banner564

Zamlara devam, yollar perişan!

Sene başlarında geleneksel hale gelen, devletin harçlara getirdiği zamlar bu kez sadece cep yakmakla kalmayacak, yürekleri de yakacak!
Getirilen artışların oranları %10 diye ifade ediliyor ancak bazı kalemlerde %35’lere kadar giden zamlar bu kez geniş halk kitleleri tarafından büyük tepki ile karşılandı.
Tepkilere neden gösterilen sebeplerde ise vatandaş yerden göğe kadar haklı!
KKTC’nin hemen, hemen her köşesindeki yollar yılların derin izlerini taşıyor, en merkezi yerlerde bile geri kalmış Afrika’nın en ücra bölgelerindeki görüntüleri anımsatıyor.
Ülkenin ulaşımına hizmet vermesi gereken ancak hizmet vermek bir yana canların gitmesine sebebiyet veren kötü ve bozuk yollar için devletin yol harçlarına getirdiği zamlar insafsızlığın da ötesinde bir düşüncesizliktir.
Hele bu tahsilattan elde edilen paraların amaca yönelik olarak kullanılmaması, talihsizliktir!
Her yıl vatandaştan uluslararası dille “road tax” adı verilen milyonlarca lira tahsil edilir ama her nedense yolların hali sefilliğin de ötesindedir. 
Vatandaş her yıl büyüyerek ödenemez hale gelen yol vergilerinin nerelere harcandığını artık öğrenmek ihtiyacını hissetmektedir.
KKTC halkının devletine duyduğu güven ne yazık ki yerlerde sürünmektedir. 
Yollar can alacak düzeyde olmaya devam ediyorsa, koruyucu önlemler alınmıyorsa, yol ışıklandırmaları yapılmıyorsa aksine “road tax” lar denildiği gibi maaş ödemelerinde kullanılıyorsa, ya da örtülü ödeneklerde harcanıyorsa, ben söyleyecek söz bulamıyorum!
Bunun adı yolsuzlukla eş değerde olduğundan başta Tüketiciler Derneği olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesi ve vatandaşın cebinde gezinmekte olan farelerin temizlenmesi şart olmuştur.
Peltekleşen dillerden, kem küm eden ifadelerden elektrik fiyatlarında da bir oynatma hareketi olabileceğini sezinliyorum. %25’lerden başlayan rakamlar telaffuz ediliyor. Bir süre sonra sahneye çıkan kahraman, göreceksiniz “Büyük fedakarlıklar gösterdiklerini bu rakamı aşağıya çektiklerini” dillendirecek ve zam müjdesini verecek!
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aylar kaldı, çok merak ediyorum uygulanmakta olan bu zam furyalarından sonra vatandaşın karşısına geçip nasıl oy istenecek? Yoksa bu girişimler gösterecekleri adayın seçim kaybetmesi için yapılan bir oyun mu?
                      ---------------------------------------------------
İç te zam furyalarıyla, seçim oyunlarıyla “Koyun can derdinde, kasap yağ derdinde” ifadelerini anımsatan haller devam ede dursun ada çevresinde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Kötü tırmanışlar giderek fazlalaşıyor. 
Dünya ölçülerinde küçük bir sinek olarak tanımlanacak Kıbrıs Cumhuriyeti bulunduğu coğrafyayı birbirine katacak işlere öncülük edebiliyor. Çevresine topladığı hamileri vasıtasıyla Türkiye’nin önüne set çekme cüretini gösterebiliyor.
Tarihinde sanırım ilk kez terörist tavırlarında davranan bir devlet başkanı adam öldürülmesine fetva çıkarıyor, meşruluğunu savunuyor. Muhtemel savaşlara adeta davetiye çıkarabiliyor.
Öyle görülüyor ki Akdeniz’in ısınan sularından etkileneceklerin başında gelen ülkelerinden olacağız.

YORUM EKLE

banner471

banner474