Diyalog Gazetesi
2024-04-11 08:37:27

Et meselesi

Ferdi Sabit SOYER

11 Nisan 2024, 08:37

Artık hayret etmemeyi de öğrendik. Ortaya serilen skandallar dizilerine. Her Allah’ın günü tık tık yukarı çıkan döviz kurları mı? Yoksa döviz tık tık yukarı çıkarken, son sürat yukarı fırlayan fiyatlara mı? Ancak en acısı değerlerin hızla yokuş aşağı yuvarlanmasıdır. Bakın, kendini “ Serbest Piyasacı , Liberal” diye adlandıran UBP ağırlıklı koalisyon hükümeti, ete narh koyduğunu ilan ediyor. Vatandaşa ucuzluğu sağladığını ilan edip Kasap esnafını suçlu diye ortaya sürüyor. Hayvancı ile kasabı birbiri ile ve vatandaşı da tümü ile karşı karşıya getiriyor. Fakat vatandaşlardan da imkanı olan, gerçekten serbest ticaretin imkanını kullanıyor. Güneye geçebilen geçip et alıyor. Geçemeyen diğer vatandaşların bazılarına da dostlukla alıp getiriyor. Narh uyguladı ya hükümet, bir şeyi başardı. Güneyde kasap dükkanlarının önünde kuyruklar oluşturdu.
Peki bu sözde Serbest Piyasacı hükümet; üretimden, tüketime uzanan zincirin bütün halkalarını ele aldı mı ? Çünkü maliyeti belirleyen bu halkaların önemli bir kısmında, hükümetin yalnış politikası pahalılığı artıran esaslı nedenlerdendir. Bunlardan biri elektrik fiyatlarıdır. Klasik yakıt gideri ve diğer sabit giderlerin bilenen artışı dışında; endenk döndek işlerle maliyeti kat be kat artıran ve halktan alarak belli odaklara kaynak aktaran hükümetin ucube politikası nedeni ile elektrik enerjisini pahalı kılan bizzat kendileridir. Buna başka kusurlar da ilave oluyor. Örneğin Yerel Yönetimlere aktarılacak olan devlet katkısını az tutmak için Bütçede, Devlet Gelirleri öngörüsünü gerçek dışı bir şekilde az göstermek sözde açık gözlüğü bu hükümetin politikasıdır. Ama bu sözde açık gözlük, enflasyon ortamında, pahalılığı körükleyen işlerin gerçekleşmesine kapı açıyor. Yani Devlet Katkısı ile oynarken, Yerel Yönetimlerin eksilen kaynağı için vatandaşa vergilerle yüklenmeye kapı açıyor. Çünkü Yerel Yönetimlere yönelik olarak vergi, harç ve hizmet sunumu fiyatlandırması, Asgari ücrete endekslendi. Kimse de buna itiraz edemedi. Çünkü Yerel Yönetimleri batmaktan kurtarmak tezi öne çıktı. Sonuç ne oldu? Devlet Katkısı üzerinde Hükümet oyun oynama imkanını artırdı. Kaynak ihtiyacı da vatandaşın sırtına bindi. 
Bakın et konusuna gelelim. Ete narh koyma yolunu tutan hükümet, maliyette bir unsur olan ve asgari ücrete Endekslenen kesim ücretlerinin aşağıya çekilmesi için bir desteği gündemine aldı mı? Asgari ücrete endekslenen meslek vergileri, Belediye harçları, su giderlerini desteklemeyi gündeme aldı mı? Üretim aşamasında dövize endeksli girdi fiyatlarına dönük, her yıl gözden geçirilecek ciddi bir desteği gündeme aldı mı? 
Sen bunları ele almayacaksın ve en kolaya baş vurarak narh koydum diyeceksin? Binlerce vatandaşın, Bayramlık kımızı et ihtiyacı için Güneye akacak? Sende gardrop milliyetçiliğine ve Serbest Piyasacı söyleme devam edeceksin. Enflasyon yalnız kaynakları eritmiyor. Değerleri, ahlakı, toplumun kurumsallığını ve varlığını da eritiyor. Et konusunda alınan ucube karar bu halin en tipik örneğidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.