banner564

Yeni öğretim yılı başlıyor

Yeni öğretim yılı, ilköğretimde pazartesi, ortaöğretim ve mesleki eğitimde salı günü başlıyor. Covid-19 pandemisi hayatın birçok alanını olumsuz etkiledi ve etkilemeye de devam etmektedir. Eğitim sektörü ilköğretimden yükseköğretime kadar eğitimin temel bileşeni olan öğrenci, öğretmen ve akademisyenleri ciddi anlamda etkilemiştir.
Covid-19 pandemisi ile kapanan okullarla birlikte denenmemiş ve benzeri görülmemiş bir ölçekte çevrimiçi uzaktan eğitim verilmeye çalışıldı. Çalışıldı diyorum çünkü bu sürece coğrafyamızın tüm eğitim sektörleri hazırlıksız yakalanmıştı. Ayrıca bu denenmemiş eğitim sürecinde öğrenci değerlendirmeleri çok farklı şekillerde yapıldığı gibi bunun değerlendirme sürecinin de birtakım belirsizliklere yol açtığı görülmüştür. Yaşanan bu süreç ise eğitimde birçok karmaşanın ortaya çıkmasına neden olmuştur.
2021-2022 eğitim öğretim yılına başlarken pandemi süreci devam ediyor. Önümüzdeki günlerde toplum olarak çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için okulları alınan tedbirler eşliğinde açıyoruz. 
Pandemi gölgesinde açılacak yeni ders yılı; Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararları çerçevesinde koruma önlemleri ve bulaş takip ve önleme prosedürleri uygulanarak başlayacaktır. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hep birlikte temizlik, hijyen ve kişisel koruyucu önlemler ve sosyal mesafeyi koruma konularında daha duyarlı davranmayı, kurallara uymayı bir yurttaşlık görevi olarak görmeliyiz. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 2021-2022 Öğretim Yılı Planlaması içerisinde yer alan Sağlık Planlaması; Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun koruma önlemleri ve bulaş takip ve önleme prosedürü ile birlikte hazırlandı. Tüm seviyedeki okullarda okul idarecileri tarafından “Pandemi Kurulları” kurulacak. Okullarda görülecek pozitif vaka durumunda, “Pozitif Vaka ile Temas Protokolü” devreye girecek.
Açıklanan önlemler elbette doğru ve yerinde kararlardır. Ancak eğitimin yeniden kesintiye uğraması durumunda, eğitim kaybının ne şekilde giderileceği konusu birçok soru içermektedir. Geçtiğimiz eğitim yıllarında hazırlıksız yakalandığımız çevrimiçi uzaktan eğitim modelini ele alan bir değerlendirme çalışması yapılmamıştır. Pandemi nedeniyle, eğitim kayıplarını yeteri kadar gideremediğimiz tüm eğitim sektör tarafından kabul edilmektedir. Okulların kapalı kaldığı sürede eğitimde yaşanan öğrenme eksikliği ne kadar olmuştur? Öğrencilerin sosyal, duygusal ve davranışlarını ne şekilde etkilenmiştir? ve daha sıralanabilecek sorulara aşanmış tecrübelerden cevaplar aranmalıdır.
Eğitimde alınan sağlık önlemleri ile birlikte, eğitim süreci etkileyecek durumlara hazırlıklı olmalı ve eğitimde değişimi içeren stratejik planın da hazır olması gerekmektedir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner473