Diyalog Gazetesi
2014-11-09 07:37:11

Saç yolma hastalığı

09 Kasım 2014, 07:37

Birisinin kendi kıllarını çekmesine veya yolmasına yol açan, yinelenen, bitmek bilmeyen, karşı konulamaz bir dürtüdür.
Patolojik kumarbazlık, aralıklı patlayıcı bozukluk, yangın çıkarma tutkunluğu ve kleptomani (çalma tutkunluğu) ile birlikte “dürtü denetimi bozuklukları” arasında yer alır.
Trikotillomani adı verilen bu bozukluğun nasıl geliştiği şimdiye dek kesin olarak aydınlatılmış değildir. En sık 9-13 yaş arasında başlar. Bu yaş döneminde olguların onda yedisi veya daha çoğu kızlardır. 
Daha küçük çocuklarda da görülebilir. Erişkin başlangıçlı da olabilir. Bağlanılan kişiden ayrılma, çocuğun veya ana-babanın hastaneye yatırılması, yeni bir kardeşin doğumu, kardeşler arası çekişme, ana-baba ilgisinin yokluğu, yeni bir eve taşınma, okulda başarı sorunları gibi durumlar, çocuklarda bu hastalığı tetikleyebilir. Başka psikiyatrik bozukluklar ile birlikte de olabilir.
Uzmanların gözetiminde tedavi
En sık saçlı deriyi etkiler. Kaşlar, kirpikler, yüz, kol, bacak ve cinsel bölge kıllarında da görülebilir. Kılların yolunduğu alan, tek veya çok sayıda olabilir. 
Ancak güçlükle ayırt edilebilecek ölçüde küçük olabileceği gibi, oldukça geniş de olabilir. Genellikle olağan dışı bir biçimdedir. Bu biçim, bir muayeneden ötekine değişme gösterebilir. Kılların yolunduğu alanda çoğunlukla değişik uzunluklarda kıllar vardır. 
Kimi kırık kıllardır, kimi ise yeni çıkan kıllardır. Kırık kıllar, saçlı deri yüzeyine göre değişik düzeylerde koparılma sonucu oluşmuştur. 
Kimi gözeneklerde kara benekler olarak görülür, kimi güdükler biçimindedir, kimi daha uzundur. Bu kıl değişikliklerine deride yoluklar da eşlik edebilir.
Tedavisi kesinlikle psikiyatri uzmanlarının gözetiminde yapılmalıdır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.