banner564

“Doğru Yolda Yürümek. . .”

Okul sınavlarının Cuma günü sona ermesi bazı öğrencilerimizin biraz rahatlamasını sağladı. Fakat, bir çok öğrenci hâlâ çok yoğun bir dönemden geçiyor.  Yaklaşan kolejlere giriş sınavı, yönlendirme sınavı ve LYS için son hazırlıklar devam ederken, yurtdışı hedefleyen veya “A’level’larla” , Türkiye’de okumayı planlayan Kolej öğrencilerinin bir aydır devam eden “GCSE”  ve “A’level “ sınavları ise, Haziran ayının ortasında sona erecek.

Başarılı olabilmenin en önemli noktası hedef belirlemektir. Doğru hedef belirlendikten sonra hedefe ulaşabilmek için en uygun yolun seçilmesi ve bilir kişiler tarafından doğru yönlendirilmesi ise ikinci basamaktır.

Hedefini belirleyen , yolunu çizen bir öğrenci; disiplinli ve düzenli bir çalışma sistemiyle rahatlıkla çıktığı yolu tamamlayabilir.

Hedefini belirlememiş veya kararsızlık içerisinde olan öğrenciler ise ordan oraya savrulurken; sürenin sonuna geldiklerinde, aslında hiç yol alamadıklarını fark edip, varolan kapasitelerini ve imkânlarını doğru yönde kullanamadıklarından, başarısızlıkla sonuçlanan bir sürecin üzüntüsünü yaşarlar.

Bu gerek ‘kolej girişi’ olsun, gerek ‘LYS’ olsun, gerek ‘GCSE’,  ‘A’level’ olsun, izlenen süreç  aynıdır.

9.Sınıfta, Orta Okul sona erdiğinde önce herhangi bir öğrenci imkânlarını gözden geçirerek kendi ülkesinde mi, Türkiye’de mi, yoksa yurt dışında mı okuyacağına karar verecektir.

 Türkiye’de okumak isteyen öğrenciler bu yolu ‘LYS’ ile mi ‘A’level’larla’ mı tamamlayacağına karar verdikten sonra kafasında oluşan bölümleri bir kağıda dökmeli.

Ailelere ve öğretmenlere düşen görev ise mutlaka çocuklara bölümleri ve meslekleri tanıtmaktır. Çocuklarımız birçok bölümü tamamladıktan sonra nasıl bir mesleğe sahip olacaklarını bilmiyor. Meslekleri tanıdıktan sonra kendisine yakın olanları seçip, bu meslek dallarının ‘LYS’ için sözel mi, sayısal mı, eşit ağırlıklı mı, olduğuna, ‘A’Level’lar’ için ise “Arts” mı “Science”mı ağırlıklı olduğuna karar vererek o alanlara yoğunlaştırılmaları gereklidir.

Türkiye’de veya Yurtdışında ‘IGCSE’ ve’ A’Level’larla’ okumayı hedefleyen bir öğrenci için 9.Sınıftan itibaren her yıl çok önemlidir. Öğrencinin ilk baştan hangi ‘IGCSE’leri’ ve ‘A’Level’ları’ yapmayı hedeflediği belirlenmeli ve belirlenen sınavlar sonucu, 9.-12. Sınıflar arasında orantılı bir şekilde dağıtılmalıdır.

Bazı ‘IGCSE’ ve ‘AS’leri aynı yıl içerisinde yapmak, öğrencilere başvurularda avantaj sağlayacağı gibi bazılarını ise dağıtmak öğrencinin verimini artıracaktır.

Hedef çok önemlidir. Fazla dağılmamak ve sizin için gerekli ‘IGCSE’ ve ‘AS’leri almak başarınızı yükseltecek bundan dolayı, alternatif ‘IGCSE’lerle’ vizyonunuzu geliştirmekte size avantaj sağlayacaktır.

İlkokul’dan başlayan ve yaşam boyu devam eden eğitimin en zorlu basamağı çok büyük bir olasılıkla Üniversite’ye kadar olan süreçtir. Bu yolda bilinçli ilerlenebilmesi, gelecek hayatınızın doğru temellerle atılmasıdır.

İkinci bir hayatınız yoktur. Günümüzde eğitim birçok şeyin temelidir.

Elinizdeki fırsatları kaçırmayın ve sizin içni en güvenli yolda disiplinli ve emin adımlarla ilerleyin.

 

YORUM EKLE

banner608

banner473