Diyalog Gazetesi
2014-10-31 11:19:29

Güne zinde başlamak kahvaltıdan geçer

31 Ekim 2014, 11:19

Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücudumuz, besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmaması durumunda beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bundan dolayı ise yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Çocuklarda okul başarısı düşer. Kahvaltı yapılmadığında vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında direnci düşer. Yorgunluk, bitkinlik genellikle duyulan açlık hissi ile beraber gitmektedir, doygunluk sağlanması ile yorgunluk ve bitkinlik ortadan kaldırılabilmektedir.
Öğünler arasında en önemlisi sabah kahvaltısıdır.
 
Bedenin düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. Kan şekerinin düşüklüğü kadar yüksekliği de tehlikeli bir durumdur. Düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda beslenildiğinde kan şeker düzeyi alçalıp yükselme göstermediğinden vücudumuz düzenli çalışır.
Kan şekerimizin düzenliliği açısından kahvaltıda proteinli besinlerin bulunmasına özen göstermeliyiz.
Kahvaltıda yeterli protein tüketen kişilerde iş verimi ve reaksiyon hızı yüksektir. Kahvaltı yapmayan kişilerde ise iş verimi önemli ölçüde azalır, anlama ve kavrama hızı düşer. Kahvaltı yapmayan bireyler egzersiz yaptıklarında baş dönmesi, bulantı ve kusma şikayetlerini dile getirmektedirler. Düşük protein içeren kahvaltı alımından sonraki ikinci ve üçüncü saatler arasında kan şekeri açlık seviyesinin altına düşmekte ve kişiler açlık hissi duyduklarını belirtmektedirler. Yeterli protein içeren kahvaltıdan sonra ise kan şekeri düzenli gitmekte, açlık düzeyinin üzerinde seyretmekte, böylece kişiler açlık hissi duymamaktadırlar.
Sabah kahvaltısında yenilen sebze ve meyveler çok önemlidir.
Kahvaltıda meyve ya da sebze yenilmesi bu öğünü besin öğeleri bakımından dengelediği gibi içerdikleri posa nedeniyle de emilimi düşürerek doygunluğu daha uzun süre sağlamakta, kan şekerinin daha geç düşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca meyve ya da sebzenin kan kolesterol düzeyini düşürmede de etkili olduğu bilinmektedir. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında kahvaltıda bir bardak yarım yağlı ya da yağsız süt içmek, bir adet portakal, domates, salatalık ve benzeri bir sebze ya da meyve tüketmek güne enerji dolu ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Meyve ya da meyve suyu her kahvaltıda bulunması gereken besinlerdendir. 
Çocuklar için mutlaka kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması için ilk hedef kahvaltı yapma alışkanlığını sağlamak olmalıdır. Kahvaltı çocukları öğrenmenin getireceği zorluklara karşı hazırlar. Bu nedenle okul hayatında kahvaltının önemi daha da fazladır.. Gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğelerinin doğru öğünlerde yeterli miktarlarda alınmaması, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu nedenle her çocuğun düzenli bir şekilde kahvaltı yapması sağlanmalı, yapamıyorsa kahvaltı yapmalarına uygun koşullar yaratılmalıdır. Kahvaltıda çocuklara verilmesi önerilen besinler ise; Peynir, zeytin, yumurta, reçel, fındık ezmesi, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri olmalıdır.
Kahvaltı örnekleri
Bir su bardağı süt (200 gr) 
30-60 gr peynir
5-6 adet zeytin
1 küçük boy dilimlenmiş domates
1-2 dilim ekmek 
VEYA
1 su bardağı süt (200gr)
1 haşlanmış yumurta
1 dilim reçelli ekmek
1 adet mandalina
VEYA
1 su bardağı süt (200gr)
Fındık-fıstık ezmeli 2 dilim ekmek
1-2 adet mandalina veya portokal
VEYA
1 su bardağı süt (200gr)
3-4 adet kurabiye ya da 1-2 poğaça
1 su bardağı portokal suyu
VEYA
1 su bardağı sütle karıştırılmış kahvaltılık tahıl ürünü 
½ su bardağı meyve suyu
VEYA
1 su bardağı süt
Tahin-pekmez
Bir fincan ceviz
2 dilim ekmek
1 adet portakal
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.