Diyalog Gazetesi
2020-08-31 09:54:37

Son kalemiz üniversitelerin performansı kalkınmaya ışık tuttu 

Ertuğrul BUĞRAHAN

ertugrul.bugrahan@hotmail.co.uk 31 Ağustos 2020, 09:54

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 26 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye ve KKTC üniversitelerine yerleşen öğrencilerle ilgili detaylı bir rapor yayımladı. Bu bağlamda, üniversiteler ve öğrenci sayılarıyla ilgili umut vadeden performansın arttığı müşahede edildi. Zira, öğrenci yerleşme sayıları hem Türkiye’de hem de KKTC’de düzenli bir artış kaydetti. Türkiyeli öğrencilerin toplam yerleşme sayısı % 3,68 oranında artarak 2020 yılında 781.165 kişiye yükseldi. KKTC üniversitelerine geçen yıla kıyasla % 7,43 oranında artışla 8.636 öğrenci yerleşmeye hak kazandı. Türkiye’de ise en fazla talep artışı ve doluluk oranları Devlet Üniversitelerinde gerçekleşti. Keza, döviz krizinin yarattığı finansal bozulma neticesinde okul harçları (Tuition fees) daha makul olan devlet üniversitelerine yoğun talep yaşandı ve kontenjanların % 95,77’si doldu. KKTC üniversitelerinde doluluk oranı % 62,36’larda kaldı. Dolayısı ile üniversitelerin Türkiye’den gelen öğrenci katılım başarısının artırılması için hayli potansiyeli bulunuyor. KKTC’nin Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre; toplam öğrenci sayısının ağırlığına baktığımız zaman 50,286 öğrencinin Türkiye’den, ikinci sıradaki ağırlığın ise yakın bir seviyede 41,219 öğrenci ile yabancı uyruklu öğrenciden meydana geldiği gözlemleniyor. Dolayısı ile Türkiye’den gelen başarılı haberin ardından yüksek eğitim sektörünün bütünlüklü olarak ekonomiye katkısı için yabancı uyruklu öğrencilerin de yerleşme performansı son derece önem arz etmektedir. 
“Öğrenci Dostu Ada” Projesi geliştirilmeli
Pandemi döneminde mart ayında iş yerlerinin ve giriş- çıkışların kapanmasıyla birlikte ekonomi durma noktasına gelmişti. Akabinde, mayıs ayında yerel şirketlerin açılması ve temmuz ayında dış ziyaretlerin açılmasıyla birlikte ekonomik çarklar dönmeye başlamış ancak normal düzeye yanaşmamıştır. Dünya genelinde olduğu gibi ulaşımın kısıtlanması ve salgın nedeni ile cazibesinin azalmasına müteakip olarak en ağır darbeyi ülkemizin önemli sektörlerinden olan turizm almıştır. Keza, Dünya Turizm Örgütü’nün yılın ilk beş ayında yarattığı zararın 320 milyar dolar olduğunu açıkladı. Ayrıca, turizm çalışanları için ekonomik destek paketleri gündeme geldi. KKTC’de ise nisan ayından itibaren haziran ayına kadar olan süre zarfında gelen yolcu sayısı % 100’e yakın düşme yaşamış ve neredeyse sıfırlanmıştır. Temmuz ayında ise 2019 yılında gelen 152.247 yolcu sayısı 2020 yılında sadece 20.228 kişiyle sınırlı kalmıştır. 
Turizmden alınan ağır ekonomik darbe sonrasında gözler haliyle KKTC’de ekonominin son büyük kalesi yükseköğretim sektörüne çevrilmişti. Tüm ekonomik daralma ve durağanlıklar sonrasında önümüzdeki belirsizlik kendini korurken, Türkiye’den güveni artıran ve ekonomik morali yükselten haberler geldi. Dolayısı ile ekonominin düştüğü yerden kalkması hususunda hükümet tarafından başlatılan “Öğrenci Dostu Ada” Projesi’nin devlet politikası haline dönüştürülmesi ve geliştirilmesi, sektörün ve kamunun sürdürülebilir ekonomik performansı açısından destekleyici ekonomi politikası olacaktır.

Üniversite bazında gelen öğrenci sayısına göre performans belli oldu
Yerleşen öğrenci sayılarında Yakın Doğu birinci, Lefke Avrupa ikinci ve Doğu Akdeniz üçüncü oldu. Önceki yıla kıyasla değişim oranında ise en yüksek performansı gösteren yine söz konusu 3 üniversitemiz oldu. Geçen yıla göre azalış oranına göre en kötü performansı Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi gösterirken, Türkiye’den yerleşen öğrenci alamadı. Ada Kent Üniversitesi de % 74,81’lik düşüşle yerleşen öğrenci sayısını 34’e düşürdü. 2020 yılında Türkiye’den öğrenci alma hakkı kazanan Rauf Denktaş Üniversitesi’ne ise katılım gerçekleşmedi. 
Sonuç olarak son kalemiz yükseköğretim sektörü ve üniversitelerimiz öğrenci artışıyla birlikte gerek KKTC’de gerekse Türkiye’de ekonomi üzerinde moral yaratan ve güven artırıcı önemli bir gelişmeye imza atmışlardır. Keza, eğitimdeki yukarı yönlü başarı, pandemi döneminde mart ayından beridir ekonominin kalkınması adına bir öncü gösterge ve kilometre taşı niteliğindedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.