. Bizde gece boyunca neden kulaklarımız çınladı diye düşünüp durduk oysa. 

POLEMİX
“KIB-TEK’te yanlış işler yapılıyor. Al-gülüm, ver- gülüm hükümetinin anlayışı oraya da sıçradı. Türkiye’den elektrik enerjisi gelmesi mümkündür. UBP hükümeti döneminde bu konu karara bağlandı. Türkiye’nin Avrupa Enterkonnekte sisteminden izin alamayacağını söylemek KIB-TEK yöneticilerine düşmez.“
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar 

YORUM EKLE

banner608

banner474