banner564

Yıpranmış ve yanmış saçlar için bakım önerileri

 YDÜ Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölüm Başkanı    [email protected]

Sık boyama, düzleştirici kullanma, fön çekme gibi işlemler, zamanla saçların yıpranmasına, dokunulduğunda saçların keçe gibi sertleşmesine neden olur. Bu tip durumlarda yapılması gereken şey, saçların bir süre dinlendirilmesidir. Uzmanlara göre saçların yanması durumunda en az 4-5 ay kadar dinlendirilmesi gerekir. Aksi halde saçların eski haline gelmesi biraz daha zor olabilir.

Saç yıpranması veya yanması durumunda yapılması gerekenler

•    Saçların en az 4-5 ay dinlendirilmesi gerekir,
•    Bu süre içinde saç şekillendirici, düzleştirici araçlarından uzak durulması gerekir,
•    Boya, gölgelendirme gibi işlemlerden uzak durulması gerekir,
•    Sık yıkanması gerekir.

Yukarıda söylemiş olduğum şekilde hareket edilmesi durumunda, saçların yeniden eski sağlığına kavuşması daha kolay olur. Ancak bunlarla birlikte yanmış ve yıpranmış saçlar için özel bakım da yaptırılabilir. Bunu ister kendi başınıza evinizde yapın, isterseniz de bir uzmandan yardım alarak uygulayın. Ancak saçlarınızda yıpranma ve yanma sorunları varsa, mutlaka saç bakımı yapmalı/yaptırmalısınız. 

Saçların doğal halini alması için uygulanabilen yöntemler

Hindistan cevizi kürü

Saçlarınızda yanma, yıpranma sorunu yaşıyorsanız, uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de Hindistan cevizi kürüdür. Bu kür, yumurta ile Hindistan cevizi karışımı ile elde edilmektedir. Uzmanlara göre; alerjisi olmayanlar, bu kürü her gün uygulayarak saçlarının daha sağlıklı hale gelmesini sağlayabilirler.

Katı haldeki Hindistan cevizi yağı ile 1 adet çiğ yumurtayı iyi karıştırın. Merhem kıvamını aldıktan sonra saçlarınızın kökünden ucuna kadar masaj yaparak uygulayın. Saçlarınızda 15-30 dakika arası beklettikten sonra saçlarınızı durulayın.

Zeytinyağı ile saç bakım

Saçlarınız yıpranmış veya yanmış ise evde basit bir şekilde uygulayabileceğiniz zeytinyağı ile saç bakımı yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için yarım su bardağı kadar zeytinyağını cezvede kaynatmadan ısıtın. Yani ortalama ılıktan biraz daha sıcak olacak şekilde ısıtın. Daha sonra saçlarınıza masaj yaparak uygulayın ve üzerine bone takarak 30-45 dakika arasında bekletin. Daha sonra saçlarınızı bol suyla yıkayın. Ay içinde 1-3 defa arasında bu işlemi tekrarlamanız, saçlarınızın doğal görünümüne ulaşmasına yardımcı olacaktır. 

Jojoba yağı saç maskesi

Saçlarınızda yanma, kuruluk, ince telli saç sorunu var ise evinizde kendi başınıza uygulayabileceğiniz pek çok bakım yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri de jojoba yağı maskesidir. İhtiyacınız olan az bir malzeme ile saçlarınızın doğal görünümüne ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için elinizde olması gereken malzemeler şunlardır;

•    1 çay kaşığı biberiye,
•    4 yemek kaşığı jojoba yağı.

