banner564

Ağaçların yaşamsal önemi göz ardı edilmemeli

Son yıllarda ülkemizde ağaçlara karşı sempati duyanların sayısında dikkati çekecek kadar artma olduğu bir gerçektir. Ancak her nedense tüm gerçeklere rağmen hala daha ağaçların önemini ve değerini anlamayanlar da vardır.
    İnsanların ağaçları sevmesi ve buna bağlı olarak da koruması için birçok haklı nedenler vardır. Ancak ağaçları sevmemek onları yok etmek için mantıklı hiçbir neden yoktur.
Ağaçlara zarar veren bazı böcek ve hayvanlar, bunu içgüdüsel olarak beslenme amacı ile yaparlar. Örneğin; bir çam kese böceği, beslenmek için ağaçların yapraklarını yer. Gelişmiş ağaçları yapraksız bırakarak zayıf düşmelerine, genç fidanların da yaptaksız kalarak yok olmalarına sebep olur. Yeni dikilmiş ormana giren bir keçi, bir günde yüzlerce fidanın tepesini yiyerek gelişmelerinin durmasına ve yok olmalarına sebep olur. Görüldüğü gibi gerek böcekler gerekse hayvanlar ağaçlara sadece karınlarını doyurmak için zarar yapar ve yok olmalarına sebep olurlar.
    Öte yandan, düşünen bir yaratık olan insanların bazıları, ya gereksiz yere veya mantıklı olmayan sebeplerle ağaçlara zarar vermeğe ve yok olmalarına sebep oluyor. Zaman zaman basına yansıyan haberlerde görüldüğü gibi bazı kimseler, sırf iş yerinin yoldan görüntüsünü engellediği düşüncesi ile kaldırımda bulunan ağaçları kesiyor.
    Aslında gerek iş yerinin önündeki kaldırımda bulunan gerekse sadece bir defalığına odun temini için ağaçların kesilmesi gerçek bir dayanaktan yoksundur. Çünkü ağaçların varlığının hiçbir olumsuz etkisi olmaması bir yana, birçok yararları vardır. Bir iş yerinin önünde bulunan ağacın kesilmesini gerektirecek makul ve mantıklı bir neden gösterilmesi mümkün değildir. Uygar ülkelerde hatta hemen güneyimizdeki şehirlerde, tüm iş yerlerinin önündeki kaldırımların ağaçlandırılmış olması, tesadüfen veya bilinçsizce yapılan bir uygulama değildir. Aksine belirli bir amaca hizmet için tüm kaldırımlar ağaçlandırılmıştır.
    Şehirlerde kaldırımlarda ağaç bulunması artık çok gerekli ve yaşamsal bir uygulama kabul ediliyor. Çünkü, yollardaki yüzlerce araçtan çıkan ve insanlar için çok ciddi tehdit olan eksoz gazlarının tutulmasında ağaçların paha biçilmez yararları vardır. Havamızda normal ölçülerin çok üzerinde bulunan toz parçacıklarının da tutularak teneffüs ettiğimiz havanın kalitesinin artmasında yine ağaçlar en büyük yardımcımızdır. Yaz aylarında insanları bunaltan kavurucu sıcaklara karşı da ağaçlar, tam anlamıyle doğal bir klima görevi yaparak insanların sağlığını koruyor. Ayrıca ağaçların trafikten kaynaklanan gürültü kirliliğin azaltılmasında da olumlu etkisi olduğu biliniyor.
Bütün bu paha biçilmez faydaları yanında, özellikle şehirlerdeki stres verici koşullarda bunalan insanlar için ağaçlar; huzur verici, dinlendirici, rahatlatıcı ve çekici olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ağaçlar, yaprakları, güzel görünümleri, en hafif bir esinti ile sallanan yaprakları ile insanlar üzerinde huzur verici bir etki yapar.
Bir iş yerinin kaldırımında ağaç bulunması, hem sağlık hem de görüntü bakımından çok büyük bir avantajdır. Bu bakımdan iyice düşünüldüğü zaman herkesin iş yerindeki kaldırımda veya çalıştığı ortamda ağaç bulunmasından mutluluk duyması onları koruması ve değerilerini takdir etmesi gerekir.
Bir işyerinin kaldırımında ağaç bulunması, iş yerinin müşteriler için daha güzel ve dolayısı ile çekici olmasına da katkıda bulunur.
    İşte ağaçların insanların yaşamları için sağladıkları büyük yararlar nedeniyle, tüm uygar ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ağaçların gelişi güzel ve düşünülmeden kesilmesinin önlenmesi için caydırıcı yasalar vardır.
Şehirlerdeki kaldırımlar ve buralarda bulunan ağaçlar belediyelere ait olduğuna göre, bunlara zarar vermek veya buradaki ağaçları yok etmek kamu malına tecavüz suçu işlemek demektir.  
Ormanlardaki ağaçlara zarar vermek yürürlükteki ormancılık yasaları bakımından suçtur. Meyve ağaçlarını kesmek yürürlükteki ‘Meyve Ağaçlarını Koruma Yasası’na göre suçtur.
Özetle belirtmek gerekirse, ağaçlar ülkemizdeki herkes için gerçek birer cankurtanan görevi yapan çok yararlı varlıklarımızdır. Bunları yok etmek zararımıza koruyup çoğaltmak yararımızadır.
Yakın geçmişte bir tehdit olarak görülen küresel ısınma, artık ülkemizde etkisini göstermeğe başlamıştır. Ülkemizdeki tüm sektörleri ve insanların yaşam kalitesini etkileyecek olan küresel ısınmanın etlilerini azaltılmasında da elimizdeki tek silah sadece ağaçlardır.
Karşımızdaki açık gerçekleri herkesin dikkate alarak ağaçların değerini bilmesi, ağaçları koruması gerekir. Her şeye rağmen, hala daha pervasızca ve hiçbir mantıklı ve kabul edilebilir nedeni olmadan ağaçlara zarar verebilenlerin de yasalar uyarınca caydırıcı bir şekilde cazalandırılması gerekir.  

YORUM EKLE

banner471

banner473