Diyalog Gazetesi
2021-08-24 09:47:56

KKTC’nin Maraş’a değil turiste ihtiyacı var

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 24 Ağustos 2021, 09:47

Türkiye’nin kıyı şeridi 8,333 kilometre uzunluğundadır.
KKTC’ninki 400 kilometreden uzun olup adanın toplam kıyı şeridinin yarısından fazladır.
Bundan da anlaşılabileceği gibi her iki ülkenin de kıyılarında yeni otel inşa etmek için arsa darlığı yoktur. Otel yapmak için, ev yapmak için, mahalle, hatta yeni bir şehir kurmak için bol toprak var.
Maraş konusunu tartıştığımızda aklımızda tutmamız gereken birinci gerçek budur; yani oradaki metruk otellere ve birkaç kilometrelik sahile ihtiyacımızın olmadığı.
İkinci gerçek KKTC’de zaten haddinden fazla otel olduğudur: Eldeki yatak kapasitesi o yataklarda yatmak isteyen turist sayısının çok üstündedir. 
Demek ki KKTC turizminin sorunu yeteri kadar otel olmaması değil, mevcut otelleri dolduracak turist olmamasıdır.
Bunun bir nedeni Covid-19 salgını nedeniyle turist sayısının azalmasıdır. Ama bu geçici bir engeldir. Esas neden KKTC’ye Türkiye dışındaki ülkelerden turist gelememesi veya çok az sayıda gelmesidir. 
Bunu resmi istatistiklerden açıkça görmekteyiz: 
Salgından önceki son yıl olan 2019’da, KKTC’ye gelen 1.7 milyon yolcunun yüzde seksene yakını TC uyruklu idi.
Bunun nedeni ulaşımdaki yapısal tıkanıklıktır: KKTC tanınmamış bir devlet olduğu için Ercan 
Havaalanı’na TC uçakları dışında uçak inmemektedir. Bu da KKTC’yi doğal pazarı olan İngiltere, Rusya, İran ve Avrupa Birliği ülkelerine kapatmaktadır. 
Turizm sektörü ülkeye kazandırdığı gelir itibarıyla ilk sırayı almaktadır. 
Bu nedenle ne kadar sağlıklı olduğu bütün ekonomiyi ilgilendirir. 
Turizm canlanırsa işsiz sayısı azalır, ekonomi canlanır. Genel refah yükselir.
Bunu sağlamanın tek yolu Ercan Havaalanı’nın bütün havayolu şirketlerinin 
kullanabileceği bir statüye kavuşturulmasıdır. Ercan, Rum tarafındaki Larnaka veya Baf gibi uluslararası olursa birkaç yıl içinde Türk tarafına gelen turist sayısı Rum tarafına gelen turist sayısını - ki 2019’da 3.2 milyon kişi idi - aşar. 
Aşar, çünkü Türk Lirası’nın art arda yaşadığı devalüasyonlar KKTC’yi yabancılar için sudan ucuz yaptı.
Ercan’ın uluslararası statüye kavuşması sadece turizmi uçurup ekonomiye başka bir sektörden elde edilmesi mümkün olmayan bir ivme vermez. Kıbrıslı Türklerin 1960’lardan beri yaşadığı ruh çökertici izolasyonu ortadan kaldırır. Ambargoyu hafifletir. Türk-Rum zıtlaşmasını yumuşatır. Kıbrıs sorununu tedrici bir yöntemle çözme fırsatı yaratır. Ve Türkiye’nin son yıllarda edindiği saldırgan imajı değiştirmesine yardımcı olur.
Buna rağmen Ercan’ın statüsünü değiştirme fırsatı tepilmiştir. Rumlar Maraş’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne devredilmesi karşılığında Ercan’a ve Mağusa Limanı’na uluslararası statü kazanmasını önermişlerdir. 
Ankara bu öneriyi, ayrıntılarını soruşturmadan, Kıbrıslı Türklere danışmadan reddetti. Bunda şaşırtıcı bir şey yok.
Şaşırtıcı olan Kıbrıslı Türklerin kaderlerini olumlu bir biçimde dönüştürecek bu konuda, Ankara’nın tutumunu değiştirmek için kıllarını kıpırdatmamalarıdır. 
Bu yaygın tepkisizlik başkalarına ne gösteriyor bilmiyorum – bana gösterdiği Kıbrıslı Türklerin felç olmuş, yutulmayı bekleyen, günleri sayılı bir toplum hâline geldiğidir.

Yorumlar (15)

Ali özdemir 3 Yıl Önce

Yutuldunuz

Ruh İkizi 3 Yıl Önce

Dağınık bir çalı süpürgesi gibi yaşayıp gidiyoruz.

Kadri Levi 3 Yıl Önce

Toplumlardan ümidimi çoktan kaybettim. Liderler ise sadece siyaset yapıyorlar, yapıcı değiller. Bazen tek bir liderin çıkıp herşeyi değiştirdiği olur, uyuşmuş olan toplumu kendine getirir. Türkiye'deki seçimlerin sonucunda akıllı politikaları uygulayabilecek böyle liderlerin ortaya çıkabileceğini düşünüyorum.

Tekin Kurt 3 Yıl Önce

Bir arkadaşım "Kıbrıs sorunu çözülürse Taksim'de anıracağım" demişti. Hak vermemek mümkün mü.

