Diyalog Gazetesi
2021-07-04 03:30:21

Umut Derneği

Hare ERGEN

harergen@hotmail.com 04 Temmuz 2021, 03:30

Bugün sizlere, ülkemizde bulunan bir yardım derneğini tanıtmak istiyorum.
“Ben” değil, biz olarak var olan…
Yardım konularında birkaç sefer birlikte çalışma imkanı bulduğumuz, mütevazi bir kurum...
Dilerseniz, dernek başkanı, Özlem Dinçoğlu’nun Umut Derneği ile ilgili verdiği bilgileri hep birlikte okuyalım.
“KKTC Umut Derneği 72 kurucu üye ile 18 Eylül 2014 tarihinde kuruluşunu resmen gerçekleştirmiş, sivil toplum derneğidir.
KKTC’de, giderek artan yoksullukla mücadelede, yoksul ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak, çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutarak topluma kazandırmak, mağdur ailelerin vermiş oldukları yaşam mücadelesinde bir umut ışığı olmak, sağlıklı, huzurlu, güvenli ve refah düzeyi yüksek bir toplum yaratmak...
Sağlık, iş, yerleşim, eğitim, hukuk ve benzeri konularda yardımcı olarak sorunları asgari düzeye indirmek amacı ile gıda, giyim, ayakkabı ve benzeri ihtiyaçları karşılamak adına kurulmuştur.
Aralık 2020 itibariyle 483 aile ve 678 çocuğa aşağıda belirttiğimiz ihtiyaçlarla ilgili yardım etmeye çalışmaktayız. Çocuklarımızın 317 tanesi eğitim kurumlarında eğitimlerine devam etmekte diğerleri 0-5 yaş arası çocuklardır. 
Her tür gıda ve temizlik malzemesi yardımı, yeni ve ikinci el kıyafet ve ayakkabı yardımı, yeni ve ikinci el ev eşyası (mobilya, mefruşat, mutfak eşyası gibi) adak ve kurban bağışı, nakit bağışı, eğitim ihtiyaçları bağışı, eğitim bursu ve benzeri ihtiyaçlar…
Bunun dışında, gerçekleştirmek istediğimiz projelerimizden bazılar ise; aile içi şiddete maruz kalan yaşlı ve kimsesiz, eşinden ayrılmış ama gidecek yeri olmayan, yurt parasını ödeyemediği için yurttan atılmış, kısaca sokakta kalmış veya kalacak yeri olmayan insanların barınabilecekleri Yaşam Evi projemizi hayata geçirmek…
Kadınlarımıza meslek edindirme kursları verme...
Okuma yazma bilmeyenlere kurs açarak okuryazarlık edinmelerini sağlamak.
Çocuk suçlarının artmasını engellemek için Türkiye’deki uzman çocuk şube ile görüşmeler yaparak ülkemizde halen daha kurulamamış olan Polis teşkilatına bağlı Çocuk Şube ile birlikte ıslah evinin kurulması…
Dernek binamızda çocuklara okul sonrası eğitim vereceğimiz bir etüt merkezi kurmak.
Yine dernek bina bahçesine yapılacak küçük bir ek bina ile hem ikinci el satış yapacağımız, hem de fazla kıyafetlerin satışından elde edilecek gelir ile ailelerimizin ihtiyaçlarının tamamlanmasını sağlamak. Bu arada dernek binamızın iç bölümünün tamir ve tadilatı TC. Büyükelçiliğinin katkıları ile tamamlandı.
Ada geneline uygun yerlere kıyafet bağış kutusu koymak.
umuthaberkıbrıs .com adı ile bir haber sitesi açarak siteye verilecek reklamların gelirleri ile dernek çalışmalarına katkı sağlayacak gelir elde etmek.
Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizin bir kısmı ise; sağlık nedeniyle sıkıntıya düşen 78 ailemize yatak, tekerlekli sandalye, havalı yatak, yetişkin bezi, medikal malzeme yardımı, gözlük ve ilaç yardımı yapıldı. Sosyal haklarını bilmeyen ve hastalıkları ve yaşlılıkları sebebiyle çalışamayan durumda olan 32 kişiye sosyal yardım ve çalışma dairesinden maaş bağlanması için ilgili müfettişler ve sağlık çalışanları ile irtibata geçilerek maaşa bağlanmalarına yardımcı olduk.
Hijyenik olmayan şartlarda yaşam mücadelesi vererek tuvaletsiz, mutfaksız ve hatta yarım inşaatta sıvasız evlerde yaşayan 52 ailemize daha yaşanır evler yaratmak adına ev tamirat ve tadilatları yapılmıştır. Pandemi döneminde kapanan işyerleri nedeniyle mağduriyet yaşayan 450 aileye gıda, temizlik, çocuk bezi ve maması, sebze, meyve vb. yardımlar yapıldı.
