banner564

Bahçemdeki kuşlar

Rüzgâr kesilince kuşların sesini duydum. 
Ötüşler, kuşların toplanma yerlerinden biri olan bahçe kapısının girişindeki pergola ve çevresindeki ağaçlardan geliyordu.
Orada, bazılarında ham yer fıstığı, bazılarında kenevir tohumu olan yemlikler var. Kuşlar yemliklerini doldurduktan sonra eve girmemi bekliyorlar ve saldırıyorlar. En çok kenevir tohumunu seviyorlar. Öyle bir iştahla girişiyorlar ki tohumlar yemlikten yere saçılıyor. 
Baş müşteri saçaklarda yaşayan serçelerdir. Sanırım eve benden önce yerleşmişlerdi, hatta satın aldığımda dedeleri ve nineleri metrûk hâldeki yapıda yaşamış olabilirler bile. Restorasyon bitince dönüp saçaklara yerleştiler. O gün bugündür birlikte yaşıyoruz.  
Sabahları, herkesten önce uyanan kargalardan sonra onların ötüşlerini duyarım. Başka kuşlarınki kadar güzel değil belki ötüşleri, ama seslerinde diğer hiçbir kuşta duymadığım bir neşe var.
Bu neşenin hayatlarının güzelliğinden geldiğini düşünüyorum. Bazen toplu hâlde öterek uçuyorlar ama bir yerden başka bir yere gitmek için değil, bir arada olmanın tadını çıkarmak için. Bazen iki tanesini birbirlerinin gagasına dokunurken görüyorum, bazen biri altta diğeri üstte.
Çift olan serçeler ölünceye kadar birlikte yaşar. Dişi 4-5 adet yumurtlar ve 11-14 gün arasında kuluçkaya yatar. Yavrular 14-16 günde uçacak kadar tüy çıkarır.
Serçelerin ortalama ömrü üç yıldır. Bu hesaba göre, ondan fazla serçe nesli benimle yaşadı. Ama hâlâ bana alışamadılar. Camın arkasında belirdiğim zaman bile kaçıyorlar. Neden acaba?
Yemliklerin diğer iki müşterisi bahçede yaşayan güzel ötüşlü baştankaralar ve kızıl gerdanlardır. Bir başka kuş daha var. Hepsinden küçük bir kuş. Ama o kadar hızlı uçuyor ve o kadar korkak ki teşhis edemedim.
Diğer bahçe kapısının yanındaki su depolarının üzerinde dört ahşap ayak üstünde duran kiremitli bir dam var. Ölen birkaç ağaç, bir çam ve erguvan ile yaşayan bazı  bitkiler damın üzerinde kesif bir yumak meydana getirdi. Kuş seslerinin yoğun olduğu bir başka yer kuşlar için güvenli bir sığınak olan bu yumaktır. Oradan geçerken bu sesleri duymak bana büyük bir zevk verir.  
Birkaç tane de kumru yuvası var. Bunların nerede olduğunu oraya yaklaşınca kaçmalarından öğrendim.
Acaba bende kuşları korkutan bir şey mi var?
Ve tabii “Tekrârını ömrün eder i'lân” kargalar… Onlar güneş doğmadan dağdan sürü hâlinde inip ovaya dağılıyorlar ve güneş batarken aynı yoldan geri dönüyorlar. Evim yollarının üstünde. Akşamları dağa yollanmadan önce servilerime konup güneşin batışını seyrederler.
Kargalar korktukları veya tehlike uyarısı yaptıkları zaman çok bet sesler çıkarabilir. Ama gergin olmadıkları zamanki ötüşleri şakrak ve hoştur.
Kırlangıçlar evime yuva yapsın çok istedim ama gelmiyorlar. Espasito bu konuda şanslı. Karaburun’da aldığı daireye neredeyse girmeden kırlangıçlar balkonuna yuva yaptı.
Kuş yemi pahalı değil. Herkes balkonuna veya ağaçlarına, hatta penceresine yemlik takıp çevresindeki kuşlara bir uğrak yeri yaratabilir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Zeytinlikte farklı kuş sesleri duyuyor, fakat isimlerini bilmiyordum. Az önce YouTube’da baştankara ve kızıl gerdan kuşlarının seslerini dinledim. Ve o kuş seslerinden birinin kızıl gerdan olduğuna emin oldum. Ve bunu öğrenmekten mutlu oldum. Bu soğuk ve yağmurlu günde doğada gezdirip, kuş seslerini dinlettiniz. Teşekkür ederim Sn.Münir.

Pınar
Pınar - 2 yıl Önce

Lütfen özellikle şehirde yaşayanlar herhangi bir ağaca ahşaptan kuş yuvası yapsın. Saygılarımla. Örnek plan: https://diywithwayne.com/birds/house2.pdf

Mesut Barış Övün
Mesut Barış Övün - 2 yıl Önce

Metin Bey'le ve bu şahane yazılarıyla ilgili bir yazı yazmıştım, birkaç yıl önce...Okurlarının dikkatine sunarım:)

Bir Gazetecinin Edebiyat Adamı Olarak Portresi

http://www.mevzuedebiyat.com/kitaplar-cevreler-bir-gazetecinin-edebiyat-adami-olarak-portresi/

Denizli
Denizli @Mesut Barış Övün - 2 yıl Önce

Paylaşım için çok teşekkürler, güzel bir yazı olmuş.

Kazım
Kazım @Mesut Barış Övün - 2 yıl Önce

Yazınızla birçok okuyucunun düşüncelerine tercüman olmuşsunuz. Teşekkürler.

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Kuş sesleri ovalara yayılır. Tabiat yeşillenmeye canlanmaya başladı

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 2 yıl Önce

Doğa bütün canlılarla güzeldir. Bir canlı için tehlike varsa, diğeri için ‘ bir şey yok’ denemez.

adem
adem - 2 yıl Önce

Teşekkürler

Muhterem Elmas
Muhterem Elmas - 2 yıl Önce

4. Katta oturuyorum. Camın önüne kumrular için yem koyuyordum. Yerlerken aşağıya kaldırıma dökülen buğday tanelerinden şikayet eden bodrum katta oturan kişi nedeniyle bıraktım. Böyleleri de var ne yazık ki hayatta.

Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

Maalesef kafeslerden kaçan yeşil papağanlar da Kıbrıs'ın doğasına ayak uydurup diğer türlere baskı yaparlar.


banner608

banner473