Turkish power 3 Yıl Önce

Ver kurtulcu zihniyet önünüzde saygıyla eğiliyoruz kulak arkası da verilsin mi annan dan crans montanadan bi habersiniz galiba bırakın bu işleri gençler kotarsin

Turgay 3 Yıl Önce

Tek insan yönetimleri bin yılda bir büyük iş yapsa da çoğunlukla büyük hata yapıyor 12 eylül sonrası Yunanistan in Nato ya dönüşünde ki gibi elindeki kozları kolayca heba ediyor Türkler. Asıl kazanca ulaşamadan.

m.Şakir 3 Yıl Önce

İklimler değiştiğine göre Kıbrıs beş-on yıla kadar çöl olur. Sen sağ ben selamet

Aysima Brokx 3 Yıl Önce

Kendinizi yeterince tanitirsaniz insanlar gelmenin bir yolunu bulur.Bu kendini guvensizlik nereden geliyor bilmiyorum.Olumsuzu olumluya cevirmek elbette mumkun.

Hasan Nuri 3 Yıl Önce

Dünyayı karşımıza almakla Maraş açılımında Ne Maraş’ı açabileceğiz ve ne de Maraş’ı Las Vegas yapabileceğiz BM Güvenlik Konseyi ve 5 Daimi Üyesinin onayladığı GK yi kararı dışında Maraş’ın statüsünü değiştirmebilmek mümkün değildir Maraş KKTC nindir demekle bizim olmuyor bu Siyasi hamasetin bedelini ise maalesef hep birlikte ödeyeceğiz, Bugün AB nin de onayı ile Maraş açılımı yapan Liderlerimizin Pasaportları alınmıştır yarin ise aleyhimize Dünyanın ne kararlar alacağını ise maalesef hep birlikte göreceğiz !!

Turkish power 3 Yıl Önce

Sayın üstadım sizinde siyasi yazılara değil doga seyahat şövalye romantizmi yazılarına ihtiyacınız var olay maraş değil olay doğu akdeniz suriye libya irak ege sahra altı vs vs lütfen olaylara geniş perspektiften bakınız at gözlüğünü çıkarınız büyük Atatürkün dediği gibi hattı müdafa yoktur sathi müdafa vardır bu satıh bütün vatandır tutturmuşsunuz misali milli zannediyormusunuz ki güç olsaydı ege adaları batı trakya kıbrıs musul kerkük vs bu sınırların dışında olacaktı ingiliz pasaportu giderse korkusuyla hareket etmeyiniz

Turkish power 3 Yıl Önce

Bence kararı mağarayı vermeye çalışmak yerine 50 yıldır gelen yardımları siyasi işadamı bürokrat yatıcı kamu memur işçi tayfası arasında ulaşmak yerine üretime üreticiye adam gibi projelere yönlendirip palikarya yanasmaligi yapmak yerine ülkemize sahip çıkacak elinizi yaşın altına sokacaktınız sterlin üzerinden kredi çekip ev araba almayacaktınız gelen öğrencilere geçirmeyecektiniz ligteki yağmalamak yerine modernize edip alternatif enerji kaynaklarına yönelecektiniz hp 13. Maaş alıp TCye sövmeyecektiniz vs vs ağustos böceği gibi saz çalıp sonra da karıncaya suç bulmayacaktınız yani kiraca ağlamayı kesip önümüzdeki işlere bakıp önce mesainize uymayı ogreneceksiniz

Turkish power 3 Yıl Önce

Bir de 150 yıl ingiliz mandasinda yaşayıp kendinizi çakma ingiliz zannetmekten vazgeçerseniz ayaklarınız yere basabilir

Hasan Nuri 3 Yıl Önce

Sayın Turkish Power Bey Efendi İngiliz mandası dediğiniz İngiltere 67 milyon nüfusu ile Dünyada 5 inçi Büyük Ekonomi ,BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesinden biri ,G7 ler ile Dünyanın en Gelişmiş ve Zengin Ülkelerinden biri olan , 3 Trilyon Dolar Ekonomisi ile , 45bin Dolar Milli geliri olan ve de 350binden fazla Kıbrıslı Türk’ün Yaşadığı bir Ülkedir, ayakları yere basması gereken kimdir acaba !!!

Öz 3 Yıl Önce

Kıbrıslı Türklerin felç olmuş, yutulmayı bekleyen, günleri sayılı bir toplum hâline geldiğidir. Bir kurbağa sıcak suya atılır, yaşadığı şok değişimin etkisiyle zıplayarak atıldığı kaptan çıkar. Bu denemeden kazasız geçen kurbağa rahat edeceği oda sıcaklığındaki bir su kapına konur. kapta ısıtılcının üzerine. su ısıntıkça kurbağa kaplıcada yaşlı teyzeler gibi gevşemeye, rehavete ve fizikel atalete sürüklenir... suyun sıcaklığı yakıcı seviyeye geldiğinde, kurbağa zıplayıp kaptan dışarı çıkmaya çalışır. ancak artık çok geçtir. bacak refleksleri çalışmayan kurbağanın sonunu veya bir mucizeyi bekletmekten başka çaresi yoktur...

PAKO ROJ 3 Yıl Önce

"Tepkisizlik." İşte cahil, bireyselliğini bulmamış toplumların temel özelliklerinden, en can alıcı olanı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.