banner564

Acaba söylesem mi? Kıbrıslı Türkler Türkiyelileri...

Dün iki değerli Kıbrıslı gazetecinin “Kıbrıslılar Türkiyelileri sever mi” temalı yazısını okudum. 
Hasan Hastürer ve Yusuf Kanlı bu yazılarında benim az sonra söyleyeceğimi söylememek için, Kıbrıs ağzıyla “öldüründüler.” 
Genelde Kıbrıslılar Türkiyelileri, Türkiyeliler de Kıbrıslıları sevmez. Ve karşılıklı yapılan hatalar bu sevgisizliği derinleştiriyor.
Gerçek budur.
Onlar bunu benden daha iyi bilirler ama yazılarında söylemeye çekinirler.
Sadece onlar değil, birkaçı hariç bütün yorumcular ve politikacılar, bunu söylemekten kaçınır. Kıbrıs ile TC arasındaki en hassas konulardan biri, belki de en hassas olanı budur.
Genelde Kıbrıslı Türkler Ankara’nın KKTC üzerinde açıklanmamış emelleri olduğunu düşünürler.
Bu düşünceye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönlünde yatan aslan KKTC’yi ilhak etmektir. 
Bu uluslararası konjonktüre bağlı olan bir adımdır ve durum hâlen buna müsait değildir.
 
Bunun pişmesini beklerken ve pişmesini kolaylaştırmak için Ankara adadaki nüfus oranını TC kökenlilerin lehine değiştirmeye çalışır.
Buraya işçi veya göçmen olarak gelenlere KKTC vatandaşlığı verilmesi için hükûmetlerin üzerinde sürekli baskı uygular. 
Dünyadaki en laik Müslüman toplumu olan Kıbrıslıları sofulaştırmak için kampanya yürütür. Birçoğunda cemaat olmamasına rağmen her köye cami yaptırır ve buralara maaşı Türkiye’den yollanan imamlar atar. 
Kimin cumhurbaşkanı ya da bazen kimin parti başkanı seçileceğini empoze etmeye çalışır.
Nüfus sayımı yapılmadığı için gerçek durumu bilmek mümkün değil. Ama şurası kesin: Rahmetli Denktaş’ın “Gelen de Türk giden de Türk,” diyerek ardına kadar açtığı kapıdan adaya giren TC kökenlilerin sayısı Kıbrıs kökenlilere ya yaklaştı ya da geçiyor.
Kıbrıslılar ne Türkiye’nin bir ili olmak istiyorlar ne zorla kişilik değişikliğine uğramak ne de Türkiye’den gelen nüfus dalgalarının altında boğulmak. 
Tümü imkân dahilindeki bu olasılıklar Kıbrıslıların Türkiye’den, özellikle Erdoğan’dan korkmasına neden oluyor. 
 
Mustafa Akıncı’yı gelecek ayki seçimleri kazanmaya en yakın aday yapan bu korkudur. Oy verenlerin çoğu, Akıncı’yı “Türkiye’ye karşı en dik duran” politikacı olarak görüyor.
Kıbrıslılarla TC’den gelenler arasında karakter, kültür, inanç, eğitim ve gelir farkı dahil birçok uçurum vardır. Bunlar kaynaşmaya engel olmaktadır. 
Kıbrıslıların ta başından adaya yollanan TC’lileri dışlamaları, onları entegre etmek için hiçbir şey yapmamaları durumun kemikleşmesinin önemli nedenlerinden biridir.
Kıbrıslıların en büyük kabahati adaya çalışmak veya yatırım yapmak için gelen TC’lilere vatandaş olmadan işlerini rahatlıkla yapabilecekleri bir statü vermeyi becerememeleridir. 
Adada yirmi yılını dolduran, hatta burada doğan ama ne vatandaş ne de çalışma iznine sahip olan binlerce TC’li var. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.
Zamanı geri çevirmek mümkün değildir. Gelen Türkiyelilerin çoğu kalıcıdır. Vatanlarına dönecek olsalar KKTC ekonomisi çöker çünkü adadaki iş gücünün, hatta talep açısından bakıldığında ekonominin belkemiği bunlardır. İnşaatçılıktan berberliğe, aşçılıktan hemşireliğe çoğu az gelir getiren işlerin neredeyse hepsini TC’liler yapıyor. 
 