Ev eşyası ihtiyacı olan 112 ailemize çeşitli ev eşyaları bağışı yapıldı. Soba, çamaşır makinesi, buzdolabı, vantilatör, koltuk vb. yardımlar yapıldı.
478 ailemize mevcut yardımlar çerçevesinde gıda ve temizlik malzemeleri yardımları yanında halkımızdan gelen kurban ve adak bağışlarını ulaştırdık.
Yıl içerisinde özellikle mevsim dönüşlerinde çocuklarımıza ve ailelerimize ikinci el kıyafet ve ayakkabı yardımı yapıldı.
Derneğimiz 2020 yılında başarılı 7 üniversite öğrencisine harç bursu verilmesini sağlamıştır. 
Pandemi döneminde online eğitim için çocuklarımıza 80 adet Tablet ve 7 adet diz üstü bilgisayar verilmiştir. Ayrıca 12 evimize de internet bağlantısı sağlanmıştır.
Maddi imkânsızlıklar nedeni ile elektrikleri kesik olan ailelerimize elektrik faturalarını ödeyerek ışığa kavuşmaları sağlanmıştır.
Eşlerinden ayrılmak isteyen veya hukuksal bir haksızlığa uğramış ailelerimize, gördüğü şiddet nedeniyle can güvenliği olmayan kadınlarımıza uzaklaştırma vb. konularda ücretsiz avukat desteği sağlanarak mağduriyetlerinin ortadan kalkması konusunda çalışmalar yapılmıştır. İşsizlik nedeniyle sıkıntıya giren ailelerimize iş bulunarak geçimlerini sağlamaları konusunda yapılan çalışmalar çerçevesinde iş adamlarımız ile yaptığımız görüşmeler kapsamında 32 kişiye iş bulunması konusunda aracı olduk.
İhtiyaçlı ailelerimizin bez mama çağında olan çocuklarına ve yeni doğacak olan bebeklere bez, mama, beşik, puset, kıyafet vb. yardımlar yapılmıştır.
Şiddet mağduru olan 5 kadınımıza Lefkoşa Belediyesi Kadın Sığınma Evi yetkilileri ile görüşülüp sığınma evinde kalma desteği verilmiştir.
Ada genelinde şubeleşmek adına ilk çalışmamızı Karpaz bölgesinde yapılandırdık ve 200 aileye destek verdik.
Gönyeli Fazıl Plümer anaokulundan derneğimize bağışlanmak üzere toplanan gıda, kıyafet, oyuncak vb. yardımları teslim aldık. Okuldaki küçüklere çalışmalarımız hakkında bilgi verdik ve paylaşmanın güzelliğini anlatarak duyarlı bir birey olmalarına katkı sağladık.
Kıbrıs Türk Barolar Birliğinde meclis gündeminde olan “ Evlilik dışı çocuklar yasası” ile ilgili görüşlerimizi aktarmak amacı ile yapılan toplantıya katıldık.
Kurulduğu günden bu yana özellikle derneklerin içinin boşaltıldığı ve amacı dışında her türlü faaliyete imza atan derneklere karşı olarak; şeffaf dernekçilik olgusu ile hareket etmeye devam edecek bu tür dernek ve bireylerle de yapılacak her türlü mücadelenin yanında olmaya devam edecektir.
Her şeyden önemlisi geleceğimiz olan çocuklarımızın açık oldukları her türlü suistimale engel olmak adına eğitime olan yardımlarımız ve aile rehabilite çalışmalarımız aralıksız devam edecektir. Ayrıca çocuklarımızı istismar etmeye çalışan kötü niyetli şahıslarında karşısında hukuk kuralları çerçevesinde mücadelemiz sürecektir.

Tüm desteğimizi aldığımız halkımızla beraber daha nice aile ve çocuğumuza umut ışığı olmak adına yapmış olduğumuz çalışmalar ve projeler toplumun daha güzel günlere ulaşmasını sağlayacaktır.”
Genel başkan, Özlem Dinçoğlu ile yardım konusunda iletişim kurabileceğiniz telefon numarası ise 0548 844 2306. Dernek binası, Çağlayan bölgesinde olup her türlü yardımlarınızı, soru ve düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Unutmayınız, hep birlikte başarabiliriz. Bazen küçük sorunları dert ettiğinizde, sizden daha kötü durumda olan insanları düşünüp, “onlara nasıl katkı sağlarım” şeklinde düşünmek... Dünya yeterince cehennem olmuş... Hep söylerim, dünya, iyilik yapan insanların yüzü suyu hürmetine dönüyor...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.