İki malzemeyi karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Daha sonra saçlarınızın diplerinden uçlarına kadar uygulayın. 25 dakika kadar saçlarınızda beklettikten sonra saçlarınızı bol suyla durulayın. Elde ettiğiniz kürü, 2 ay boyunca loş ve kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Uygulayacağınız bu kür sayesinde saçlarınızda meydana gelen sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Aloe vera saç maskesi

Saçlarınız herhangi bir nedenden dolayı yanmış ise doğru kürleri kullanarak ve biraz da sabrederek saçlarınızın eski haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Aloe vera bitkisi, saç bakımında en iyi etkileri gösteren bitkidir. Ancak bunu kullanırken bitkinin yağını diğer doğal yağlarla ve bazı malzemelerle karıştırarak uygulamanız gerekir. Aloe vera maskesi için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

•    2 çay kaşığı gliserin
•    4 yemek kaşığı avokado yağı
•    2 çay kaşığı aleo vera jeli

Tüm malzemeleri karıştırarak merhem kıvamına getirdikten sonra saç diplerine masaj uygulayın. Daha sonra kalan malzemeyi saçlarınızın ucuna sürün ve 20 dakika kadar saçlarınızda bekletin. Bu işlemin ardından saçlarınızı şampuan ile yıkayarak durulayın. Alerjiniz yoksa saç kürünü her gün uygulayabilirsiniz. Yıpranmış, yanmış ve keçeleşen saçlar için tavsiye edilen bu yöntem, saçlarınızın eski haline yeniden dönmesine yardımcı olacaktır.

Muz ve bal karışımı saç maskesi

Muz ve bal karışımı saç bakım kürü, yıpranmış saçların eski haline gelmesine yardımcı olan başka bir öneridir. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

•    Muz
•    Yumurta
•    Süt
•    Bal
•    Zeytinyağı

Hazırlanışı: Öncelikle yarım muzu, blenderden geçirip, su kıvamına getirin, daha sonra  1 adet çiğ yumurta, 3 kaşık süt, 3 kaşık bal ve 5 kaşık zeytinyağını karıştırarak “merhem kıvamı” almasını sağlayın. Daha sonra saçlarınıza uygulayarak 15-30 dakika kadar bekledikten sonra saçlarınızı bol suyla yıkayın. Haftada 2 defa uygulayabileceğiniz bu yöntem sayesinde, yıpranmış saçlar, kuru ve onarım ihtiyacı olan saçların eski haline gelmesi sağlanır.

Keratin saç tedavisi

Saç bakımında doğru kullanılacak ürünler, yanma, yıpranma ve cansızlaşma durumlarına kesin çözümler sunar. Saçların en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biri keratindir. Keratin, saçların doğal kalmasını, sağlıklı şekilde uzamasını sağlayan bir mineraldir. Saç bakım ürünü satın alırken kesinlikle içerisinde keratin olup olmadığına dikkat edin. Daha da önemlisi, satın alacağınız bir ürün hakkında internet sitelerinden, sosyal medya sitelerinden veya çevrenizden kullanıcı deneyimi hakkında bilgi edinin. Saç proteini bakımından son derece zengin olan keratin içerikli saç bakım ürünleri sayesinde saçlarınızın eski haline yeniden dönmesini sağlayabilirsiniz.

Doğru saç bakımı için yapılması gerekenler

Yıpranmış ve yanmış saçlara doğru şekilde bakım yapıldığında, biraz sabretmeyi gerektirse de kesinlikle eski halini alması için herhangi bir engel yoktur. Sadece hangi ürünleri ve nasıl kullanmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. 

Yanmış saçlara doğru çözüm

Saçların yanması, kökten değil uçtan başlar. Bu yüzden öncelikle yanan ve kırılan uçların saçlardan alınması gerekir. Saçlarda yanma dışında da meydana gelen kırılmaları engellemek için, uzmanlar ortalama 2 ayda bir saç uçlarındaki kırıkların alınmasını tavsiye etmektedir. Ancak saçların fön makinesi, saç düzleştiriciler dışında farklı bir nedenden dolayı yanmış ise en iyi çözüm, saçları biraz daha kısa tutmaktır. Saçların yeniden sağlıklı bir şekilde uzayabilmesi için bunun mutlaka yapılması gerekir.

Yanmış saçlar, genellikle boyama, fön, düzleştirme işlemlerinin sık uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Bu tip durumlarda yapılması gereken şey, saçların dinlendirilmesidir. 4-6 ay arası kadar yanmış saçların kırıkları alındıktan veya kısaltıldıktan sonra boyadan uzak tutulması gerekir. İlla saçlarınızı boyamanız gerekiyorsa da kökünden saçların yanan kısımlarına kadar boyayın, aksi halde saçlarınız yeteri kadar hava almadığı için yanıkların düzelmesi daha da uzun süre alacaktır.

