Diyalog Gazetesi
2021-04-13 09:47:11

Muon fizik kurallarına uymuyormuş, duydunuz mu?

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 13 Nisan 2021, 09:47

İnsan her zaman kendi çağında var olan bilgilerin dünyayı ve kâinatı doğru açıkladığını sanır.
Zaman içinde o bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıkar ve doğru kabul edilen başka bilgiler onların yerini alır. 
Gene zaman içinde onların da yanlış olduğu ortaya çıkar. 
Ve bu böylece sürüp gider. 
Sonuçta yaşamış ve yaşayan her insan, ömrünü dünya ve kâinata dair yanlış veya eksik bilgilere inanarak geçirir.
Gerçek, ulaşılması en zor olan şeydir. Belki de ulaşılsın diye var olmamıştır.
Kuşların göçü ilk zamanlardan beri insanların en çok merak ettiği konulardan biri idi. 
Kuşlar neden havalar soğumaya başlayınca kayboluyor ve ısınmaya başlayınca yeniden ortaya çıkıyorlardı? Onlara ne oluyordu? 
Dünyanın en ünlü ve etkisi hâlâ devam eden feylesoflarından biri olan Aristo’nun (MÖ 384 – 322) düşüncesi, bazı kuşların bir yerlerde kış uykusuna çekildikleri idi. Birkaç kuş ise kış yaklaşırken başka kuşlara dönüşüp ilkbaharda eski hâline avdet ediyordu. Kızılgerdan bu kuşlardan biri idi. 
Milattan Önce 850 civarında yaşayan Homeros’un 
açıklaması, turnaların pigmelerle dövüşmek üzere her sonbaharda dünyanın diğer ucuna seyahat ettikleri ve savaş bittikten sonra geri döndükleri yolunda idi. 
Bilim adamı Charles Morton ise 1694’te leylek, kırlangıç ve turnaların kışları ayda geçirdiğini ileri sürdü.
Muamma 1822’de boynunda 76 santimetre uzunluğunda bir mızrak bulunan bir leylek, Almanya’nın bir köyünde görüldüğünde çözülmeye başladı. Leyleğin boynunun altından girip omzundan çıkan metal uçlu mızrak Orta Afrika menşeli idi. Demek ki kuşlar bir nedenle her yıl dünyanın bir yerinden başka bir yerine göçüp ilkbaharda geri dönüyorlardı. Bu fenomenin iyice anlaşılması ise çağımızda kuşların uydulardan ve vücutlarına takılan kameralardan izlenmesi ile başladı.
Ama kuşların yarıya yakınının göç ederken neden diğerlerinin hayatlarını aynı yerde geçirdiği bir bilinmez olarak devam ediyor. Ve muhtemelen hep öyle kalacak.
Bunları kısa bir zaman önce muon adlı atom altı bir parçacığın davranışının, bilinen fizik kurallarına uymadığının keşfinin açıklanması aklıma getirdi. 
Bu bulgu bilimin kâinatta var olan madde ve enerji yapılarının tamamına ve fizik kurallarının hepsine vâkıf olmadığı anlamına gelmektedir. Bu da fiziğe dayalı bilgilerin yanlış veya kısmen yanlış olabileceğine işaret eder. Bu da kâinatla ilgili bilgi birikiminin tadilata uğrayabileceğini söyler.
İyi de bütün bunlarda, yani eksik veya yanlış bilgi ile yaşamakta saklı olan anlam ne? 
Doğrusu bilmiyorum.
Kâinatın büyük bir patlama sonucunda 14 milyar yıl önce meydana gelmiş olması veya olmaması diğer hayvanların umurunda değil. Onların merakı nesillerini sürdürme ile sınırlı.
İnsanın ise, kim bilir neden, merakının sonu yok.
Kâinat onu meydana getiren bilgilerin toplamıdır. 
Bu bilgilerin tamamını ilk kim bulacak diye, galaksileri dolduran gezegenlerde yaşayan akıllı yaratıklar arasında kâinatın yaratıcısının düzenlediği bir yarış var belki.

Yorumlar (16)

Ahmet Yolcu 3 Yıl Önce

"Kainatın yaratıcısı" hakkındaki düşüncelerinizi de yazar mısınız?

Ruh ikizi 3 Yıl Önce

Gezegenimizde iki türlü insan yaşar: Allahtan hayırlısı, diyenler. Başını yukarı kaldırıp, araştıran ve düşünenler.

Ali Veli 3 Yıl Önce

Niye ille de bir "Yaratici" olmasi mi lazim? Kendiliginden olusmus olamaz mi?

Ali Veli 3 Yıl Önce

Basimiza ne geklmisse iste o "Allahtan hayirlisi" diyenler yuzunden gelmistir ve gelmektedir zaten.

