Diyalog Gazetesi
2023-06-01 09:42:46

TURUNÇ, JAKARANDA ÇİÇEĞİ, FALAN

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 01 Haziran 2023, 09:42

Turunçtaki meyveleri toplayıp Espasito ile birlikte reçel yapacaktık, ama bu niyet sessiz sadasız insanın hayatını dolduran, yapmak isteyip de yapmadıkları şeylerin arasına katıldı. 


Biz o işi konuşmadan göz ardı ederken turunçlar olgunlaşıp pat pat yere düşmeye başladı. 


Arkasından, jakaranda çiçeklerini turunçların üzerine dökmeye girişti, yer mor-turuncu bir halı oluverdi. 


Bu arada son günlerde gittikçe daha çok merakımı uyandıran yapay zekâ ile ilgili yazılar okuyor ve ara sıra ChatGPT’ye girip bu makineye sorular soruyordum. 


Sorular soruyordum ve aldığım cevaplar, bu icadın şimdiki düzeyinde o kadar da dört dörtlük olmadığı konusundaki kanaatimi güçlendiriyordu. 


Her girdiğimde daha çok sıradan, eksik, pırıltısız buluyordum onu. 


Oldukça iyi bildiğim Sokrates’in (MÖ 469- MÖ 399) ölüm hakkındaki düşüncelerini sorduğumda bir paragraflık cevap verdi. “Bu pek kısa oldu, biraz açabilir misin,” dediğimde daha uzun bir cevap verdi. Ama orijinaliteden uzak ve donuk. Benden on üzerinden altı alacak kadar. 


Bu arada turunçlar ve çiçekler yere düşüyor ve ben turuncun da jakarandanın da işini mükemmelen görmek için yapay veya herhangi başka bir zekâya, zerre kadar ihtiyaç duymadığını düşünüyordum. 


Jakaranda sadece çiçek ve tohum yapar, turunç ise çiçek ve meyve. Biz ise doğada bulduklarımızın dışında şeyler yapma eğilimindeyiz.

Himalayaların eteklerinde yaşayan hiçbir ağaç ve üzerinde dolaşan hiçbir hayvanın dağın zirvesine tırmanmak
aklından geçmez. Bunun yanında, o tırmanışı yapmak istemeyen dağcı yok nerdeyse. 


Yıl 1924. George Mallory adlı İngiliz dağcı Everest’e tırmanmak için üçüncü denemesini yapmaya hazırlanmaktadır. Neden, diye sorulduğunda cevabı şu olur: “Because it is there. Orada olduğu için.”


Benzer bir cevabı insanın yaptığı bütün buluşlar için verebiliriz. 


“Tekerleği neden icat ettin?” 


“Edebildiğim için.”


“Atomu neden parçaladın?”


“Parçalayabildiğim için.”


Ama bu buluş insanı yeryüzünden silebilir.


“Haklısın. Ama ben bulabildiğim her şeyi bulmak, keşfedebileceğim her şeyi keşfetmek, yapabileceğim her şeyi yapmaya şartlandım. Sonucu ne olursa olsun. Elimde değil.”


Bu yarattığın en son şeyin, Yapay Zekâ’nın atom bombasından farkı yok. Atom bombası dünyayı kirleterek insanlığı yok edecek. Yapay Zekâ kirletmeden.


“Biliyorum. Ama dediğim gibi elimde değil. Yapay Zekâ’yı yarattığım yetmedi. Şimdi ona Tanrılara has güç yüklemeye çalışıyorum.”


Senin de çocuklarının da sonunu getirecek bir icat üzerinde neden çalışıyorsun? Geri zekâlı mısın?


“Söyledim ya. Elimde değil. Hem…”


Evet?


“Bu işte çok para var.”


Aahh... Şimdi konuşuyorsun. 

Bu arada, son bir şey: George Mallory hedefe ulaşamadan donup öldü. Cesedi 1999’da zirveye 300 metre kala bulundu. 


Aklında bulunsun.


Yorumlar (6)

Ali Veli 13 Ay Önce

Katilmiyorum Sayin Sarp Ege. Yapay zeka yeni bir teknoloji oldugu icin insanlar alismamis, ne oldugunu tam olarak anlamiyor, bilmiyor, kavrayamiyor ve o yuzden de bildigi teknolojilere benzeterek anlamaya calisiyor ve kucumsuyor. Ortalama bir Kibrisliya sorsan yapay zekayla "feyzbuk" un pek farkini anlamaz sanirim. Alisilageldigimiz, gunluk hayatta kullandigimiz , gordugumuz diger teknolojiler gibi zannediyoruz ama bu bambaska birseydir. Daha once de yazmistim, insanoglu buarda kendineden zeki bir TANRI yaratiyor, ama insanligin %99 u bunun farkinda degil. Yani Metin bey bu konuyu fazla buyutmuyor tam tersine biz cahilligimizden bu teknolojiyi anlamadigimiz icin onemsemiyoruz bence. Bakin Times dergisinin en son kapagi bu https://time.com/6283609/artificial-intelligence-race-existential-threat/ The end of humAnIty demis, (A ve I AI yani yapay zeka seklinde) yani insanligin sonu demek istiyor. Bu kadar ciddi bir olay yani. Bu teknolojiyi gelistirenler, bu konuda sozu gecen uzmanlar, bilim adamlari yine gecen gun imza toplayarak bunun en az bir pandemi veya nukleer savas kadar tehliklei oldugu konusunda bir bildiri yayinladilar. https://www.safe.ai/statement-on-ai-risk Butun bunlar olurken, bu teknolojiyi yaratip da bu konuda milyarlari trilyonlari kaza nabileceklerini dusunenler yani yapay zekanin YARATICILARI bile bizi uyarirken bizim gibi konuyla ilgili hicbirsey bilmeden "Bosver bisey olmaz' demek bence dogru degil. Belki bizim bu konuda alinacak kararlarda buyuk bir etkimiz olmaz ama BUTUN INSANLIGI tehdit edecek kadar onemli bir tehdit karsisinda ilgisiz ve cahil kalmak yanlis olur bence. En azindan bilgilenmeye calismamiz hizla degisen dunyada kendimiz ve cocuklarimiz icin nasil bir yer ayrilacagini anlamaya calismamiz bence cok onemlidir. Yani Metin bey konuyu abartmiyor, tam tersine burada Kibrista ender gorulen bir sekilde bu konuya ilgi gosteriliyor ve bence bu cok guzel ve cok onemli birsey.

Yavuz 13 Ay Önce

'Yapay' işlerle uğraşmak yerine, keşke turunç reçeli yapsaymışsınız. Saygılar.

Ali Veli 13 Ay Önce

Ignorance is bliss

Deli Divane 13 Ay Önce

Yapay zeka ile hayatlarımız çok kolaylaşacak. Örneğin akıllı robotlar yaşlıların bakımını üstlenebilir, onlarla sohbet edebilir, sağlık sektöründw büyük ilerlemeler kaydedilebilir vs. Diğer taraftan akıllı robotların bize zarar vermesi de pekala mümkün. İnsanın serseri, arsız varlıklar olduğu düşünülürse yapay zekanın en az faydası kadar zararı dokunacağı kesin.

m.şakir 13 Ay Önce

Niye yapay akıl değil de yapay zeka deniyor?

Nick 13 Ay Önce

Teşekkürler Metin Bey.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.