Yanmış saçlarda en çok şikayet konusu da şekil alamama durumudur. Bu durumda da yine saçların kısaltılarak şekil vermesi gerekir. Uzun dönem makinelere maruz kalmış saçlarda yanma problemi en sık görülen durumlardan biridir. Sık fön çekmek, sık şekilde saç boyamak, düzleştirici kullanmak, saç yanmalarına en çok neden olan durumlardır. Bu aletlerin kullanımına bir süre ara vermek ve saçları kısaltmak, en doğru çözümdür.

Saçlarınıza yeteri kadar vitamin takviye edin

Saçların sağlıklı ve güçlü kalabilmesi için yeteri kadar vitamin alması gerekir. Düzenli beslenme ve doğru besinleri tüketmek, vücudun diğer bölümlerinde olduğu gibi saçların da daha sağlıklı hale gelmesini sağlamaktadır. Özellikle A, B, C ve E vitaminleri, saçların doğal görünümde kalmasını son derece etkilemektedir. 


Doğru saç bakımı için yapılmaması gerekenler

Köpüklü, sülfat içeren şampuan kullanmaya devam etmek
Your browser does not support HTML5 video.
Köpüren, sülfat içeren saç bakım ürünleriyle kuru, yıpranmış saçlarınızı onarmak yerine daha da kötü hale gelmelerine neden olabilirsiniz. Köpük, saçı oldukça kuruttuğu ve saç tellerini aşındırabildiği için bu ürünleri kullanmaya devam ettikçe saçlarınız daha da zarar görebilir. 

Saçı sert şekilde taramak 
1" width="1" alt="" />
Bazen çabucak hazırlanmanız gerektiğinde veya saçlarınızı kolayca tarayamadığınızda saçınızı çok sert şekilde taramaya çalışıyorsunuz. Bunu yaparken saçlarınıza aşırı zarar veriyorsunuz. Kuru saç uçlarınızın, sert saç tellerinizin nedeni saçınıza nazik davranmamanız olabilir.

Saçın kurumasını beklemeden ısı uygulamak
Your browser does not support HTML5 video.
Saçlarınızın tamamı iyice kurumadan asla düzleştirici ya da maşa uygulamasına geçmemelisiniz. Hatta saçlarınız kuruduğunu sanıp bu işlemlere geçtiğinizde saçınızdan duman çıktığını görebilirsiniz. İşte bu noktada uygulamayı durdurup saçlarınızı kurutmaya devam etmeli, ardından yeniden uygulama yapmalısınız.

Isıdan önce şekillendirici kullanmak
Your browser does not support HTML5 video.
Saçlarımızı şekillendirmeden önce jöle, sprey gibi şekillendiricileri kullandıktan sonra saçımıza fön çekiyor, maşa, düzleştirici uygulayabiliyoruz. Ancak bu şekillendiriciler alkol içerdiği için ısıyla beraber kullanıldığında saçımız oldukça zarar görebiliyor. Bu nedenle şekillendirici ürünleri mutlaka saçlarınızı ısıyla tamamen şekillendirdikten sonra uygulamalısınız.

Saçı sık sık gergin ve tepede toplamak
Your browser does not support HTML5 video.
Saçlarını sürekli çok sıkı şekilde, yüksekte toplayarak da saçlarınıza zarar verebilirsiniz. Bu durum saçlarınızın çok fazla zarar görmesine neden olabildiği gibi kopmasına da neden olabilir. Saç tellerin köklerinden gerilir ve en sonunda kopabilir. Bu nedenle saçlarınızı toplamayı alışkanlık haline getirdiyseniz mutlaka gevşek şekilde toplamaya veya toplamanız gerekiyorsa da en kısa sürede saçlarınızı gevşetmeye özen göstermelisiniz.

YORUM EKLE

banner608

banner473