banner564

“Ağaç yaş iken eğilir!”

Merhaba sevgili Diyalog okuyucuları.

 

Gazetemizin günden güne artan okuyucu sayısıyla daha geniş bir kitleye ulaşmanın hazzı içerisinde ve sizlerden gelen olumlu mesajlarla bu haftaki köşemde; eğitimin en temel basamağı olan, okul öncesi eğitimde İtalya’da geliştirilmiş ve Avrupa’da yaygın olarak uygulanan “Montessori” eğitiminden kısaca bahsetmek istiyorum. 


İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü Maria Montessori çocuğun bireyselliğine azami ölçüde uyan bir pedagoji geliştirir.  Bu, çocuğun bireysel becerilerine ve ilgi alanlarına, bireysel öğrenme hızına ve karakter özelliklerine uygun bir pedagojidir.

Maria Montessori çocukların; ödüllerden, cezalardan, yetişkin tarafından programlanmış eğitimden, oyuncaklardan, şekerlemelerden, öğretmen masasından, toplu derslerden hoşlanmadıklarını, özgür seçimden, hatalarını kendilerinin denetiminden, hareket etmekten,  sessizlikten,  sosyal ilişkilerini kendileri tarafından kurulmasından,  çevrenin düzenli ve temiz olmasından,  özgür faaliyete dayalı bir disiplinden,  kitapsız okuma ve yazmadan, alıştırmaların tekrarından, hoşlandıklarını gözlemledi ve Eğitim sistemini çocuktan yola çıkarak kurdu.

Bu, başka eğitim sistemleriyle karşılaştırıldığında çocuklara sağlanan olanaklar sayesinde, kendi seçimlerinin eğitimcinin onları isteklendirmesinin yerine geçtiği kendi eylemleri sonucu hataların denetlenebildiği bir eğitim sistemidir.

Montessori eğitimi temelde kişiliğin oluşumu üzerinde durmaktadır.

Maria Montessori bunu açıkça şu şekilde ifade etmektedir: “Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır.”

Ülkemizde henüz yaygınlaşmasa da bazı okul öncesi okullarda Montessori eğitimi için gerek fiziksel çevre düzünlemeleri gerekse eğitim vererek okul öncesi öğretmenlerin bu alnada yeterliliklerinin sağlanması için eğitimler yapılmaktadır. Montessori çocuğu bir birey olarak kabul eder. Çocuk, özeldir, tektir. Kendine has bir varlıktır. Çocuk etrafındaki maddesel dünyayı absorbe eder, gelecekte yetiştireceği kişi modelini biçimlendirir.

Montessori Eğitiminin temel taşlarından birisi hazırlanmış çevredir. Çocuklar hazırlanmış çevredeki Montessori materyallerinden, bireysel ilgi ve eğilimine göre bağımsız olarak seçim yaparlar.

 

Montessori okullarında çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışırlar. Çocuklara istedikleri kadar tekrar etme imkânı sunulur. Erken öğrenen yeni bir çalışmaya geçebilecektir, çünkü öğrenmede herkesin farklı bir ritmi vardır. Materyallerdeki hata kontrolü çocuğun kendi hatasını bulmasıyla gerçekleşir. Başka birinden uyarıya, onaya ve düzeltmeye gerek kalmaz. Kendi kendisini düzeltmesine olanak sağlar. Böylece yetişkinden bağımsızlaşmak doğal olarak gerçekleşir.

 

Çocuğun güçlü bir karakterde yetişmesini sağlamak için “bir bakıma fiziksel ve ruhsal bir hijyene” ihtiyaç vardır. Bu durumda yetişkinlerin görevi çocuğun içindeki yeteneği ve gizil gücü uyandırmak ve onları gelişim sürecinde desteklemektir.

Montessori okullarında çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışırlar. Dolayısıyla Montessori yönteminin özü, çocuğa önceden hazırlanmış bir çevrede kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü tanımayı amaçlayan, kendi kendine oluşan ve gelişen bir yöntem ve sistem anlayışıdır. Çocuğa kişiliğinin gelişmesi için özgürlük tanıyan ve kişilik gelişim sürecini destekleyen bu eğitim metodunda  bir eğitimci olarak beni en çok etkileyen nokta ise çocuğun kendi onuru içerisinde gerek bireyselleşmesini gerek sosyalleşmesini ciddiye alan ve bireye özgü ADİL bir eğitim anlayışının olmasıdır.

Çocuk yetiştirmek dünyanın en zor fakat en önemli mesleğidir. Anne babalık ve öğretmenlik aslında mimarlıktır. İnşa ettiğiniz bina tamamıyla sizin eserinizdir. Bu binanın en önemli noktası ise temelidir.

Bu nedenle bu hafta, yaşam boyu eğitimin temel basamağı olan okul öncesi için geliştirilmiş ve benim çok beğendiğim bu akımı sizlere tanıtmak için aracı olma keyfini yaşıyorum.

YORUM EKLE

banner471

banner473