banner564

Anadilde dua

Neden anadilde tapınmak tartışmalı, kavgalı, hatta yasak?


Geçenlerde okuduğum bir kitaba göre Büyük İskender’in generallerinden ve mirasçılarından Ptolemy (MÖ 367 – 282) zamanında Mısır’da bazı Yahudilerin Torah’ı Yunancaya çevirmesi sinagoglarda sert tartışmalara yol açmış. Muhafazakâr Museviler kitabın orijinal dilinden başka bir dile çevrilmesine karşı çıkmış. 


Yüzyıllar sonra Katolik ayininin Latince yerine anadillerde yapılmasına kilisenin karşı çıkması gibi. 

Milattan önce 300 civarında dünyadaki bütün kitapları kütüphanesinde toplamak isteyen Ptolemy, Yahudilerin kutsal kitabını Yunancaya çevirmek için Kudüs’teki hahambaşından izin ve yardım almak zorunda kaldı. Hahambaşı Ptolemy’nin mektubunu ve hediyelerini aldıktan sonra her biri bir kabileden altı kişi olmak üzere İskenderiye’ye 72 âlim yolladı. Âlimler deniz kenarında bir malikâneye yerleştirildi ve bugün Eski Ahit olarak bildiğimiz kitabın ilk beş bölümünü, pentateuch, yetmiş iki günde bitirdiler. 

İsa’nın ölümünden 1500 yıl sonra İncil’i Yunanca ve İbraniceden İngilizceye çeviren William Tindall (1494-1536) doğduğuna pişman edildi. 


Gayreti Katolik Kilisesi’nin üstünlüğüne ve hegemonyasını destekleyen yasalara kafa tutmak sayıldı. Bir din âlimi olan ve o günlerde revaçtaki Reformasyon’u destekleyen Tindall kaçmak zorunda kaldı. Yıllarca saklı yaşadı.
Sonunda Anvers’te yakalandı ve dalalet, yani dince kabul olunmuş inançlara aykırı düşüncelere sahip olmak suçundan ölüme mahkûm edildi. Boğularak idam edildi ve direğe bağlanarak yakıldı.


Kuran’ı Türkçeye çevirmek ve Türkçeyi ana dili Türkçe olanların dua dili yapmak için Fatih Sultan Mehmet’ten başlayıp Atatük’le biten birçok girişimde bulunuldu, ama hiçbiri tutmadı. 


İnternette bulduğum bir açıklaması (Türkçesi tarafımdan düzeltilmiş olarak) şöyle:


“Bizi yaratan Allah, Kur’an-ı Kerim’i Arapça olarak bize göndermiş. 
Elbette ki manasını öğrenmek için Türkçe, İngilizce gibi mealleri okumamız gerekir. Ancak namaz ibadetinde okuduğumuzda mutlaka aslından orijinalini okumalıyız. Çünkü onun aslı Arapça’dır. Allah Kur'an’ı Arapça olarak indirmiştir. Tercümesi Kur'an yerine geçemez.”

Diyanet’in görüşü ise şöyle: 


“Kuran'ın tercümeleri Kuran hükmünde değildir ve bu tercümelerin Kuran olarak isimlendirilmesi mümkün değildir. Mealin Kuran yerine okunması doğru değildir. Ezanın Türkçe okunması da caiz değildir.”


Dil Derneği’ne göre meal “anlam” anlamına gelmektedir.  Caiz ise “Din, … bakımdan işlenmesinde, yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen…,” anlamındadır.


İncil dünyada en çok çevirisi olan kitaptır. Orijinal dili olan İbranice, Aramice ve Yunancadan, Türkçe, Amerikan yerlilerinin kullandığı dil dahil, yüzlerce dile çevrildi. Hıristiyanlıkta her dilde dua “caiz”dir.


Türkçe duayı reddeden Allah değil din adamlarıdır. Onlar Arapça bilmekten dolayı dinin onlara verdiği gücü kaybetmemek için bu yasağı koydular. 


Allah Kuran’ı Araplar Arapçadan başka dil bilmediği için Arapça indirdi, Arapçadan başka dil bilmediği için değil. Herkes Arapça öğrenip Arapça dua etsin diye de değil. 


