banner564

Ankara KKTC’de ne yaptığını bilmiyor

Ankara ille kendi adayını Kıbrıslı Türklere Cumhurbaşkanı olarak empoze etmek istiyor. 
Bu aday Başbakan Ersin Tatar’dır. 
Tatar’ın birkaç gün önce Türkiye’ye davet edilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın huzurunda bir seçim gösterisine girişmesi, halkın değil Ankara’nın adayı olduğunun en son göstergesidir. 
Orada Erdoğan ve Tatar Maraş’ın açıldığını, Türkiye’den borularla su getirilmesine başlandığını açıkladılar. 
Gerçekte açtıkları Maraş’ın altı kilometre uzunluğundaki kumsalı idi. Bu da halkın oraya gidip yüzmesine açılıyordu. Su ise birkaç yıl önce bağlanan ama koptuğu için yeniden taşınmasına başlanan sudur.
Bu açıklamalarla Erdoğan’ın verdiği mesaj açıktır: Tatar’ı seçerseniz Türkiye arkanızdadır ve cömert olacaktır. 
Bunun söylenmemiş tersi de şudur: Tatar’ı değil Mustafa Akıncı’yı seçerseniz beni hoşnut etmezsiniz ve bunun ceremesini de ödersiniz.
Akıncı’dan artık Kıbrıs Türk halkına hayır gelmez. Bunu biliyoruz. Türkiye ile arası açıktır. Kıbrıs sorununu çözmek konusunda ileri bir adım atamadı ve üç yıldır sarayında boş boş oturuyor. Düğümü çözecek yeni bir fikri yok.
Aslına bakacak olursanız birisi hariç diğer adaylar da, ağa yakalanan balık gibi defalarca denenip sonuç vermeyen formüllere takılıdırlar.
Kıbrıs sorunu yeni bir aşamaya geçmelidir. Bu aşama sorunu bir defada kökten çözmek yerine – ki bunun mümkün olmadığı görülmüştür – aşamalı olarak halletmek, bu yolla Türk toplumuna Avrupa Birliği içinde bir yer açmaktır.  
Bunun Türk tarafında tek savunucusu Kudret Özersay’dır. 
Bu Birleşmiş Milletler’de, Rum sağında ve Türkiye’de de rağbet bulan bir yaklaşımdır.
Özersay’dan başka bir adayın seçilmesi Kıbrıs sorununun beş yıl daha çözümsüz kalması demektir.
Tatar cumhurbaşkanı olmak için her şeyi yapmaya hazırdır. Ama cumhurbaşkanı olursa verecek bir şeyi yoktur. Bunu Tufan Erhürman ve diğer adaylar için de söyleyebilirim.
Türkiye, nüfusu 90 milyona yaklaşan dev bir ülkedir. Böyle bir ülke, nüfusu yarım milyon bile olmayan küçük bir KKTC’yi neden itip kakar, yapısını değiştirmeye, varlığını sulandırmaya çalışır, canı çektiğinde “besleme” diye hakaret eder de rahat bırakmaz?
 
Çünkü Türkiye’deki rejim kendisinden başkasını beğenmez. Kendini dev aynasında görürken diğer herkesi hakir görür. Adamdan saymaz. Yerel kültürlere saygısı yoktur. Kıbrıslı Türkleri ise tanımak zahmetine bile katlanmaz.
İngilizler Kıbrıs’ı 1878’de Osmanlı’dan devraldıktan sonra bir yıl bile geçmeden Türkleri tanımışlardı. Bunu o zamanlarda yazılan raporlardan ve İngiliz idaresi konusundaki kitaplardan biliyoruz.
İngiliz sömürgeciler Türklerin köylerine kilise yapıp onları Hıristiyanlaştırmaya çalışmadı. Kendi hâline bıraktı.
Türkiye şu veya bu şekilde Kıbrıs’ta var olalı neredeyse 70 yıl oldu. Bırak Kıbrıslı Türkleri tanımayı, bir arkadaşımın deyimi ile, “delisi ile akıllısını bile ayırt edemiyor.”
Erdoğan’ın tarafsız kalacakken Tatar’a arka çıkıp Akıncı’yı aforoz etmesi, Kıbrıslıları ona isyan veya yalakalık etmek seçimi arasında sıkıştırması, Türk tarafının elindeki en önemli diplomatik kozlardan biri olan Maraş’ı popülist bir mecraya sokması Ankara’nın ne yaptığını bilmediğini gösteriyor.
Bu gidişat iyi değildir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali özdemir
Ali özdemir - 4 yıl Önce

Bunu Türkiye'de yazsanız vatan haini derler

Ahmet Ozturna
Ahmet Ozturna @Ali özdemir - 4 yıl Önce

Bu gidisatla pek yakinda Kibrista da aynisi olur merak etme. Adim adim emin adimlarla ilerliyoruz gordugun gibi. :(

Gurel ASIK
Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Kıbrıslı degilim ama Kıbrıs halkı icin herseyin en iyisi ve guzelini diliyorum, bunun yolu kıbrıs halkının iradesini eline alıp aklı selim olarak kemdisi icin kararlarını almasıdır , Turk halkı olarak her zaman yanlarındayız

Maykil Caksin
Maykil Caksin @Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Teskkurler sevgili Gurel kardesim, ben de bir Kibrisli olarak ayni dilekleri Turkiyeli kardeslerimiz icin diliyorum.