Bunların statü sorunu halledilmeden hiçbir şey halledilemez. Ama ne yazık ki Kıbrıslıların sorun çözme yeteneği yok denecek kadar azdır. Kıbrıslılara on para değer vermeyen Ankara’nın ise konu umurunda bile değildir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hakan Güneş
Hakan Güneş - 4 yıl Önce

Olanı biteni olduğu gibi söylediğiniz bir yazınızı daha zevkle okudum. Her ne kadar bu kısır ve tatsız konular hoşuma gitmese de üslup farkınız bu konuları da okunabilir yapıyor. Teşekkür ederim.

Öz
Öz - 4 yıl Önce

Sorun Kıbrıslı-Türkiyeli sorunu değildir. Sırf oy uğruna KKTC'ye doldurulan, onlara bol keseden arazi verilen lümpen pespaye bir kesim ile olan çatışmadır.
Bunun millet ile bir alakası yoktur.Herhangi bir milletten olabilir. K/Türklerin Türkiye'den gelen eğitimli, donanımlı, başarılı Türkiyelilerle sorunu yoktur.

Ayşe
Ayşe - 4 yıl Önce

Genelde birbirlerini sevmiyorlarmıymış?? Devlet-hükümet ilişkileri dışında, kim kimi demiyor? Benim bir problemim yok, acaba bende mi algı bozukluğu var diye beni şaşırtan bu ifadeyi çevremdeki enaz 15 kişiye sordum: "yoo niye sevmiyelim" cevabı geldi istisnasız! Hatta para olsa da tatil yapsak orada diyenler var. İyi fikir. Bu arada İstanbul'dayı biz. Niye sevmiyelim Kıbrıslı Türkleri? ?

Gerçek Kıbrıslı
Gerçek Kıbrıslı - 4 yıl Önce

Başka ülkelere giderseniz görürsünüz ki Turkiyelileri hic bir ülkede sevmezler.sebeb nedir acaba?

Derya Akmaz
Derya Akmaz - 4 yıl Önce

Kıbrıs Türkü kaçmaktan kovalamaya vakit bulamadı, iş beğenmedi, iş gücü yaratamadı. Türkiye ‘nin 1974’ te yerleştirdiği topluluğun kalifiye olmaması toplumsal uyumu zorlaştırdı. Aydınlatıcı ,özet yazınızı yine keyifle okudum. Elinize , yüreğinize sağlık.Tesadüf, T24’te Rafet Uçkan da aynı konuyu geniş açıdan yazmış. Okunası.

turkush power
turkush power - 4 yıl Önce

sevsen ne olur sevmesen ne olur AKINCI 100 kere baskan olsa bunu mu degistirebilecek sovyetlerin yikilisi da teoriyi pratige gecirememekti cunku bu teorinin pratige gecebilmesinin mumkunati yok bence direnmeyi birakip gercekleri kabul etmek lazim

Turkish power
Turkish power - 4 yıl Önce

gercek kibrislisin da nesin goren de AB sansolyesi zannedecek niye Turkleri sevmezler biliyormusun Bizansin canina okuyup Istanbulu aldiklari icin hacli seferlerinin blini kirip ezilen mazlum toplumlarin karsisinda olduklari icin filistinde akdenizde egede kibrista hacli zihniyetine karsi ayakta durduklari icin palikaryayi denize doktukleri icin ab yalakasi olmadiklari icin vs vs anlayabildin mi palikarya isbirlikcileri 150 yilda soyunu sopunu gecmisini anasini babasini atasini unutmadigi icin kapis???

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 4 yıl Önce

Her şeyin başı ekonomi değil mi?
“Var evi kerem evi, yok evi şeytan evi.”
Bir sürü atasözü sırayalabilirim.
Üstada saygılar


banner471

banner473