Bu basit gerçeği kabul etmek için kaç yüz veya bin yıl daha geçecek bilinmez. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandas
Vatandas - 1 yıl Önce

Dinlerin bugunku cografik, politik sinirlar dahilinde bolunmus olmalari dinin bir endoktrinasyon, yani beyin yikama duzeni oldugunun isbatidir.

Turkiyede dogmussan yuzde doksan Musluman oluyorsun, Yunanistanda dogmussan da Hiristiyan. Bu bize dininin ozgur, kisisel bir SECIM degil de bir beyin yikama mekanizmasi oldugunu , yani dinini senin KENDININ SECMEDIGINI gosteriyor. Cunku hangi ulkede dogmus isen o ulkkenin diniyle BEYNINI YIKADIKLLARI icin o ulkenin dinine inaniyrosun. Yani seni icinde bulundugun toplum o dine inandirdi, "SEN DININI KENDIN SECMEDIN", o dinle beynini yikadilar.

Gercek anlamda bir din ozgurlugu olsa, insanlar nerede olurlarsa olsunlar istedikleri dini KENDILERI SECIYOR olsalardi boyle bir tabloyla karsilasamazdik. Bir toplumun yuzde doksanindan fazlasi ayni dini "SECMIS" olamaz, bu bilimsel olarak, matematiksel olarak imkansizdir.

Eger bugun Turkiyede insanlarin yuzde doksanindan fazlasi muslumanligi "SECTIGINE" inaniyorsa ve hemen bitisigindeki Yunanistanadkilerin de yine yuzde doksandan fazlasi hiristiyanligi "SECTIGINE" inaniyor ise burada bir secim yoktur demektir. Bunu anlamak icin bir bilim adami olmak da gerekemez sadece basit bir matematik, statistik hesabi size bunu gosterir zaten.

Yani ulkelerde toplumalrin nerdeyse yuzde doksanindan falazsinin AYNI dini secmeleri bize aslinda bu ulkelerde bir DIN OZGURLUGUNUN olmadigini ve dinlerin tamamen endoktrinasyon (beyin yikama) yontemiyle yayildiklarini gosteriyor. Zaten beyinlerimiz yikandigi icin de bunlari hic sorgulamadan koru korune inaniyoruz. Beyin yikamanin amaci da zaten budur.

Kisacasi anlatmak istedigim sudur: Hicbirimiz dinimiz kendimiz secmedik, once bunun farkina varmamiz onemlidir. Bizi MUSLUMAN YAPTILAR . GERCEK anlamda bir din secimi olsaydi toplumlarin yuzde 90 dan fazlasi ayni dine inaniyor olamazdi. Matematiksel olarak bu mukun degildir.

Beyinlerimiz yikandigi icin bu dine inaniyoruz ve yine beyinlerimiz yikandigi icin de dogru dinin kendi dinimiz oldugunu varsayiyoruz ve sorgulamiyoruz. Bu sadece bizim icin degil diger bircok ulke icin de gecerlidir.

Dunyadaki insanlarin buyuk cogunlugunun hala, 21 inci yuzyilda bile, dinle beyinleri yikaniyor. Teknolojik olarak insanlik gelismis olabilir ama inanc acisindan hala magra devrinde yasiyoruz.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Türkçe ibadet konusunda bağnaz Müslüman kesim tarafından dışlanan Cemil Kılıç ciddi mücadele veriyor. Müslümanların çoğu Arapça alfabeyi (ve Arapçayı) kutsal zannediyor. Tabi mevzu din olunca her türden saçmalık ve hurafeler ‘meşru’ oluyor. Diyanet, geleneklere uygun olarak fosilleşmiş inanç ve önyargılar doğrultusunda fetva veriyor. Aksini yapamaz zaten, bindiği dalı kesmiş olur. Allah neden hep aynı bölgeye kutsal kitap (!) göndermiş anlayabilmiş değilim. İnkalara, Azteklere, Kuzey Amerika ve Avustralya yerlilerine, Orta Asya ve Afrika toplumlarına nedense hiç kitap ve peygamber göndermemiş. Anlaşılan Arap ırkı (İsrail oğulları da) Allah katında çok değerli ya da torpilli.

