banner564

Belediyelerin başlıca görevleri

Belediyeler, belde ve belde halkının yerel alandaki ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü yönetimlerdir.
Bazı adayların belediyecilikle ilgisi olmayan konularda vaatlerde bulunması nedeniyle, uygar ülkelerde, belediyelerin halka sağladıkları hizmetleri özetlemekte yarar görürüm:
Yerleşim yerinde su dağıtımı, kanalizasyon, şehir içi yollar ve benzeri alt yapısını oluşturmak;
Cadde ve sokakları temizlemek, çöp toplama, halk sağlığını koruma, itfaiye ve zabıta hizmetleri, sivrisineklerle mücadele etmek;
Yerleşim yerinde imar planı yapmak ve uygulamak; 
Yerleşim yerlerinde Pazar yerleri ve sanayi bölgeleri oluşturmak;
Kütüphane, anaokulları açmak, mesleki eğitim kursları düzenlemek;
Sağlık hizmetleri, dini görevler, evlendirme işlemleri, yurt açama, sosyal konut yapmak, şehir içi ulaştırma alanındaki işler;
Kültür merkezleri açmak, tarihi eserleri korumak, spor tesisleri, tiyatro, müze sinema salonları açmak;
Yaşlılar için, hobi bahçeleri ve bakımevleri oluşturmak;
Millet bahçeleri, çocuk parkları, fidanlıklar ve spor yerleri oluşturmak;
Tanıtıcı tabela, reklam panoları konusunda standartlar oluşturmak;
İnşaat atıkları için döküm alanları, sıvılaştırılmış petrol gazı depolama tesisleri, inşaat malzemeleri, odun, kömür, hurda depolama alanları ve satış yerlerini belirlemek, Çevre kirliliği oluşmaması için önlemler alınmasını sağlamak;
Yetkili oldukları konularda yasaların çiğnenmesini caydırmak ve ceza kesmek;
Yerleşim yerlerinde müşterek nitelikteki gereksinimleri karşılamak için her türlü faaliyet ve görevlerdir.
Bazı müstesnalar dışında genellikle belediyeler, siyasi partilerin yandaşlarını kolayca istihdam edecekleri kuruluşlar olarak görülmektedir.
Bu hatalı anlayış sonucu halktan toplanan vergi, harç, devletten ve anavatandan alınan mali yardımla; halkın ihtiyacı ve refahı ve rahatlatılması amaçlı yatırımlar yerine, ihtiyacın çok üzerinde alınan personelin maaşlarının ödenmesinde harcanmaktadır.
Elde edilen gelirin, oy avcılığında pazarlık aracı olarak kullanılmaması  ve halkın mağdur edilmemesi için, hükümet genel gelir içinde maaşlara ödenebilecek azami oranı belirlemeli.
Ayrıca yetkilerini kötüye kullanan, gelirleri istihdamlarda kullanan belediye başkanları hakkında yasal işlem yapılabilmesini sağlanmalı.
 Nüfusun ve inşaatlardaki artışına paralel olarak artan gelirler, maaşlar yerine ihtiyacı karşılayacak yeni yollar yapılmalı. 
Belediye başkanlığına talip olanlar, öncelikle göreve gelmeleri durumunda fazla personel sorunu ve gelirlerin maaşlara harcanması sorununu nasıl çözmeyi düşündüklerini açıklamalı.
Hayali vaatler yerine, görev üstlenmek talebinde oldukları yerleşim yerlerinde halkı en çok rahatsız etmekte olan trafik sıkışıklığı, çevre kirliliği, yağmur suyu drenaj sistemi konusundaki projelerini anlatmalı.  
Türkiye’de büyükşehir belediyeleri il belediyeleri ilçe belediyeleri ve belde belediyeleri bulunuyor.  Kısacası bir belediye o şehrin veya ilçenin beynidir.

YORUM EKLE

banner471

banner473