Bazi kisiler sanki Kibrislilarla Turkiyeliler arasinda bir sorun varmis gibi bir imaj yaratmaya calsiyorlar bu dogru degildir. Bizim sorunumz Turkiyeyle veya Turkiyeliylerle degil politikacilarla ve politikayladir. Yoksa Turkiyeli , Kibirsli ayrimi yanlistir.

Öz
Öz - 4 yıl Önce

RTEnın cömert davranması için kendisine yakın birisi mi cumhurbaşkanı seçilsin? Yoksa Kıbrıslı Türklerinin yaşayışlarını, düşüncelerini,değerlerini koruyan biri mi seçilsin ? Eğer Türkiye ve RTE+Bahçeli ile iyi ilişkiler içinde biri isteniyorsa bu Tatar'dır.Yok eğer K/Türklerin değerleri ön planda tutan birisi isteniyorsa o da Akıncı'dır Özersay ise siyasi hırsı sayesinde, KKTC muhalefei ve iktidarınca,Türkiye'nin yönetilerince ve K/Türk değerlerini ön planda tutanlar tarafından büyük bir güven kaybına uğramıştır, RTE tarafından da kullanılıp bir tarafa atılmıştır.

K/Türkler, Akıncı'yı seçerek K/Türklere zorla bir şey empoze edilemeyeceğini göstermelidirler ve göstereceklerdir.

xyz
xyz - 4 yıl Önce

kimseyeye hic bir halt gosteremezsiniz once icinizdeki yeni duzen duzulencileri adam edin sonra da palikaryaya karsi dik ďurup horozlanin

Öz
Öz @xyz - 4 yıl Önce

xyz ne be? Palikarya ne? İngiliz zamanında var mıydın? EOKA zamanında var mıydın? KC kurulduğunda var mıydın? 74 de savaştın mı? İşkembeden sallayıp duruyorsun.Biz vardık.Herkese gösterdik. Senin gibilere de göstereceğiz.

Özkan Kılınç / İstanbul
Özkan Kılınç / İstanbul - 4 yıl Önce

Sıkışınca Türkiye yi çağırmayı biliyorsunuz ama

Ömer Türkmen
Ömer Türkmen @Özkan Kılınç / İstanbul - 4 yıl Önce

Çağıran halk değil, sorunlarla başedemeyen kktc hükümetidir. Herkes rahat bıraksın bizi.

İbrahim Akyıldız
İbrahim Akyıldız - 4 yıl Önce

Metin bey, bazen eski yazılarınızı tekrar okumak istiyorum. Önceden neredeyse tüm yazılarınıza erişebiliyordum. Ancak şimdi son birkaç yazınıza erişim var.
Lütfen gazete yönetimine söyleyin. Sizin özellikle doğayı, hayvanları, insanları anlattığınız yazılarınız hiçbir zaman güncelliğini yitirmeyen yazılardır.
Onlara erişim imkanı istiyoruz..
Saygılarımla..

HULISI ADALI
HULISI ADALI - 4 yıl Önce

FAtma hanim tarih bilginiz cok zayif kibris halki hicbinin mali olmadi halk mal olur mu ? Kibris bir adadir gelen gideni sayisizdir tarihte.ben kibrisli bir turkum ama soyum nedir Dna testi yapmadim ne kadar turk oldugumu bileyim bilmek da istemem Sen yap bir Dna testi bakaim % kac Turksun arap turkusun kurtturkusun yoksa pontus turkusun ve devami cok uzun gider kibris turkiyenin mali olmadi Osmanlilarin desen eh derim ama o kadar tarih bilgin da yok soysusluga gelince kibris sivesi ile herkes kendiden bilir

Fatma Aktalay
Fatma Aktalay - 4 yıl Önce

Bana göre Kıbrıs halkının 600 yıla yakın bir zaman Turkiyenin mali olduğunu ve de Türklerin Tamamının Türkiye den geldiğini asla unutmamaları lazım. 1960 da kurulan %30 lük hükümetin iki yıl sonra bozulduğunu, Rumların Adanın Tamamını istediklerini ,bin defa ispat ettiklerini görmezden gelmekten ddevazgeçmeleri lazım. Üstelik de 1974 den beri Türk Askeri ile rahat uyuyup, Turkiye den gelen şu ve Türk Parası ile gecindiklerini de asla unutmamaları lazım. Rumlarla birleşip kuzey,den toprak vererek Avrupa birliğine katılma hayalinden de vazgeçmeleri lazım. Asıl Nadir in zamanında, Kıbrıs kendisine yetmişti. Niye şimdi kendisine yetecek projeler üreten yok. ? Neden her basa gelen kimse Asıl Nadir,in fikirlerinden yararlanmıyor.? Ingilizce gelince, het sömürgeninde, ileride problem yaratacak iki zıt toplum ayarlıyor. Onlarda Ana vatanlarina ihanet eden tek bir adam bulamazsınız. Kıbrıslı diye bir ırk yok. Kıbrıs var. Ve Adanın tamamı 600 senedir Türkündür. Niye bunu muhafaza etmek istemiyorlar ? Niye Ana Vatani saymiyorlar. Lider meselesi değil. Toprak meselesidir. Bugün Ahmet yarın Hasan olur. Liderleri begenmedigomizde Memleketten Topraktan vazgeçilmez. Soyunu bilmeyen ,Soysuzdur.


banner608

banner474