Sertaç
Sertaç @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

araplara gelse de din mesajı evrenseldir. Denildiği gibi azteklere gönderilseydi bu defa araplar niye bize değil de onlara derlerdi. Ne olursa olsun din beşeri sistemlerin gerçekleştiremediği huzurlu bir yaşamın anahtarıdır. Ama bugün din o kadar yanlış yalan tecrübelerle aktarılıyor ki dine karşı bir nefret yayıldı . En basitinden herkes diyanetin tepesindekinin mercedesinden bahseder lüksünden dem vurur kimse de din bu savurganlığı reddediyor din adına hareket edip böyle dvranamzsn diyemiyor. Ya da zekat konusunda zengin müslümanların büyük çoğunluğu zekâtını vermiyor. başörtülü dindar kadınların çoğunluğu ikinci eşi kabul etmiyor. Müslüman devlet başkanlarının çoğunluğu adaletli davranmıyor. Din umumun refahını önceleyerek bireyin yaşamına mutluluk katar. Birey kendi menfaatleri için umumun huzurunu önceleyen o kaideleri eğip bükmemeli. Bugünkü din kişilerin menfaatlerine odaklanarak dejenere ettikleri bir dindir.

Polat Çapkınlar
Polat Çapkınlar @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Sayın Vatandaş, ben o bölümü sizin yazdığınızı zannetmiştim. Kusura bakmayın. Belirttiğiniz diğer kısımları anladım. Teşekkürler.

Vatandas @Polat Çapkınlar
Vatandas @Polat Çapkınlar @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Sayin Polat Capkinlar, sanirim bir yanlis anlasilma olmus,
yorumunuzu Mustafa Yuksel beyin yorumu altina onun adina atmissiniz ama galiba bana hitap ediyorsunuz. Eger bana hitap etmek istiyorsaniz yorumunuza @Vatandas eklemenizi tavisye ederim. Veya daha basit yukardaki benim kendi yorumuma dogrudan yorum da atabilirsiniz o zaman bir karisiklik olmaz.

Bu arguman

-Allah neden hep aynı bölgeye kutsal kitap (!) göndermiş anlayabilmiş değilim. İnkalara, Azteklere, Kuzey Amerika ve Avustralya yerlilerine, Orta Asya ve Afrika toplumlarına nedense hiç kitap ve peygamber göndermemiş. Anlaşılan Arap ırkı (İsrail oğulları da) Allah katında çok değerli ya da torpilli.

benim argumanim degil. Bunlar benim sozlerim degil. Basinda ( - ) isareti olmasi bunun Mustafa Yuksel beyin yorumundan bir ALINTI oldugunu gosterir , yani onun yorumundan kopyalayip yapistirdigimi gosterir. Mustafa Yuksel beyin yorumuna bakarsaniz onun yorumundan bir kesinti oldugunu gorursunuz. Yani bunlar Mustafa Yuksel beyin sozleri , benim degil.

Benim argumanim neden peygamberlerin hep ayni yerden ciktigi konusu degil, neden belirli bir bolgede belirli bir dinin baskin olmasi konusudur. Yani guney amerikadaki bir kabileye de bir peygamber cikmis (ya da kendisini peygamber olarak tanitan ) birisi olabilir ve oradaki toplumun buyuk bir cogunlugu ona inaniyor olabilir. Sorun bu degil .

Sorun: Eger HERHANGI BIR toplumda (ister Aztec olsun ister Arap vs) HERHNAGI BIR din o toplumun cok buyuk bir kesimi tarafindan inaniliyorsa ve baska bir toplumda ise BASKA bir din yine toplumun cok buyuk bir kesimi tarafindan inaniliyorsa bu bize dinlerin bir KISISEL SECIM olmadigni , bunlarin tamamen bir TOPLUMSAL ENDOKTRINASYON, yani beyin yikama mekanizmasiyla yayilidiklarini gosterir.

Ornegin Turkiyede insanlarin %95 muslumanligi sectigine , Yunanistanda ise insanlarin yine %95 hiristiyanligi sectigine inanir. Birkere !!!! BU IMKANSIZDIR !!!. Boyle birsey Olamaz. Umarim bunu anliyorsunuzdur. Burada bir SECIM soz konusu olamaz. Bu bize burada tamamen bir endoktrinasyon, beyin yikama mekanizmasi soz konusu oldugunu gosteriyor.

