banner564

Yola çıkmak dahi korku veriyor

   Kuzey Kıbrıs’ı anlatan fotoğraflara bir bir bakınız...
   Eşsiz bir kumsal sizi büyülerken, etrafındaki çöpler “yazık” dedirtmez mi?..
   Turizm kenti Girne’ye gidiniz...
   Güzelyurt, Gazimağusa, Karpaz civarlarında dolaşınız...
   Tarihi eserlerin büyük bir kısmı bakımsızlıktan dökülmeye yüz tutmuş...
   Ülkesini seven bir insan o eserlere baktığı zaman üzülmez mi?..
   Lefkoşa’dan, Girne’ye veya Gazimağusa’ya doğru uzanın...
   Ana yollar aşınmış, bazı yerlerde çukurlar oluşmuş...
   Ara refüjlerde hâlâ korkuluklar tamamlanmış değil...
   Yeterince aydınlatma yok...
   Yol kenarlarındaki ağaç dalları yolun içine doğu ilerlemiş, trafik ikaz levhalarının önünü kapatmış, sürüş emniyetini tehdit eder hale gelmiş...
   Bunları gördükçe can güvenliğinizden endişe etmez misiniz?..
   Bazıları bu ülkede trafik kazalarının sadece radar cezalarıyla önlenebileceğini sanıyordur...
   Ne büyük yanlışlık…
   Gerektiği yerlere elbette radar koyabilirsiniz...
   Fakat yollarınız sürüş açısından emniyetli değildir...
   Cezalardan aldığınız paralarla bunları düzeltemez misiniz?..
   Dikkatsiz sürücülerin sık sık direksiyon hakimiyetini kaybedip, karşı şeride geçmesi sonrasında masum insanların can ve mal kayıplarına uğraması sizleri hiç mi rahatsız etmiyor?..
   İnsan hayatı bu kadar ucuz mu bu ülkede?..
   Rahatsız ediyorsa, orta refüjlerin tamamına neden korkuluk yerleştirilmiyor?..
   
Polis ne yapmalı?

   Ve gelelim trafik polisinin görevine...
   Yolda kontrol yapan polisler neden sadece sürate bakıyor?..
   Neden sadece hız aşımı yapan araçları durduruyorlar?..
   Kamerasız yollarda 100 kilometre sınırı varsa ve siz 120 kilometre hızla gidiyorsanız, pusuda bekleyen polis sizi durduruyor ve hemen cezayı basıyor...
  Yapmasın mı?..
   Elbette yapsın...
   Ama aracımın farlarına da baksın...
   İkaz işaretlerinin çalışıp, çalışmadığını kontrol etsin...
   Aracımın lastiklerini de kontrol etsin...
   Çünkü o lastikler ömrünü yitirmiş ise, acil bir durumda aracı durdurmak mümkün değildir...
   Kayıp, gidecek ve başkalarının canına da zarar verecek...
   Lefkoşa-Girne yolunda 100 kilometrenin altında seyahat eden araçları polis durdurmuyor...
   Peki 100 kilometreyi aşmayan araç ‘trafik kurallarına’ uymuş mu oluyor?..
   Nereden bileceksiniz?..
   Belki ruhsatı, sigortası yoktur...
   Ya da frenleri tutmaz haldedir...
   Kontrol etmezseniz nereden bileceksiniz?..
   Ülkenin hemen her köşesinde, hemen her sektöründe olduğu gibi trafikte de ciddi sorunlar vardır...
   Can ve mal güvenliği tehlike altındadır...
   Bu soruna ivedilikle el atılmalıdır...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Biz ingilteredeyken böyle bir şey yoktu bakımsız yollar alkollü sürücüler dünyanın kabul etmediği ülkeye turist niye gelsin forever kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti

Hasan Hüseyin
Hasan Hüseyin @Turkish power - 3 yıl Önce

Abi turisti boşver biz kendi canımızı kormaya çalışıyoruz o bile olmuyor. Abartmasız günlük araç kullanıyorsan hafta geçmez bir tehlike yaşıyorsun. Araba kullanmayı bilmiyorlar , kuralları bilmiyorlar, bildiklerini de takmıyorlar (nasılsa denetim yok).

