banner564

Yeni yıl, yeni marazlar mı?

Yeni bir yıla artık girdik. Kuşkusuz her yeni yıl; yeni umutları, güzellikleri ve yeni enerjileri taşır.
Bu yüzden insanlar yeni yılı coşku ile karşılar. Bu yaşamın enerjik olarak devamının bir sonucudur.
Ancak ne isterse olsun, yeni bir başlangıç için illa ki bir şeyi temel almak gerekir. Bu nedenle 2019'a dönük yeni bir enerji için temel almamız gereken, geride bırakılan yıl, yani 2018'dir.
Bu yüzden 2018 içinde oluşan güzellikler, umutlar ve sıkıntıların boyutu, 2019’da karşılaşılacak olacaklarımızın habercisidir.
Ne acıdır ki 2018 pek çok alanda kaybedilmiş bir oldu. Barış yolunda gerçekten ciddi bir yol almayı bir yere bırakın, bu alanda bize kötü olan pek çok şey bıraktı. 
Yalnız adamız için değil, bölge ve dünya açısından da istikrarın cidden sarsıldığı pek çok gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu 2018. 
2018 son günlerini Başpiskopos'un Federal Çözüme yönelik ”Bedduası“ ile kapattık. 
2018’de Dünya ölçeğinde Ticaret Savaşlarının yaşanmasının adımlarını gördük.  ABD, Çin, Rusya gerilimlerinin ciddi başlangıcını yaşadık.  
AB Projesinin sarsıldığını. Avrupa’da ırkçılığın aşırı sağcılığın yükselişini yaşadık. 
Rusya- Ukrayna Krizinin derinleştiğini gördük. İran’a dönük ambargoyu, Yemen’de yaşanan vahşeti ve Yemen insanının yüz yüze geldiği açlığı gördük. 
Suudi Arabistan derin güçlerinin üstünlük uğruna yaşattığı Kaşıkçı cinayetini yaşadık. Suriye ve Irak ‘ta belirsizliğin ve çatışmanın felaketinin devamını gördük. 
2018 biterken ABD'nin Suriye’den çekilme kararı ile birlikte 2019 için pek çok belirsizliğin ilk işaretlerini gördük.
Türkiye’de pek çok aydının ceza evine veya soruşturmaya girdiğini yaşadık. Öfkeli söylemleri, cepheleşmenin daha da derinleşmesini yaşadık.
En nihayetinde döviz krizi ve onunla birlikte gelen yüksek faiz olgusunu yaşadık. Ekonomik çöküşü, insanların yaşamına giren pahalılığı ve yoksullaşmanın ilk adımlarını yaşadık.
2018 bize %32 enflasyon bırakarak, bununla 2019'a girmemizi getirdi.
Kısacası yeni bir yıl dilerken, bir önceki yıldan devir alınan ağır sorunlar ve acılar bize, yeniye dair pek de pembe dilekler yapacak hal bırakmadı.
Kısacası 2019 için pembe dilekler yapamam. 
Ancak, 2019'un, yaşadığımız acı tecrübelerin ışığında, daha çözümleyici, barışçı ve insani ilişkiler ve gelişmeler yaratmak ve üretken bir yaşam oluşturmak temeli getirmesi dileğini yapmak isterim.
Çünkü güzelliğe, insani olana, demokratik ve barışçı olana dair umudu kesmemek gerekir.
 2019’un yeni marazların yılı değil, devir aldığı marazların azaldığı yıl olmasını dilerim.
Herkesin yeni yılı kutlu olsun!.. 

YORUM EKLE

banner471

banner473