Yani isteyen istedigi bolgeye bir peygamber getirsin sorun o degil, sorun neden BELIRLI BIR BOLGEDE veya BELIRLI BIR toplumda O TOPLUMUN ICINDE cok buyuk bir cogunlukla !!! HEP AYNI !!! dine inaniliyor sorunudur. Bu bize o toplumlarda bir din ozgurlugu olmadigini, dinlerini insanlarin kendilerinin secmedigini yani bir onyargi (bias) seklinde bir endoktrinasyon (beyin yikama) mekanizmasi oldugunu gosteriyor.

Yani sen eger muslumansan MUSLUMAN BIR ULKEDE DOGDUGUN ICIN muslumansin, bu dini kendin sectigin icin degil. Seni dogdugun ulke , icinde yasadigin toplum MUSLUMAN YAPTI. Insanlar dinlerini kendileri secmiyor, icinde yasadiklari toplum, sosyal cevreleri dinlerini tayin ediyor. Ister Aztec olsunlar ister Yahudi. Dunyada hangi toplum olursa olsun onlara hangi peygamber gelmis olursa olsun dunya nufusunun buyuk bir kismi icinde yasadiklari toplumun diniyle endoktrine ediliyorlar.

Eger hala daha ne demek istedigim anlasilmamisa lutfen yukarida ilk basta benim attigim yorumun altina yorum atin daha basit orneklerle aciklamaya calisayim.

Polat Çapkınlar
Polat Çapkınlar @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Sayın Vatandaş, dünyanın her bölgesinden peygamberler çıkmıştır, bugün de çıkmaktadır. Yani hep aynı bölgeye iniyor argümanı geçerli değil.

Vatandas
Vatandas @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Sayin Mustafa Yuksel,

-Allah neden hep aynı bölgeye kutsal kitap (!) göndermiş anlayabilmiş değilim. İnkalara, Azteklere, Kuzey Amerika ve Avustralya yerlilerine, Orta Asya ve Afrika toplumlarına nedense hiç kitap ve peygamber göndermemiş. Anlaşılan Arap ırkı (İsrail oğulları da) Allah katında çok değerli ya da torpilli.

Bundan guzel yazilamazdi. Yukardaki yorumumda aynen bunu anlatmaya calisiyorum. Bunlar bize dinlerin bir "GERCEGI BULMA CABASI" veya bir "OZGUR SECIM" olmadiklarini ve sadece endoktrinasyonla yayilan ideolojiler olduklarini gosteriyor, isbatliyor zaten. Ama beyni o dinle yikanmis insanlar bunlari sorgulamiyor, sorgulayamazlar zaten cunku endoktrinasyonlari buna izin vermez. Esas amac da budur zaten.

Yavuz
Yavuz - 1 yıl Önce

İzninizle özetlersek:

"Türkçe duayı reddeden Allah değil din adamlarıdır. Onlar Arapça bilmekten dolayı dinin onlara verdiği gücü kaybetmemek için bu yasağı koydular.

Bu basit gerçeği kabul etmek için kaç yüz veya bin yıl daha geçecek bilinmez. "

Ahmet Ö.
Ahmet Ö. - 1 yıl Önce

Yıllarca “oku” anlamına gelen Kuran’ın ilk ayeti “ikra” meğerse “çağır” anlamındaymış. Böyle bir sürü örnek var. Yani isteyen birbirinden çok farklı anlamlar çıkarabiliyor kurandan, ve bu da insanlar arasında anlaşmazlık, tartışma ve çatışmalara dönüşüyor. Yazık değil mi bu insanlara? Şayet bunu Tanrı indirdiyse neden tartışmaları bitirecek şekilde güncellemiyor. Ya da neden indirirken Pisagor teoremi gibi eğilip bükülemeyecek kesinlikte indirmedi?

Fevzi Ogelman
Fevzi Ogelman - 1 yıl Önce

Ben anlamadigim dilde dua etmem. Kim duyacak ki.

Religio
Religio - 1 yıl Önce

Din; sermayesi bedava, kazancı çok yüksek bir yatatırım aracı olduğundan onu elinde tutanlar kazançlarını kaybetmek istemiyorlar.

Nick
Nick - 1 yıl Önce

Teşekkürler Metin Bey.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 1 yıl Önce

Teşekkürler MM.


banner471

banner473