Ali Veli 3 Yıl Önce

Oxford'lu bir profesor olan Nick Bostrom'un dedigine bakarsak icinde bulundugumuz bu evren gercek bir evren degil, onun yerine buyuk bir olasilikla "sanal" bir gerceklik icinde yasamaktayiz. Yani bizim gercek diye bildigimiz bu dunya sadece bir "simulator" tarafindan uretilmis bize GERCEK GIBI gorunen bir SIMULATED REALITY dir. https://www.simulation-argument.com/simulation.html

uğur sezgin 3 Yıl Önce

Yorumcular güzel sorular sormuşlar, bence bütün soruların yanıtları var. IQ nun çok yüksek olmasıda gerekmiyor. Kafamızın içindeki organ, bütün yanıtları biliyor.

Mert Şekerci 3 Yıl Önce

Agnostisizme yolculuk.

Faruk Ercan 3 Yıl Önce

Beynimizin donmasını önlüyorsunuz. Teşekkürler.

Turkish power 3 Yıl Önce

1)Allahu teala dan hayır dilemekte ne gibi bir sakınca var şer dileyip beddua mi dileyelim2)DINLER kafayi kuma gömmeyi değil ahlaki çalışmayı dürüstlüğü vs emreder muaviye emevi arap yobazlarını din olarak algilamayalim3)Islam da okumak araştırmak yasaklanmalıdır bir araştırın Islam dünyasında düz kontak hayran olduğunuz aristo mantığının mucidinin kat be kat üstünde bilim adamları filozoflar sanatkarlar vs yetismistir4)oxfordlu prf e inanıyorsun da peygambere dine mi inanmıyorsun bu prf boyutlar zaman ve mekanlar arası yolculuklar yapıp mi gelmiş yani Türk ve Müslüman olmasın da ne halt olursa olsun kabulümüz Allah akıl fikir versin KLASIK zavallı kendi medeniyetine düşman hakir gören emperyalizme hayran olan ezik şark entel tiplemeleri

Turkish power 3 Yıl Önce

Yahu kardesim zart zort atıyorsun başına bir şey gelip 1 covid artsa aman Allahım koru beni diye altından bez degistiriyorsun

Turkish power 3 Yıl Önce

Ağzı olan konuşuyor entellik dantellik zannediyor

Sedef Koluman 3 Yıl Önce

Kusura bakmayın, uzun bir cevap olacak. 1. Kimse size Allah'tan hayır dileme demiyor. Bir işi başarmanın yolu elimizdeki en güçlü yöntem olan bilimdir. Varsa başka bildiğiniz yöntem açıklayın öğrenelim. 2. Doğrudur, katılıyorum. Keşke herkes öyle olsa! 3. "Bilim adamları, filozoflar, sanatkarlar vs yetismistir" diyorsunuz, eski zamanlarda islam kültürünün altın çağlarından bahsetmişsiniz. Onlar eskide kaldı. "Bugün" ne başarabiliyor malum ülkeler? 4. "Oxfordlu profesöre inanıyorsun da peygambere, dine mi inanmıyorsun?" demişsiniz. Bilim insanları kanıta dayalı konuşurlar, bilmiyorsa da bilmiyorum der. Tabii ki aynı zamanda peygambere, dine de inanabilirler. Ama herşeyden önce gözlem ve kanıt gelir. Yani profesöre "inanmayız", tam tersine kanıtladıklarını görürüz, ölçeriz. Din-peygamber ise bundan farklı bir konudur, karıştırmayalım. Daha çok dünyanın anlamını açıklayan, neden var olduğumuzu açıklayan bir olgudur. Bu arada entellere kızmayın, onlar olmasa elinizde tuttuğunuzu tahmin ettiğim telefon olmazdı, kullandığınız hemen hemen tüm teknolojik aygıt bilimin ışığında ar-ge çalışmalarıyla üretilmiştir, siz de ülkenizde kayısı/hurma satarak kazandığınız dövizle satın alırsınız. Lütfen akla ve emeğe saygı gösterelim.

Ali Kortepe 3 Yıl Önce

"Aman Allahım" sözü islami kültürden gelmiş ve dilimize yerleşmiş güzel bir ifadedir. Dilimizde günlük hayatta çok kullanılır. En dindarından ateiste kadar herkesin kullanması normaldir. Bu ifadenin kullanımı ile ilgili niyet okuması yapmak etik olmaz.

halit çetinkaya 3 Yıl Önce

devamlı değişenle değişmeyeni açıkladığını iddia etmek büyük bir iddia olsa gerek. Bu ihtimali unutmadan açıklamalara devam

mustafa yüksel 3 Yıl Önce

Samimi bir dindar fazla meraklı olmamalı. Merak insanın aklını karıştırır. Kuran yolundan sapanın pusulası şaşar. Benden söylemesi

Fatih Şahin 3 Yıl Önce

Bahsi geçen simulatör kim? Merak ettim, malum bilim merakla başlar...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.