Diyalog Gazetesi
2017-10-30 09:42:22

YSK ve siyasette hafıza...

Ferdi Sabit SOYER

30 Ekim 2017, 09:42

Erken Seçimin gündeme girmesi ile ortalık biraz daha karıştı. Daha ziyade kimlerin aday olacağı ile ilgili iddia ve arayışların öne çıktığı bir anda; Yüksek Seçim Kurulu tüm siyasi partilere bir yazı yolladı.
Öncelikle siyasal yaşamın doğru ve ilkeli gelişmesine duyarlı her insan, önemli değişikliklerle yasallaşan (2015) Siyasi Partiler Yasasını herkese hatırlatan YSK’yı kutlamalıdır.. Diyalog Gazetesinin de bunu ciddi habercilikle duyurması, konunun kamuoyu indinde açıklığa girmesine yol açtı.
Zira , Erken Seçimin gündeme gelmesi ile bazı siyasi partiler, parti organlarını topladılar. Basında okuduk, bazılarında sert tartışmalar da yaşandı. Aldıkları kararları açıkladılar. 
Buna göre bazı partiler adaylarını Parti Meclisi kararı ile saptayacağını açıkladı. 
Yok Öyle Şey Dedi YSK...
İşte bu açıklamalar üzerine YSK, 2015 yılı itibari ile çıkartılan Siyasi Partiler yasasının amir kurallarını tüm siyasi partilere hatırlatan yazıyı yolladı. Çünkü basına yansıyan açıklamalar, yürürlükte olan (2015) Siyasi Partiler Yasasına aykırı idi. 
Böylece YSK, siyasi partilere yolladığı yazı ile adaylarını Seçim Bölgeleri bağlamında üyeler tarafından yapılacak seçimlerle belirleyebileceklerini ifade etti. Çünkü 2015 yılında değiştirilen Siyasi Partiler yasasının getirdiği yeni ve çok önemli bir değişiklikti bu düzenleme. Böylece parti başkanı veya dar bir elitin aday saptama tekelciliğini bu ortadan kaldırıyor.
Yalnızca söz konusu yasa, parti tüzüğünde yer alması koşulu ile istisnai hallerde ve bunun da neler olduğunun yazılması ile aday saptanmasını Parti Meclislerine bırakıyor. 
Dolayısı ile bu yasaya göre, adaylarını PM’de belirleme kararı alan siyasi partiler, bu kararlarını kendi partilerinin hangi tüzük maddesine göre aldıklarını da duyurmalı idiler. Buda yok. 
YSK yazısı ile Siyasi partilere, YSK’ya yolladıkları üyelikler zemininde bu kongreleri yapabileceklerini de ayrıca hatırlattı. Çünkü bu düzenleme, partilerdeki güç odaklarının uyduruk üye düzenlemesi ile etkin olmalarının önüne engel kor. Bu arada YSK, üye listelerini incelerken başka partilere üye olanlar var mı? Buna da bakacak. Bu şekli ile ülkemizde omurgasızlığın dik alasına dönüşen, her partiye üye olan tiplemelerin de önüne geçilecek.. Kısacası bu düzenlemeler özünde, demokratik siyasetin temeli olan üye olgusuna, yani bireyin etkisinin doğru yere oturmasına da katkı sağlayacaktır. 
İşte bu yüzden YSK, ayni zamanda adayların saptanacağı, parti içi seçimlerde de kendisine yollanan üyelik listeleri bağlamına da titiz olduğunu gösterdi.
En acısı ne biliyor musunuz? Bu yasanın Meclisten geçmesine oy veren ve Meclis dışında olan ve hukuk düzeni şampiyonluğu yapan bazı siyasi partilerin bu önemli ve ciddi değişikliği göz ardı etmesi.
İlçe Kongreleri mi? Yoksa Kurultay mı?
Ancak burada çözülmesi gereken bir yorum daha var. Meclisten geçen son Seçim Yasası, Seçim Bölgesi tanımlamasını tüm KKTC olarak yaptı. Şimdi ilçe kongreleri mi? Yoksa Kurultaylar mı? Evet adaylıkları hangi organ saptayacak? Bunun da açıklığa çıkması gerekir. YSK bunu da netleştirmelidir.
2015’te düzenlenen yeni Siyasal Partiler yasası, partileri dar elitlerinin baskısından kurtarma ve siyasetin demokratik tarzda gelişmesine yol açan bir düzenlemedir. Şimdi bu ilk kez, “unutulmasına” karşın, YSK’ nın uyarısı ile uygulanacak. Bu önemli değişikliği YSK unutmadı. İşte hukuk düzeninin gelişmesinin ilk önemli adımı. İyi ki YSK balık hafızalı değildir. Örnek olsun...
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.