Sadece kendi hayatlarını değil yoldaki herkesin hayatını tehlikeye atıyolar. Sonra da kaza olunca ölen ölüyor , ah suçlu kimdi vah hangi aile perişan oldu. Haberleri izle abartmasız HER HAFTA aynı haberi izlersin. Bu kadar mankafalık dünyanın hiçbir yerinde yok.

Hasan Huseyın
Hasan Huseyın - 3 yıl Önce

1-Yollardaki 'Sözüm ona' sürücülerin çoğu araç kullanmayı kurallara uymayı bilmiyor. Bunların trafikte olmamaları lazım. Avrupadaki bir ehliyet sınavı girseler abarmasız yarısından çoğu ehliyet alamazlar.

Dogru dürüst sürüş eğitimi uygulanmalı ve doğru dürüst sürücüler yetiştirilmeli.

2-Alt yapı , yollar, trafik işaretleri , kavşakların tasarımı, yaya geçitleri, ışıklandırma , bakım vs vs tamamen bir felaket. Ülkemiz sanki dün savaştan çıkmış gibi ya da terkedilmiş bir felaket bölgesine benziyor. Bunlar kazalara davetiye çıkarıyor.

3-Kontrollar ve cezalar. Gerek trafik kontrolleri ve cezalar, gerekse araç muayneleri berbat . Yolda buharlı tren gıibi egzozundan ne cıktıgı belli olmayan frenleri dogru dürüst tutmayan trafikte bulunmaması gerekn araçlar hız sınıra uymadan ralli yapıyorlar. Sözüm ona profesyonel şöför olacak adam bilmem kaç tonluk çimento mikseriyle, ben hız sınırına uyuyorum diye, tek şerit yolda düz şeritte , beni solluyor. Bunlar nasıl profesyonel şöförler? Kim bunlara ehliyet vermiş?

Bütün bunlar yüzünden bu ülkede yola çıkmak hayati tehlike ve her yola çıktığımızda canımız cebimizde. Böyle giderse daha çok kazalr olacak ve daha çok insanlar ölecek malesef. Herkes şikayet ediyor ama kimse de birşey yapmıyor.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

KKTC yi kurduk fakat yürütmeyi Beceremedik!
Güzelim Ülkemizi Talan ettik çökmüş yollarımız bakımsızlıktan dökülen tarihi eserlerimiz ile Dağlarımızı oyduk Çevremizi mahvettik dünyanın en kirli enerjisini ithal edip kanser şampiyonu olduk ! Üretimi ihracatı Turizmi ve tüm Sektörlerimizi batırdık Fakirleştik Yoksullaştık ! Turist Gelmiyor , Yabancı Yatırımcı Gelmiyor ! Türkiye’nin verdiği yardımlarla ayakta durmaya çalışan Kıbrıslı Türklerin geleceği nasıl olacak acaba !!!

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Allah aşkına. Bu köşe yazarlarını kaç kışı okuyor. Kaç kişi olumlu veya olumsuz tepki koyabiliyor. Bizlerin tepkileri çok anlamlıdır. Arkadaşlar sizi tanımıyorum. Ancak bu ülkemiz için bir fikir hızmetidir ve fikirlerinizden dolayı candan kutluyorum. Cesur ve korkusuz yürekler.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Nutuk çekmek kolaydır. Bir de güneye gidiniz. Yol, kavşak nasıldır görünüz. Bir de Türkiye’ye gidiniz . Bir haftalık bir tur yapınız. Yollar ve kavşaklar nasıldır görünüz. Yüzlerce kilometrede ancak bir polis kontrolü görürsünüz. Trafik akar gider

Hasan Hüseyin
Hasan Hüseyin @Magusalı - 3 yıl Önce

Sayin Mağusali biz suçu polise atmıyoruz zaten, yanlış anlamışsın. Polisin personel eksikliğinden bürokrasiden bahsetmişsin bunlar sorunun sadece bazı kısımları. Sorun çok yönlüdür.

