Diyalog Gazetesi
2014-12-28 08:58:13

Karaciğer ve deri

28 Aralık 2014, 08:58

Karaciğeri etkileyen birçok hastalıkta deri ile ilgili belirtiler görülebilmektedir. Halk arasında oldukça yerleşik olan bir inanç ise, deride meydana gelen birçok belirtinin karaciğer hastalığından kaynaklandığını düşünmektir. Hâlbuki karaciğerle ilgili hastalıkları, ancak kronik döneme geçtiğinde deride belirti ve bulgular ortaya çıkar. 
Deride çeşitli bulgulara en sık sebep olan durumlar aktif karaciğer iltihabı ve alkolik karaciğer hastalığıdır. Sarılık, karaciğer hastalıklarının en sık görülen belirtilerindendir ve hemen her zaman karaciğer ile ilgili bozukluklara özgü bir belirtidir. Önce gözün beyaz kısmında sararma ile kendini gösterir ve zamanla tüm deriye sarı renk hâkim olur. İleri dönemlerde ise deri koyu sarı ve kahverengine dönük bir hal alır. Bu sarı rengin sebebi, vücuttan safra ve karaciğer yoluyla temizlenmesi gereken ve temizlenemeyen maddelerin deride birikmesidir. Bu toksik maddeler aynı zamanda şiddetli ve tedavisi güç bir kaşıntıya da sebep olabilirler.
Siroz’da görüntü
 
Yine son dönem siroz hastalarında deri tipik olarak kahverengi bir görünümdedir. 
Deri altı damar yapısı da karaciğer hastalığından etkilenmektedir. Kronik karaciğer hastalığı olan kişilerde, özellikle güneşe maruz kalan yerlerde çok sayıda kılcal damar genişlemeleri görülebilir. 
Yine sıklıkla yüzde yerleşen, damarsal ve örümcek benzeri görünümlü benler de başta alkolik karaciğer hastalığında sık rastlanan bir bulgudur. Her iki avuç içinde yaygın kızarıklıklar da görülebilir. Karaciğer hastalıkları hormonal dengeleri de etkileyebildiğinden, hem kadınlarda hem de erkeklerde kollardaki, koltuk altı ve kasıklardaki kıllarda dökülmeler olabilir. Östrojen hormonundaki artışa bağlı, erkeklerde memelerde büyüme ve sperm sayısında azalma da görülebilir. 
Karaciğer hastalıkları tırnakla ilgili de pek çok değişiklik yapabilir. Tırnaklarda çomaklaşma, kalınlaşmış ve kıvrımlı tırnaklar, tırnak üzerinde beyaz bantlar, çizgilenme, genel zayıflık ve kırılganlık oluşabilir.
Kaşıntıya dikkat
Karaciğer ve safrayla ilgili hastalıkların en sık ve en can sıkıcı belirtilerinden birisi de kaşıntıdır. Safra akımını engelleyen hastalıklar başta olmak üzere hepatit B ve hepatit C hastalarına da kaşıntı sıklıkla eşlik eder. Bu kaşıntılar çoğunlukla inatçıdır ve birçok tedaviye de dirençlidir. 
Yukarıda saydığımız tüm bu belirti ve bulgular, çoğunlukla son dönem karaciğer hastalıklarında görülür ve başka birçok iç organ belirtisi de bunlara eşlik eder. 
Dolayısıyla basit akneler, kurdeşen benzeri hastalıklar ya da kuruluğa bağlı kaşıntılarda doğrudan karaciğerden kaynaklanma ihtimalinin akla getirilmesi oldukça yaygın ancak yanlış bir kanıdır. Karaciğer hastalıklarının deri bulguları oldukça özgündür, çoğunlukla başka deri hastalıklarıyla karışmaz ve yine sıklıkla son dönem karaciğer hastalarında görülür. Dolayısıyla deneyimli dermatoloji uzmanları tarafından kolaylıkla tanınabilir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.