banner564

Zengin ve Yoksul Arasında Büyüyen Fark ve Yarattığı Eylemler

   Zengin ve yoksul arasındaki ekonomik fark giderek açılmaya devam ediyor. Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan 34 üye ülkesi bulunan OECD (Ekonomik İşbirliği ve Gelişim Organizasyonu) üye ülkeler ortalaması olarak nüfusun % 10’unu oluşturan en zenginlerin nüfusun % 10’unu oluşturan en az kazanan kesimden 9.6 kat daha fazla gelir kazandıklarını beyan etti. 34 ülke arasında Amerika, Kanada, Japonya, Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğu, Türkiye ve gelişmekte olan bazı diğer ülkeler yer almaktadır. OECD zenginler ve yoksullar arasında büyüyen farkı tetikleyen faktörlerden birinin gelirlerin vergilendirilme sürecindeki etkinliğin düşük seviyede olmasından kaynaklandığını belirtti. OECD gelirler arasındaki eşitsizliğin ekonomik büyümeyi tehdit ettiği konusunda uyarı yaptı. Burda yatan ana sebep ise dar bütçeli bireylerin eğitim, gelişim ve benzeri alanlara daha az yatırım yapmalarıdır. Türkiyede ise en yüksek gelire sahip olan nüfusun % 20’si toplam gelirler arasında % 46,6 paya sahip olduğu kaydedildi.
   Asgari ücretin artması ve dolayısıyla yaşam standartlarının yükseltilmesi amacı ile dünyadaki en etkin eylem olayları Amerika Birleşik Devletlerinde yaşanmaya başladı. Ülkedeki bir çok şehirde organize olmuş çalışanlar ve aktivistler asgari ücretin saat başı 15 Amerikan dolarına yükseltilmesi amacı ile protesto gösterileri düzenlemeye ve meydanlarda gösteri yapmaya başladı. Amerikadaki mevcut askeri ücret eyaletine göre saat başına 7 ile 8 Amerikan doları arasında değişmektedir. Yapılan eylemlerdeki talep ise saat başı ücret uygulamasının 15 Amerikan doları düzeyine çıkarılmasıdır. Protesto ve meetingleri takriben ulusun ikinci en büyük şehri olan Los Angeles’ta yapılan oylama sonucu 2020 yılında asgari ücretin saat başına 15 Amerikan doları olması onaylandı. Bu açıklama çalışan kesim için en önemli kazanımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Gelir zamları San Francisco, Chicago, Seattle, Oakland şehirlerinde de kabul gördü. Buna ek olarak Facebook, Walmart ve benzeri bir kaç büyük ölçekli şirket de verdikleri en düşük ücretleri artırmak yönünde harekete geçti.  
   Amerika’da yaşanan diğer bir alışılmadık gelişme ise bir diğer amerikan şirketinde yaşandı. Seattle merkezli bir kredi kartı şirketinin CEO’su Dan Price yıllık olarak kazandığı yaklaşık 1 milyon Amerikan dolarını kendi ücreti kapsamında 70.000 dolarla sınırlarayarak geri kalan kazançların personeline zam yapılarak dağıtılması hususunda karar aldı. Seattle Times gazetesine konuşan Dan Price uygulamanın 3 yıl içerisinde başlayacağını ve 120 kişilik personelinin yılda en az 70.000 Amerikan doları kazanmasını ümit ettiğini bildirdi. Bu miktardaki bir kazancın insan mutluluğu üzerinde önemli bir etki yaratacağını ve kendisine bir şey olması durumunda bile şirketinin sürdürülebilir kapsamda faaliyet göstermeye devam edeceğine olan inancını vurguladı. 


YORUM EKLE

banner608

banner474