banner564

Yaz aylarında en sık yapılan saç bakım hataları

Pek çoğumuzun fazlasıyla sevdiği ve bütün bir sene özlemle beklediği yaz ayları maalesef ki cilt ve saç bakımında birçok sorunla da beraber geliyor. Eskisine kıyasla sıcak ve nemden dolayı çok daha yağlı olan bir cilt, sıklıkla çıkan sivilceler, dağılıp giden makyajlar ve sürekli terlemekten dolayı rahatsız hissettiğimiz kıyafetler bu sorunlardan yalnızca birkaçı. Tüm bunlardan kaçınmak için yaptığımız ilk şey de kullandığımız cilt bakımı ve makyaj ürünlerini değiştirmek ve yaza uygun yeni ürünlere yönelmek oluyor. Ancak aynı değişimi saç bakımı ürünleri ya da saç bakım rutinimizde yapmayı pek de akıl edemiyoruz sanki. Oysaki yaz aylarında saç bakımında oldukça fazla hata yapıyor bunun sonucunda da kupkuru ve cansız saçlara kavuşuyoruz. Bu konuda en sık yaptığımız hatalar nelerdir?

Saçları çok fazla güneş ışığına maruz bırakmak
 
Yaz kış demeden güneş koruyucu krem uygulamasında bulunulması gerektiğinin altını sürekli olarak çiziyoruz. Yaz aylarının gelişiyle birlikte sıcağı ve güneşi tenimizde çok daha fazla hissettiğimizden, kışın atlamış olsak bile yazın hemen güneş koruyucularına sarılıyor ve cildimizi koruma altına almaya çalışıyoruz. Peki, ya saçlarımız? Dışarı çıktığınızda güneş ışınları doğrudan başınıza geliyor ve saçlarınıza direkt olarak temas ediyor. Eğer boyalı saçlara sahipseniz, boyanın bozulup çok daha hızlı bir şekilde solmasını sağlarken saçlarınıza da zarar verebiliyor. Bu sebeple yaz aylarında UV koruyuculu saç spreylerinden yardım almayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde bir şapka yardımıyla saçlarınızı güneşten korumak da etkili bir çözüm olabilir. 

Saçları klorlu suyla temas ettirmek
 
Yazın sıcaklarıyla baş etmenin en keyifli ve etkili yollarından birinin yüzmek olduğunu biliyoruz. Her zaman denize ulaşma şansımız olmasa da zaman zaman havuz kaçamakları yapmak da bu ihtiyacımızı gidermekte en sık tercih ettiğimiz yollardan biri oluyor. Ancak havuz suyunun temiz kalması için çok fazla kimyasal temizleyici ve klor kullanılıyor. İşte başta klor olmak üzere tüm bu kimyasallar da saçlarınıza fazlasıyla zarar veriyor. Peki, bunu nasıl önleyebiliriz? Aslında hasarı en aza indirmek için deneyebileceğiniz oldukça basit bir yöntem var: havuza girmeden önce saçlarınızı temiz suyla iyice ıslatın ve havuza öyle girin. Ardından havuzdan çıkar çıkmaz da tekrar temiz su ile saçlarınızı iyice durulayın. Bu şekilde saçınızın aldığı hasarı en aza indirebilirsiniz. 

Saçları her gün şampuanlamak
 
Yaz aylarında sıcaktan fazlasıyla bunaldığımız ve temizlik hissi için de her gün düzenli olarak banyoya koştuğumuz bir gerçek. Tabii tam bir temizlik hissi için her gün saçlarımızı da şampuanlamamız gerektiği hissine kapılıyoruz. Ancak maalesef ki bu pek çoğumuzun en sık yaptığı saç bakımı hatalarının başında geliyor. Saçınızı günlük olarak şampuanlamak, üründeki kimyasallarla saçınızın temasını artırır ki bu da aşırı kullanımda saç köklerinize zarar verebilir. Ayrıca saçınızı doğal yağlarından arındırarak kuru ve saç dökülmesine daha yatkın bir hale de getirir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ideal şampuanlama sıklığının, saçınızın aşırı kir ve kimyasallara maruz kaldığı birkaç gün hariç, 2-3 günde bir olması gerekiyor.

Saçı hala ıslakken taramak
 
Saçlarımızın birbirine dolanmasını ve düğümlenmesini önlemek adına çoğumuz saçlarımızı hala ıslakken taramaya meyilliyiz. Ancak maalesef ki bu da saçlarımıza yaptığımız en büyük kötülüklerden biri. Çünkü saçları ıslakken taramak saç hasarına yol açabileceği gibi saçların çok daha fazla dökülmesine de neden olabiliyor. Bu yüzden, saçlarınızı taramaya çalışmadan önce en azından yarı kuru bir halde olmasına dikkat edin. Eğer aceleyle dışarı çıkmanız gerekiyorsa da saçlarınızın uçlarını aşağıdan nazikçe tarayarak dolaşmalarının önüne geçmeyi deneyebilirsiniz. Tümüyle kuruduğundan emin olmadan saç köklerinden itibaren taramaya başlamayın.

Saçları sürekli olarak gergin bir şekilde toplamak
 
Topuzlar ve yüksek atkuyrukları yaz ayları için kurtarıcı saç modellerinin başında geliyor olabilirler ancak saçlarınızın sağlığını düşünüyorsanız bu modelleri de o kadar sık kullanmamalısınız. Saçı çok sıkı bağlamak saç tellerini fazlasıyla gergin bir hale getirip sürekli olarak çektiğinden saç derinizde de bir baskıya yol açıyor. Bu hareket baş ağrısına da yol açabileceği gibi zaten hassas bir hale gelen saçlarınızın çok daha fazla dökülmesine de yol açabiliyor. Bu nedenle sıkı topuzlar ve at kuyrukları yerine daha gevşek örgüler ve alçak topuzlar deneyebilirsiniz. 

Ayrıca, saçınız ve saç derinizin tüm yıl boyunca beslenme ve bakıma ihtiyaç duyduğunu da unutmayınız. Bu nedenle, saç bakım kremleri ve yağlarından yardım alarak kış aylarında olduğu gibi etkili bir saç bakımı rutini oluşturduğunuzdan da emin olunuz. 

YORUM EKLE

banner608

banner474