banner564

Yeşil çayın cilde ve saça faydaları

Yeşil çay, ‘Camellia Simensis’ adlı bitkinin yapraklarından elde edilir. Yapraklar toplantıktan hemen sonra kavrulur ve ardından hızlı şekilde kurutulurlar. Yeşil çay, kafein oranı siyah çaya göre daha düşük, az işlem gördüğü için antioksidan zengini bir çaydır. 5000 yıla yakın bir geçmişi olan yeşil çay, rivayete göre ilk olarak M.Ö. 2737 yılında, İmparator Shennong zamanında üretilmiştir.

Yeşil çay, tansiyonu düşürmekten kolesterole kadar pek çok farklı sorun ve hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. En önemli özelliklerinden ikisi de kilo vermeye yardımcı olması ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatmadaki etkisidir.

Yeşil çay ve cilt sağlığı

Yeşil çayın faydalarına dair yapılan araştırmalar sonucunda, bitkinin cilde de sayısız faydası olduğu ortaya çıkmıştır.

Cilt kanseri: Yeşil çay harici olarak cilt üzerinde kullanıldığında güneş nedeniyle oluşmuş yanıkları iyileştirmeye katkı ediyor. Ayrıca, UV ışınlarını bloke ederek cilt koruması da sağlıyor. Bir araştırmaya göre, günde 2 bardak yeşil çay tüketenlerin cilt kanserine yakalanma riski tüketmeyenlere göre %65 azalıyor. Yeşil çayı bir dilim limon ile tüketmenin cilt kanserine karşı daha etkin bir koruma sağladığı da belirtiliyor.

Yaşlanma: Yeşil çay, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde yaşlanmanın cilt üzerinde oluşturduğu belirtileri yavaşlatıyor. Örneğin, kırışıklık oluşumu ve cilt sarkması gibi tehditler karşısında, yeşil çay cildin elastikiyetini artırıyor. 8 hafta boyunca yeşil çay içeren ve içermeyen krem kullanan iki farklı kadın grubu arasında yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar arasında gözle görülür belirgin bir fark olmamasına karşın, yapılan testler sonucunda yeşil çaylı krem kullanan kadınların cildinde bulunan elastik doku içeriğinde kayda değer bir iyileşme farkedilmiş.

Sedef, kepek ve akne gibi cilt hastalıkları: Anti-inflamatuar özelliği sayesinde, yeşil çayın sedef, kepek ve ciltte yumru oluşumu gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de işe yaradığı gözlemlenmiştir. Yeşil çay aynı zamanda birçok insanın ortak sorunu olan aknenin oluşumunu da engeller.

Yeşil çay cilt bakımında nasıl kullanılır?
    
    Günde 2 bardak tüketim yeterli: Günde 2 bardak yeşil çay içerek, yeşil çayın
    antioksidan özelliğinden faydalanabilir ve zararlı toksinleri vücunuzdan daha hızlı
    biçimde atabilirsiniz.
    
        Güneş ve bakım kremi: Yeşil çayın cildi güneşin zararlı ışınlarından koruma ve yaşlanmayı geciktirici özelliklerinden faydalanmak için, yüzünüzde ve cildinizin güneş gören tüm bölümlerinde yeşil çay içeren güneş kremleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, cildinizdeki kırışıklıkları azaltmak ve yenilerinin oluşumlarını yavaşlatmak için yine yeşil çay içeren bakım kremlerini tercih edebilirsiniz. Yeşil çaydaki antioksidan, cildinizdeki zarar görmüş hücreleri temizleyerek kırışıklık ve lekelere neden olan tüm durumları engelleyecektir.
    
        Kendi kreminizi hazırlayın: Eğer içeriğinden emin olmadığınız veya etkisine güvenmediğiniz için krem satın almak istemezseniz, kendi kreminizi de hazırlayabilirsiniz. Porselen bir demlik içerisinde yeşil çayı demledikten sonra çayı derin bir kaba aktararak içine 1 yumurtanın sarısını ilave edin. Ardından 1 tatlı kaşığı çiçek balı ve 10 miligram gliserin ekleyin. Gliserini eczanelerden reçetesiz olarak alabilirsiniz. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra, elde ettiğiniz karışımı bir pamuk ile yüzünüze, dekolte bölgenize masaj yaparak sürebilirsiniz.
    
    Yeşil çaylı buz küpleri: Sabahları uyandığınızda vücut sıvılarınız dengesini kaybetmiş olur. Bu yüzden sabahları yüzünüz şişer. Yeşil çay ile küçük buz küpleri hazırlayarak hem şişmeyi azaltabilir hem de gözeneklerinizin küçülmesini sağlayabilirsiniz. Bu küpleri hazırlamak çok kolay. Öncelikle, hazırladığınız yeşil çayı biraz ılıttıktan sonra buz kalıbına dökerek 1 saat boyunca buzlukta soğutun. 1 saatin sonunda, buzlar iyice sertleşmeden buzluktan çıkarın ve her bir buza birer tane kürdan batırın. Ardından kalıbı yeniden buzluğa yerleştirin. Tamamen buz halini aldığında çıkarıp bir süre beklettikten sonra yüzünüze sürebilirsiniz. Özellikle, ılık bir duş alıp gözenekleri açtıktan sonra kullanırsanız daha fazla fayda görürsünüz. Yeşil çaylı buz küplerini ister sabah isterseniz de gece kullanabilirsiniz. Sabah kullanırsanız, güne her zamankinden enerjik başlayacağınızdan emin olabilirsiniz. Aman dikkat, buz yanığını engellemek için buzları buzluktan çıkarır çıkarmaz yüzünüze sürmeyin.
    