Hem alt yapı düzeltilmeli; yollar darmadağın, ışıksız sokaklar, trafik levhaları canı isterse var istemzse yok mişsali; ağaçlar, otlar yolların içine kadar innmiş, levhalar uyarılar gürünmüyor; hem cezalar caydırıcı olmalı, hem kontroller artırılmalı (sizin de bahsetiğiniz ve Reşat Beyin de sık sık bahsettiği gibi personel azlığı işte burada sorun , yani personel artırılmalı ve otomatizasyon getirilmeli); hem şöförlük eğitimlerinin ve sınavlarının kalitesi artırılmalı, öyle iki tur arabayla tur atabilen herkese kolay kolay ehliyet verilmememli; hem araç muayeneleri doğru dürüst olmalı, doğru dürüst araç muayenesı yapacak merkezimiz bile yok; vs vs.

Yani bu sorunu sadece polislere atmak haksızlık.

Güneyle veya Türkiyeyle kıyaslamak da doğru değil. Bizden daha kötülerini değil de daha iyilerini örnek almalıyız yoksa ileri değil geriye gideriz.

Aşikar olan birşey ortadadır ki o da ülkemizde trafiğin tam anlamıyla berbat olduğu ve bu sorunlara çözüm bulmazsak daha birçok insanımızın trafikte can vereceğidir.

Yani kimse burada nutuk çekmiyor , var olan çok ciddi bir problemden bahsediyoruz. İnanmıyormusunuz ? Hadi bahse girelim , 1 - 2 haftaya kadar yine ölümcül bir kazayı bu sayfalardan izleyeceğiz . Hadi bakın da görün.

Trafik ülkemizde tam bir felaket seviyesindedir. Başka trafiğin berbat olduğu ülkeleri örnek ve bahane göstererek bu sorumluluklardan kaçmayalım çünkü tavuz kuşu gibi kafamizi kuma soktukça bu problem daha da kötüleşecektir.

Ya bu srounları çözeriz ya da insanlarımız yollarda trafikte kurbanlık koyun gibi ölmeye devam edecekler. Başka seçenek yok. Bu bu ahşete artık bşir son demek lazım.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Ülkemiz ilkleri yaşıyor. 35 tonluk yakıt yüklü 41 adet tanker gemi ile gelip konvoy şeklinde yerleşim yerlerinden geçip gitmiş. Atom bombası gibi. Bunu yapan siyasi yapıya ne demeli. Bir kaza olsa ne olacağını tahammül ediniz. Suçlu kim. Kim izin verdi. Böyle konvoy olur mu. Reşat bey siz konuşunuz.

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Forever kktc ab abd ne diyor sayın hasan bey

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Yanlış anlaşıldı herhalde. Nutuk çeken siyasilerden bahsediyorum.Trafik düzeni yönünden hem TC ve hem de Güney Kıbrıs bizden kat kat ön.dedir. Bunu altyapı olarak söylüyorum. Polis sadece trafikte birçok faktör yanında bir tanesidir. Mahkemede ceza kesme önleyici faktör olmuyor.

Hasan Huseyin
Hasan Huseyin @Magusalı - 3 yıl Önce

Evet yanlış anlaşılma oldu ben sandım 'Burada nutuk çekenler' derken Reşat Beyden bahsettiniz oysa siyasilerden bahsediyormuşsunuz. Kusura bakmayın internette chat yaparken yazılanlardan böyle yanlış anlaşılmamalar olabiliyor. Özür dilerim.

Dediklerinize zaten ben de katılıyorum. Yani bütün suçu polislerimize yükleyip işin içinden çıkmak biraz işin kolayına kaçmak. Bu sroun polisin yanlışı, veya sorunu değil zaten yukarda bahsettiğim gibi.

Güney Kıbrıs hakkında haklısınız ama Türkiye olayı biraz farklı. Benim deneyimlerim Türkiyede insanların kendilerine göre farklı bir trafik anlayışı geliştirmiş olmalarıdır. Hem 'NORMAL ' trafik kurallarına pek uymuyorlar hem de kendilerince farklı bir düzen bir trafik anlayışı oluşmuş ki kazalar sorunlar en aza indirgenmiş.

Yani Türkiyede birçok kişi NORMAL kurallara uymuyorsa da statistiklere baktığımız zaman Türkiyede kazalar ve ölümler yine de nisbeten düşük. Türkiye trafikte kendi ekolunu yaratmış diyelim, yani orada çok farklı bir olay söz konusu :) Ama kurallara uymamazlık orada da çok.


banner608

banner474