banner564

Ağaçsız yaşam olamaz

Ağaçlar insanlar için vazgeçilmez canlı varlıklardır. Ağaçsız bir dünyada yaşamak düşünülemez. Ağacın ve yeşilin az olduğu yerlerde yaşam kalitesi, daha düşük olur. Çocuklarımız ve torunlarımız daha yeşil ve daha güzel bir KKTC’de yaşamaya layıktır.
  Bu nedenle gelecek nesillerimize daha sağlıklı, daha güzel ve daha sürdürülebilir bir çevre bırakmak için, ağaç varlığımızın normal düzeye çıkarılması gerekir.
İçinde bulunduğumuz dikim döneminde, herksin ağaçların yaşamsal önemini dikkate alarak; avlusuna, tarlasına ve bahçesine ağaç dikmesi, ülkemizin yeniden Yeşil Ada olmasına, katkıda bulunacaktır.
Ağaçların tüm canlılar ve insanlar için, yaşamsal önemde, çok yararlı ve vazgeçilmez varlıklar olduğu öğretilmektedir. Buna rağmen hatırlatmada yarar görmekteyim.
Yakacak, tohum, meyve, çiçek, kozalak, katık ve çeşitli ham madde temin ederek ekonominize katkıda bulunur. Ayrıca ülkemizin doğal görüntüsünü güzelleştirerek, turizm gelirlerinin artmasına yardımcı olur.
Toprağı kökleriyle sıkı bir şekilde tutarak, yağmur suları ve rüzgâr tarafından alınıp götürülmesini; çoraklaşmasını önler. Gelişmiş bir zeytin ağacı, kökleri ile 30 ton dolayında toprağı tutarak aşınmasını önler.
Yağmur sularının akıp gitmesini önler ve kullanmamız için yeraltında birikmesini sağlar.
İnsanların çıkardığı karbon dioksiti yutar ve havaya, yaşam için en gerekli madde olan oksijen verir. Gelişmiş bir kayın ağacı saatte 40 insanın çıkardığı 2.35 kg. karbon dioksiti tutar.
Bir hektar çam ormanı yılda 40 ton tozu zararsız hale getirir Ağaçlar, insanlar için en ucuz, en etkili hava temizleyicisidir.
Küresel iklim bozulmasının ve hava kirliliğinin insanları tehdit edecek boyutlara çıktığı 21.’inci yüzyılda, sağlıklı yaşayabilmemiz için, ağaçlara her zamankinden daha çok muhtacız.
Ağaçlar, insanları rahatsız eden fena kokuları tutar, ,yüksek ses ve gürültünün şiddetini azaltır. Örneğin 50 metre genişliğindeki bir otobanın trafik gürültüsünü, 20-30 desibal azaltır.
Ağaçlar, havadaki; ozon, kükürt dioksit, azot dioksit  gibi insanlar için zararlı olan gazları tutar ve havayı temizler.
Ağaçlar, yapraklarıyla havaya verdiği su buharı sayesinde, yağmur yağmasını sağlar.
Kökleriyle aldığı suyu yaprakları ile havaya vererek ve zemine gölge yaparak, kavurucu sıcakların etkisini azaltır ve doğal klima olarak havayı serinletir.
Yollarda, akşamları karşıdan gelen oto far ışıklarını tutarak sürücülerin seyahat gerilimini azaltır ve   kazaların önlenmesinde etkili olur.
Rüzgarın hızını keserek insan ve tarım ürünlerini aşırı sıcak ve soğuktan korur, evlerde enerji tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunur.
Şehirlerin sıkıcı, yorucu ve gürültülü koşullarına karşı; stresten kurtulmamızı, dinlen- memizi ve huzura kavuşmamızı sağlar.
 Ağaçlar, sakinleştirici görünümü ile insanların kalp atışı, kan basıncı ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yapar.
İnsanları, ciddi sağlık sorunlarına sebep olan atmosferdeki ultraviyole ışınları ve radyasyon zararlarından korur.
Ağaçlar, toprağa bereket, yurda servet sağlar ve ağacın yok edildiği yerde insanlar için felaket başlar.
İlkokuldan beri ağaçların yararlarını öğreniyoruz. Çevre örgütleri de ağaçların önemi hakkında sürekli olarak aydınlatıcı etkinlikler yapar. Bu nedenle ağaçların yararları bilinmektedir. Fakat bir çok kişi bildiği halde, dar görüşlülük veya geçici çıkarlar için ağaçların önemini umursamıyor.
Yoksa, ülkedeki ağaçları katlederek, yeşil ciğerimizi, hava musluğumuzu kapatmak istediklerinde, hep birlikte karşı koymamız gerekirdi.
Sadece ağaç bayramlarında nutuk çekmekle, ağaç varlığımızı koruyup artırmamız mümkün değildir.
Küresel iklim bozukluğundan en çok etkilenecek bölgede bulunmamız nedeniyle, kendi geleceğimiz için ağaç dikmemiz, ağaçları  korumamız , ağaç katliamlarına karşı çıkmamız ve başkaları ile bu amaçla işbirliği yapmamız gerekir. 

YORUM EKLE

banner608

banner473