Göz altı morlukları için: Gözaltı morluklarını gidermek amacıyla üretilen kozmetik
ürünlerin en temel maddesi K vitaminidir. Yeşil çay bol miktarda K vitamin içerdiğinden, kozmetik ürün satın almak yerine yeşil çay poşetleriyle kendi kürünüzü
yapabilirsiniz. Öncelikle, demlediğiniz yeşil çayın soğumasını bekleyin. Ardından,
yapraklarını bir beze sarıp her iki gözünüzde de 20 dakika bekletin. Eğer sallama yeşil
çayla yaparsanız, suyunu için, poşetleri ise buzdolabında soğutun. Sonra, her iki
poşeti de gözlerinizin üzerine koyup bekletin. Yeşil çayın soğuk olması çok
önemlidir. Çünkü sıcak su damarları genişletir; bu da morluk ve şişlikleri artırır. 20
dakika sonunda göz çevreniz daha dinlenmiş ve sıkılaşmış olacak. Bu uygulamayı her
sabah yapabilirsiniz.

Akne için: Kateşin, akneye sebep olan bakterilere engel olan anti bakteriyel bir
ajandır. Aynı zamanda da hormonel dengesizliği ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Yeşil çay bol miktarda kateşin içerdiğinden, hazırlayacağınız bir yeşil çaylı karışımla
kendinize özel akne engelleyici biri yüz maskesi yapabilirsiniz. 1 yemek kaşığı toz
yeşil çay, 1 yumurtanın beyazı ve 1 çay kaşığı balı çatal yardımıyla karıştırın.
Karışımı yüzünüze sürerek 30 dakika bekleyin. Ardından da bol su ile temizleyerek
bir nemlendirici sürün.
    
Yeşil çayın saça faydaları

Her derde deva olarak görülen yeşil çay tam bir antioksidan kaynağı. Yeşil çayın saça faydalarını da araştıran uzmanlar saçlarda oluşan kepek sorununa, zayıf saç köklerinin güçlendiğine ve tekrar saç köklerinin oluşmasına yardımcı olduğu biliniyor.


Yeşil çayın saça faydaları neler?

Yeşil çay saç köklerini uyarmada etkili

Amerika’da yapılan araştırmalarda içinde bulunana maddeler sayesinde saç köklerini güçlendirici etkiye sahip. Hücreleri yenileyen yeşil çay metabolizmayı da hızlandırdığı için saç köklerini güçlendiriyor ve saçların sağlıklı uzamasını sağlıyor.
Belli bir denek üzerinde yapılan araştırmalar kalıtsal dökülme sorunu yaşayanlar için değil sadece dış faktörler ve strese, beslenmeye ve yaşam kalitesine bağlı dökülme yaşayanları kapsıyor.

Yeşil çay saçların güçlenmesine yardımcı

İçeriğinde panthenol bulunan yeşil çay birçok şampuan ve kremde de kullanılıyor. Panthenol maddesi direk yeşil çaydan alındığında tabii ki çok daha etkili. Saçları güçlendiren panthenol maddesi saçlarda oluşan kırıkları onarıyor ve saçların kimyasal içerik sonucu yıpranmasını önlüyor.

Yeşil çay tekrar saç çıkarır mı?

Uzmanlar bir üniversitede hayvanlar üzerinde denedikleri yeşil çayın saçları tekrar çıkarttığını gözlemlemişler. Alopesi dökülme sorunu yaşayanlara faydası olan yeşil çay, yeşil çay içeren ürünlerle desteklendiğinde daha fazla etki sağlamış.

Yeşil çayın kepeğe etkisi

Saç derisinde kuruluk sonucu oluşan pullanma ve kepeklenme sorununa yeşil çay iyi geliyor. 

Yeşil çaylı saç maskesi

    Yeşil çay (demlenmiş 1 çay bardağı)
    Yumurta sarısı (1 tane)
    Susam yağı (1 tatlı kaşığı)
    Çam terebentin (1 tatlı kaşığı)
    
Hazırlanışı: Verilen malzemeleri cam bir kaseye alın ve karıştırın. Saç fırçası ile saç diplerinden başlayarak karışımı tüm saça yedirene kadar sürün. Parmak uçlarınızla kan dolaşımını hızlandırmak için masaj yapın ve saçlarınızı streçle sarıp en az yarım saat bekletin. Ardından saçlarınızı ılık su ile temizleyin. Haftada 2 kere yeşil çay saç maskesini uygulayabilirsiniz.

YORUM EKLE

banner608

banner473